How many calories to eat during pregnancy (to control weight gain)

Hoeveel kcal moet je eten als je zwanger bent?

Gevraagd door: kand. Joëlle van de Berg M  |  Laatste update: 25 januari 2024
Score: 4.4/5 (16 stemmen)

Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig.

Wat moet je veel eten als je zwanger bent?

Eet voeding met veel vezels erin, zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, fruit, noten en peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen). Drink minstens 1,5 liter per dag en beweeg genoeg.

Kan je afvallen als je zwanger bent?

Doordat je zo misselijk bent, moet overgeven en weinig eetlust hebt, kun je afvallen tijdens je zwangerschap. Gelukkig wordt dit voor veel vrouwen beter als het eerste trimester voorbij is.

Hoeveel kilo mag je aankomen als je zwanger bent?

Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.

Welke week meeste aankomen zwangerschap?

In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kilo val je af na de bevalling?

Gemiddeld, hoewel ook afhankelijk van het gewicht van je pasgeboren kindje, komen vrouwen ongeveer 10 à 15 kg bij tijdens de zwangerschap. Na de bevalling blijft vaak 5 kg hiervan over. Op zich is dit niet veel, maar als je nog even gewend bent om voor twee te eten, kan het cijfer al snel oplopen.

Wat moet je echt niet eten als je zwanger bent?

Niet eten
  • Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. ...
  • Leverproducten, smeerworst of leverpaté. ...
  • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. ...
  • Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk.

Kan je minder eten als je zwanger bent?

Sommige vrouwen blijven ook in het tweede trimester last houden van misselijkheid en een verminderde eetlust. Het kan ook zijn dat je last krijgt van brandend maagzuur, waardoor je minder wil en kan eten. In deze fase is je buik vaak al flink groot. Je baarmoeder duwt andere organen, zoals je maag, een stuk naar boven.

Wat eet je best niet als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Heb je meer calorieën nodig als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig.

Welke sport mag je doen als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap mag je sporten doen als zwemmen, aerobics, tennis, badminton, fietsen en yoga. Blijf actief en blijf in beweging met één van deze sporten. Luister goed naar je lichaam en overleg altijd met je verloskundige welke sporten veilig zijn voor jou en je baby.

Waarom veel aankomen zwangerschap?

Want aankomen tijdens je zwangerschap is heel normaal. Het komt vooral omdat er een heel mooi, nieuw mensje zich aan het vormen is in jouw buik. De baby krijgt al zijn voedingsstoffen van jouw lijf en groeit en groeit en ja… mama dus ook!

Is avocado goed als je zwanger bent?

Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.

Waarom mag je geen peper tijdens zwangerschap?

Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Hoeveel eieren per dag tijdens zwangerschap?

Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug. Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten.

Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent?

Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.

Kun je sushi eten als je zwanger bent?

Sushi met rauwe vis tijdens je zwangerschap

Om te voorkomen dat je tijdens je zwangerschap een infectie oploopt die je ongeboren kind zou kunnen schaden, wordt geadviseerd om de sushi met rauwe vis te vermijden. Ook rauwe schaal- en schelpdieren kun je beter niet eten als je zwanger bent.

Welke mayonaise mag je eten als je zwanger bent?

Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Hoe lang nog dikke buik na bevalling?

Negen maanden op, negen maanden af. Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af.

Hoe snel weer platte buik na bevalling?

Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby.

Hoe krijg je weer een strakke buik na bevalling?

Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen. Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen.

Vorige artikel
Wat is een cognitieve schema?