Als de baby sneller komt dan de verloskundige

De bevalling is spannend. Wanneer het je eerste bevalling is, weet je eigenlijk alleen uit verhalen en advies waar je op moet letten. De verloskundige komt als je weeën doorzetten. Een bevalling kan uren duren. Het volgende kind kan veel sneller geboren worden. Het zijn allemaal zaken waar de verloskundige rekening mee houdt.

Verloskundige

Het gebeurt zelden dat je eerste kind geboren wordt zonder de verloskundige. Deze kans is groter bij je tweede kind, omdat een bevalling van een tweede plotseling flink kan doorzetten. Je moet met spoed de verloskundige bellen als je persdrang krijgt (de drang op te poepen). Het kan zijn dat de situatie zich voordoet dat je baby geboren wordt, voordat de verloskundige is gearriveerd.

Wanneer de persdrang zich aandient, en de verloskundige is nog niet ter plaatse, laat de vrouw dan puffen. Ze moet niet actief gaan meepersen. Bij echte persdrang is de bevalling niet meer te stoppen. In de meeste gevallen arriveert de verloskundige nog wel op tijd.

Verloskundige te laat wat nu?

Indien dat niet het geval is, kun je in ieder geval de volgende maatregelen nemen. Laat de voordeur open en doe (als het donker is) de verlichting zodanig aan dat de verloskundig snel kan zien waar ze moet zijn. Leg een stapel handdoeken klaar, en laat de vrouw liggen zonder onderkleding (en onderbroek).

Het gaat beginnen

Als de vagina opengaat, dan is de geboorte van de baby niet meer te stoppen. Als het hoofdje is geboren, volgt de rest vanzelf. Zo niet, dan moet je de baby een handje helpen. Pak het hoofdje aan de zijkanten met je handen en druk het hoofdje (voorzichtig!) naar beneden (naar het matras) als de vrouw een wee heeft en laat haar op dat moment dan ook uit volle macht persen. Je ziet nu waarschijnlijk de voorste schouder van de baby onder het schaambot doorkomen. Beweeg de baby in zijn geheel richting buik van de moeder. Als de moeder goed meeperst, zul je merken dat het lijfje er gemakkelijk uit komt.

Huilen

Meestal beginnen baby’s direct te huilen en dat is goed. Huilt de baby niet, dan controleer je of de baby een mooie roze kleur heeft. De roze kleur geeft aan dat alles goed is met de baby. Je kunt de baby prikkelen om te huilen door hem met een handdoek af te drogen.

Leg de baby op de buik van de moeder. Daar ligt het veilig en geborgen. Droog moeder een kind goed af en dek de baby af met een handdoek (of babycape) en de moeder met een deken of dekbed. De baby moet goed warm blijven.
Is de baby wit van kleur, slapjes en huilt hij niet? Prikkel hem goed. Wrijf slijmresten uit het mondje en wrijf met een handdoek over de rug, niet te slap, tussen de schouderbladen. Het is meestal voldoende om de baby toch aan het huilen te krijgen. Zo niet, tik dan een keer tegen de voetzooltjes of geef het kind een tik op zijn billen.

Navelstreng

De navelstreng kun je gewoon laten zitten. De verloskundige neemt het hierna van je over.

Het zal niet meevallen, maar het belangrijkste is kalm te blijven en bedenk daarbij dat snelle bevallingen meestal de meest probleemloze zijn.