Borstvoeding is niet altijd goed

Borstvoeding wordt gepromoot. Het is het beste wat je de baby kunt geven. Helaas is dat niet bij iedereen zo. In een aantal gevallen kan borstvoeding zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de baby. Wanneer je om medische of lichamelijke redenen geen borstvoeding kunt geven, zit er niets anders op dan je baby met de fles voeding te geven. Hieronder volgt een opsomming van medische redenen om af te zien van borstvoeding.

Moedermelk

Als de moeder HIV-positief is, kan het HIV-virus via de melk worden doorgegeven aan de baby. Wie geen risico wil nemen, laat zich medisch onderzoeken voordat de beslissing voor borstvoeding wordt genomen. Je behoort al tot de risicogroep als je veel wisselende seksuele contacten hebt (gehad).

Chemotherapie

Wanneer je behandeld wordt met chemotherapie is dit ook een reden om af te zien van borstvoeding. Chemotherapie gaat bijna altijd samen met geneesmiddelen. Deze middelen komen via de melk ook in het lichaam van de baby terecht.
Drugsgebruik is ook een reden om geen borstvoeding te geven. Denk hierbij niet alleen aan heroïne of cocaïnegebruik, ook tranquillizers (slaappillen, kalmeringspillen) kunnen schade aanbrengen als je baby het via de melk naar binnen krijgt.

Sommige geneesmiddelen kunnen het geven van borstvoeding in de weg staan. Vraag je arts altijd om advies als je medicijnen gebruikt.

Medische redenen

Je baby kan ook medische redenen hebben om geen borstvoeding te kunnen geven. Er zijn baby’s die geen natuurlijke suiker (galactose) verdragen. Het is een zeldzame ziekte, genaamd galactosemia.

Tot slot zijn er situaties die nog niet goed zijn onderzocht of deze een bepaald risico met zich meebrengen. Dit zijn bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen voor diabetes, een hoge bloeddruk, astma en dergelijke. Men heeft nog niet volledig de gevolgen voor baby’s die in deze situatie borstvoeding krijgen, onderzocht.