Top tips on helping your child with bedwetting

Wie wordt behandeld tegen bedplassen en vanaf welke leeftijd wordt er het best gestart?

Gevraagd door: Jelle Demirci  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.5/5 (53 stemmen)

Pas als een kind op de leeftijd van 7 jaar 's nachts nog niet droog is, spreekt men van bedplassen (enuresis). Wanneer uw kind naar het eerste studiejaar gaat en nog regelmatig (bijna dagelijks) in zijn/haar bed plast, raadpleegt u best een arts.

Welke dokter voor bedplassen?

Meestal slaapt je kind een aantal nachten in het ziekenhuis. Je kind leert er bijvoorbeeld een plaswekker te gebruiken. En doet verschillende oefeningen die helpen tegen bedplassen. De huisarts of jeugdarts kan je kind voor deze behandeling doorsturen naar een kinderarts.

Welke leeftijd beginnen met plaswekker?

De plaswekker kan gebruikt worden vanaf 7 jaar.

Hoe kun je stoppen met bedplassen?

Als is aangetoond dat jouw kind een te kleine blaas heeft, dan wordt bijvoorbeeld Dridase (oxibutinine) voorgeschreven. De blaas is een soort spier en deze medicijnen zorgen ervoor dat de blaas beter rekbaar wordt, zodat meer urine kan worden opgeslagen en de kans op bedplassen wordt verkleind.

Hoe oud s nachts zindelijk?

Rond 4 jaar zijn de meeste kinderen ook 's nachts zindelijk, maar er zijn verschillen. Een kind dat bijvoorbeeld erg diep slaapt, heeft mogelijk meer moeite om op tijd wakker te worden.

35 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd zonder luier slapen?

Wanneer slaapt je kind 's nachts zonder luier? De meeste kinderen worden overdag zindelijk tussen de 2 en 4 jaar. 's Nachts zonder luier slapen kan dan nog een stuk lastiger zijn. Meestal wordt de overstap naar slapen zonder luier pas gemaakt als een kind overdag stabiel zindelijk is.

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk s nachts?

Prijs je kind als hij/zij droog blijft. Geef positieve aandacht en complimentjes als het je kind lukt 's nachts droog te blijven. Als het je kind enkele nachten achter elkaar lukt, geef het dan een beloning. Bijvoorbeeld iets langer buiten spelen of in het weekend iets langer opblijven.

Wat betekent plassen in je slaap?

Het oncontroleerbaar plassen tijdens de slaap wordt enuresis nocturna of bedplassen volwassenen genoemd. Bedplassen kan duiden op ernstige anatomische afwijkingen, zoals een vergrote prostaat of blaaskanker, of op blaascontrolestoornissen zoals incontinentie of een overactieve blaas.

Wat kan er voor zorgen dat kinderen niet plassen terwijl ze slapen?

Oorzaken bedplassen

Ook een lage productie van het antidiuretisch hormoon kan bedplassen tot gevolg hebben. Het antidiuretisch hormoon zorgt ervoor dat 's nachts minder urine gemaakt wordt. Toediening van het hormoon voor het slapen gaan kan bedplassen voorkomen.

Wat is de oorzaak van bedplassen?

Bedplassen komt doordat je 's nachts niet merkt dat je blaas vol is. Je krijgt geen seintje van je blaas dat je moet plassen. De meeste mensen leren als kind om wakker te worden van een volle blaas. Je hersenen, zenuwen, blaas en spieren van de bekkenbodem leren dan samen te werken.

Hoe vaak kind laten plassen s nachts?

s' Nachts laten plassen

Een richtlijn voor het tijdstip waarop u uw kind wakker maakt, is ongeveer twee uur nadat het is gaan slapen. Maak uw kind niet vaker dan één keer per nacht wakker. Het is belangrijk dat uw kind goed wakker is voordat het gaat plassen.

Hoe vaak plast een kind in bed?

Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen vijf en zes jaar plast een of meer keren per week in bed. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Als je kind ouder wordt, verdwijnt het bedplassen vaak vanzelf.

Wat te doen bij bedplassen kind 8 jaar?

Laat uw kind 's avonds niet te veel drinken. Stimuleer het om 's morgens meer te drinken. Zorg ervoor dat uw kind zeker plast voor het naar bed gaat. Is uw kind nog niet klaar om te stoppen met bedplassen, los het probleem tijdelijk op met luierbroekjes of via de behandeling met medicatie.

Hoe matras reinigen na bedplassen?

Je matras schoonmaken na het bedplassen van je kleintje bijvoorbeeld, doe je het best met soda en warm water óf met soda en azijn. Doe een eetlepel soda in een half glas warm water of azijn, dompel hier een doekje in en dep hiermee over de vlek. Is het opgedroogd? Weg urinevlek!

Hoe maak je een bed schoon na bedplassen?

Maak een sopje van warm water en fijnwasmiddel. Neem een spons en dep het sopje op de vlek tot deze verdwenen is. Daarna neem je water met wat witte azijn en tea tree olie. Dep hiermee opnieuw op de vlek.

Waarom plast een kind van 7 in bed?

Kinderen plassen in bed omdat ze nog geen controle hebben over hun blaas terwijl ze slapen. Wanneer je blaas vol is, stuurt deze een seintje naar de hersenen om de spieren rond de blaas aan te spannen zodat de urine in de blaas blijft. Bij sommige kinderen komt dit seintje niet aan in de hersenen als ze slapen.

Hoe lang duurt bedplassen?

De meeste kinderen zijn eerst overdag droog en een paar maanden later ook 's nachts. Soms duurt het wat langer voor een kind ook 's nachts zindelijk is. Hoogstwaarschijnlijk gaat het bedplassen vanzelf over als uw kind ongeveer zes jaar is.

Heeft een plaswekker zin?

De plaswekker heeft succes bij 70% van de kinderen. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat uw kind droog is. Als uw kind 14 aaneengesloten droge nachten heeft is dat het moment om de plaswekker in de kast te zetten. Ongeveer 30% van de kinderen heeft een terugval nadat ze droog zijn geworden.

Is bedplassen erg?

Bedplassen bij kinderen

Bij veel kinderen komt dit signaal 's nachts te laat door, waardoor zij in bed plassen. Bedplassen is een ongevaarlijk, maar erg vervelend probleem. Vooral jongens lijken er meer last van te hebben dan meisjes, wel tot twee keer zo vaak als meisjes.

Wat kalmeert de blaas?

train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.

Is het normaal om s nachts te moeten plassen?

Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen.

Welke leeftijd stoppen met luiers?

Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog (lees hier meer over bedplassen).

Hoe voorkom je dat je snachts moet plassen?

Wat kunt u zelf doen?
  1. Niet meer drinken na 20:00 uur ′s avonds of uiterlijk twee uur voor het slapen gaan.
  2. Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren.
  3. Drink niet meer dan 2 liter per dag.
  4. Plas leeg voor het slapen gaan.

Hoe oud moet een kind zindelijk zijn?

Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. Voor het zindelijk zijn in de nacht ligt dit gemiddelde tussen de 3 en 4 jaar, maar ook als je kind al 6 is en nog niet (helemaal) zindelijk voor de nacht hoef je je geen zorgen te maken.

Vorige artikel
Waarom is fruitsap niet goed?
Volgende artikel
Hoe borstvoeding terug stimuleren?