Woher kommen Kinder - Die Geburt

Wie verwittigen als je kindje geboren is?

Gevraagd door: Zakaria Frerichs  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (59 stemmen)

Gemeentehuis. Je geeft de geboorte aan op het gemeentehuis van de plaats waar je kindje geboren is. Ben je getrouwd of heeft je partner het kind erkend vóór de geboorte, dan hoef je daar als moeder niet bij te zijn. De aangifte doe je binnen de vijftien dagen na de geboorte.

Wat moet je doen als je kindje geboren is?

Inschrijven bij de burgerlijke stand
  1. De identiteitskaart van mama én papa.
  2. het geboorteattest van je baby.
  3. de verklaring 'vaststelling van geboorte'
  4. als je getrouwd bent: je trouwboekje.
  5. als je niet getrouwd bent: een afschrift van de erkenningsakte (tenzij het kindje nog niet officieel erkend is door de vader of meeouder)

Wie verwittigen bij geboorte kind?

Van elke geboorte moet de ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden ingelicht door: het ziekenhuis, als je bevallen bent in een kraamkliniek. de arts, vroedvrouw of andere personen die bij de bevalling aanwezig waren of bij wie de bevalling plaats had als je niet in een ziekenhuis bevallen bent.

Waar moet je je kind allemaal aangeven?

U moet binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.

Wat te doen als je bevallen bent?

Checklist wat te doen na de geboorte van je kind
  1. DOOPSUIKER. Maak je de doopsuiker niet zelf? ...
  2. GEBOORTEKAARTJES. ...
  3. GEBOORTEAANGIFTE. ...
  4. KINDERBIJSLAG AaNVRAGEN. ...
  5. MELDING GEBOORTE BIJ HET ZIEKENFONDS. ...
  6. MELDING GEBOORTE WERKGEVER(S) ...
  7. AANVULLENDE ZIEKTEVERZEKERING VERWITTIGEN. ...
  8. MELDEN GEBOORTE AAN DE KINDEROPVANG.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet in orde zijn voor bevalling?

Wat kan je doen tijdens de beginperiode van je zwangerschap

Foliumzuur nemen of extra vitaminen wordt meestal aangeraden. Je huisarts helpt je graag verder. Maak een afspraak met je gynaecoloog. Jouw gynaecoloog kan je een antwoord geven op al je medische vragen.

Kun je je kind aangeven in het ziekenhuis?

Geboorteaangifte van je baby

Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind is geboren. Is je kind thuis geboren, dan doe je dus aangifte in je eigen gemeente. Is je kind in het ziekenhuis geboren, dan moet je aangifte doen in de gemeente waar dat ziekenhuis staat.

Wie op de hoogte brengen van geboorte?

Breng het ziekenfonds en het kinderbijslagfonds op de hoogte

Daarnaast moet je je ziekenfonds zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de geboorte van je zoon of dochter. Bezorg het ziekenfonds 'het document bestemd voor de ziekteverzekering' dat je op de burgerlijke stand kreeg en plak er een klever op.

Wat gebeurt er als je je kind niet aangeeft?

Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Hoe lang duurt het voordat mijn kind een BSN krijgt?

Binnen 4 weken na de geboorteaangifte ontvangt u schriftelijk het burgerservicenummer (BSN) van de gemeente waar u woont. U kunt ook 5 werkdagen na aangifte de gegevens bij de woongemeente inzien en het BSN overnemen.

Hoe let de kraamverzorgende op de medische gezondheid van moeder en kind?

Aandacht voor het hele gezin

Medische controles bij je baby, zoals temperatuur meten en bijhouden of je baby genoeg drinkt. Medische controles bij jou als moeder en jouw herstel in de gaten houden. Zo checkt ze de baarmoederstand, meet je temperatuur en controleert eventuele hechtingen.

Hoeveel ontsluiting bij verliezen slijmprop?

De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen.

Heb je ontsluiting als je de slijmprop verliest?

Hierbij kan al een klein beetje ontsluiting ontstaan en de baarmoedermond kan wat verstrijken. Verstrijken betekent dat de baarmoedermond zachter en weker wordt. De slijmprop kan door deze veranderingen (voor een deel) loslaten. Zeker bij een tweede of volgend kindje gebeurt dit vaak.

Hoe lang nog na verlies slijmprop?

Sommige vrouwen verliezen de slijmprop wel twee weken voordat ze gaan bevallen, anderen verliezen hem tijdens de bevalling en nog weer anderen zien nooit iets van de slijmprop terug doordat deze er in kleine stukjes uitkomt. Er wordt steeds weer nieuw slijm aangemaakt.

Hoelang kan het duren tot 10 cm ontsluiting?

Daarna heb je volledige ontsluiten en mag je gaan persen, waarna je baby geboren mag worden. Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Hoe duur is een kraamhotel?

Een kraamdag in een geboortehotel of kraamzorghotel staat voor 24 uur verblijven. Toch brengen we maximaal 8 uur per dag in rekening. Als we uitgaan van de Wettelijke Eigen Bijdrage (WEB) van € 4,70 per uur, dan kost een kraamdag (8 uur) € 37,60.

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Heeft een kind een BSN?

Gelukkig bevat deze envelop geen belastingaanslag, maar wel het burgerservicenummer (BSN) van jouw kindje. Jouw kind houdt dit nummer voor de rest van zijn leven en heeft het nodig bij allerlei belangrijke zaken. Wees er zuinig op! Met het BSN van je kind kun je bij elk loket van de overheid terecht.

Wie krijgt BSN?

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP). Iedereen die zich inschrijft in de BRP krijgt automatisch een BSN.

Hoe krijg ik een BSN als buitenlander?

BSN via RNI-loket

Woont u buiten Nederland of komt u korter dan 4 maanden naar Nederland om te studeren of werken? Dan kunt u zich inschrijven in de BRP. Uw gegevens komen dan in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI) te staan en u krijgt een BSN.

Waar kan ik mijn BSN aanvragen?

U kunt geen sofinummer meer bij ons aanvragen. Voortaan ontvangt u een burgerservicenummer als u zich inschrijft bij de gemeente. Iedereen moet zich inschrijven bij een gemeente, ook als u tijdelijk in Nederland komt wonen.

Waarom inschrijven als niet-ingezetene?

Inschrijven of gegevens wijzigen in de RNI

De RNI is bedoeld voor personen in het buitenland die een relatie hebben met de Nederlandse overheid. Ook mensen die korter dan 4 maanden in Nederland verblijven kunnen zich inschrijven in de RNI. RvIG schrijft zelf geen mensen in en wijzigt geen persoonsgegevens in de RNI.

Wat betekent registratie niet-ingezetene?

De Registratie Niet-ingezetenen (RNI) is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Hierin staan gegevens van personen die niet (meer) of korter dan 4 maanden in Nederland wonen.

Kun je zomaar je BSN nummer geven?

Nee, dat mag niet. Organisaties mogen uw burgerservicenummer (BSN) alleen gebruiken als in de wet staat dat ze dat mogen. Staat het niet in de wet, dan mag het niet. Ook niet als u hiervoor toestemming zou geven.

Vorige artikel
Heeft baby Te warm?