Over werken bij Kraamzorg

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgende eruit?

Gevraagd door: dr. Angelina van der Linden  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (48 stemmen)

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Hoe ziet kraamzorg eruit?

Wij zorgen voor een lekker schoon bed, even boven stofzuigen, beetje opruimen, de wasmachine aan, enz. De dag is begonnen! In de loop van de ochtend zullen we samen de baby verzorgen. Alleen wassen of ook in badje, mede afhankelijk van wat papa en mama hierin zelf willen.

Hoe laat komt de kraamverzorgster?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Wat kun je verwachten van de kraam?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Wat heb je nodig als kraamverzorgster?

Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint. Zij komen in overleg met jou de spullen gratis bezorgen en ook weer ophalen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Welke boodschappen in huis Kraamweek?

Voor de kraamvisite

Beschuit met muisjes en boter. Haal gelijk een goede voorraad, zo hoeft je partner niet halverwege de kraamweek naar de supermarkt omdat de beschuitjes op zijn. Drinken: pakken sap, thee en koffie. Vergeet de suiker en de koffiemelk niet.

Wat verdien je als kraamverzorgster?

Wat ga je verdienen als kraamverzorgende? Het start salaris van een pas gediplomeerde kraamverzorgende is vanaf € 1.927,85 bruto bij een fulltime dienstverband en loopt op tot € 2.798,52 bruto per maand, exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Hoe zit het met de werktijden van een kraamhulp?

Werktijden. Op het moment dat een vrouw bevalt kan de kraamzorg op elk willekeurig tijdstip worden opgeroepen, zowel overdag als midden in de nacht. In de dagen daarna zijn de werktijden regelmatiger, tussen 8.00 uur en 19.00 uur.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Wat kost kraamzorg per uur?

Vergoeding uit de basisverzekering

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt € 4,60 per uur (2022: € 4,70). Omdat de exacte vergoeding per verzekeraar verschilt, adviseren wij wel om van tevoren de mogelijkheden met je zorgverzekeraar te bespreken.

Wat is de taak van de kraamverzorgster?

Tijdens de kraamtijd komt onze kraamverzorgende bij je thuis. Ze begeleidt jou en je gezin en zorgt ervoor dat je goed kunt herstellen van de bevalling. Tijdens de kraamtijd leer je van haar alles wat je moet weten, zodat je aan het eind van de kraamweek zelfverzekerd in je nieuwe rol als ouder staat.

Hoe heette vroeger de kraamverzorgster?

Van bakers tot kraamverzorgsters

De kraamzorg werd vroeger door bakers gedaan. Dit waren vrouwen die vrijwel alleen in de praktijk geleerd hadden om ''kraamzorg'' te verlenen. Echte opleidingen en cursussen bestonden tot ongeveer 1900 niet, en pas vanaf 1923 werd er toezicht gehouden op de kwaliteit van de kraamzorg.

Waarom is kraamzorg belangrijk?

De kraamverzorgende, vroeger ook wel kraamverzorgster genoemd, is je steun en toeverlaat in de kraamperiode. De kraamverzorgende geeft voorlichting en houdt je gezondheid en herstel nauwlettend in de gaten. Dankzij kraamzorg kan je sneller herstellen van je bevalling en met meer zelfvertrouwen genieten van je baby.

Hoeveel uur kraamzorg Na ziekenhuis?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Wat is particuliere kraamzorg?

Particuliere, zelfstandig werkende kraamverzorgenden zijn niet verbonden aan een bureau maar werken voor zichzelf. Meestal zijn het zeer ervaren zorgverleners, soms zijn ze óók lactatiekundige. Een nadeel kan zijn dat je hun factuur eerste zelf moet betalen en pas daarna terugkrijgt van de verzekering.

Hoe lang kraamzorg Na ziekenhuis?

Wettelijk krijg je minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen. De uren zijn onder andere afhankelijk van jouw gezondheid en die van de baby, van of het om je eerste kind gaat en of je bent bevallen van een meerling.

Wat zijn de nadelen van kraamverzorgster?

Een nadeel van het werken als kraamverzorgende is het onregelmatige werken. De geboorte van een baby laat zich niet plannen en daarom is het nooit precies van te voren aan te geven wanneer je aan het werk gaat.

Welke opleiding heb je nodig om op de kraamafdeling te werken?

Om Kraamverpleegkundige te worden moet je eerst de MBO (niveau 4) of HBO opleiding Verpleegkunde hebben afgerond. Beide opleidingen duren 4 jaar. Hierna moet je de de vervolgopleiding Obstetrie Verpleegkunde volgen. Deze opleiding duurt 12 tot 15 maanden.

Is de opleiding kraamzorg moeilijk?

Zelf heb ik de interne opleiding gedaan. Als de lesstof je maar intereseert is het juist boeiend, tuurlijk moet je leren voor de examens maar het is wel leuk !! Pittig valt op zich wel mee, ook omdat je na 6 weken al de praktijk in gaat door dingen tedoen die je hebt geleerd blijft de lesstof toch beter hangen.

Welke vakken krijg je bij kraamverzorgster?

Anatomie en fysiologie. Barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen. Reanimatie van pasgeborenen.
...
Periode 1 (8 of 10 maanden)
 • Zorg voor de huishouding.
 • Voorlichting, advies en instructie.
 • Communicatie in de zorg.
 • Anatomie en fysiologie.
 • Persoonlijke zorg.
 • Ondersteunende begeleiding.

Welke diploma's heb je nodig voor kraamverzorgster?

Op deze website http://www.nationaleberoepengids.nl/Kraamverzorger staat deze informatie: "Opleidingen tot kraamverzorger Om Kraamverzorger te worden moet je de MBO opleiding Verzorgende hebben afgerond. Dit is een opleiding op niveau 3 en deze duurt drie jaar.

Wat in huis halen voor na bevalling?

Kleding voor de baby, autostoeltje om de baby te vervoeren, fototoestel (met oplader en leeg SD kaartje), lectuur, muziek, en dergelijke ter ontspanning en een €2 muntstuk voor in de rolstoel van het ziekenhuis. Een kraampakket. Deze ontvang je meestal van je verzekering als je aanvullend verzekerd bent.

Wat draag je in de kraamweek?

KRAAMTIJD: WAT DRAAG JE ALS JE NET BENT BEVALLEN? Zachte natuurlijke materialen, slimme ontwerpen en vooral veel comfort: in de eerste periode van je kraamtijd wil je je lijf zoveel mogelijk liefde en zachtheid geven. Kies voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes.

Wat moet je in huis hebben voor de bevalling?

Het “vluchtkoffertje”
 • Toiletartikelen (tandpasta, tandenborstel, shampoo, kam etc)
 • Een (oud) t-shirt om in te bevallen.
 • Pyjama('s) of nachthemd(en), ochtendjas en slippers voor na de bevalling.
 • Onderbroeken (Niet te klein: de kraamverbanden zijn nogal groot!)
 • Eén of twee stevige beha's. ...
 • Druivensuiker voor extra energie.