Wie is wie? De rechter-commissaris | de Rechtspraak

Wie is de commissaris van het Kinderrechtencommissariaat?

Gevraagd door: Marinus Geneart  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (15 stemmen)

Kinderrechtencommissaris staat aan het hoofd van het Kinderrechtencommissariaat. Caroline Vrijens is vanaf 1 augustus 2019 de derde Vlaamse kinderrechtencommissaris.

Wie kan er terecht Bij Kinderrechtencommissariaat?

Jonger dan 18. De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat is er voor jongeren onder de 18 jaar en hun belangenbehartigers. Als volwassene kan je klacht indienen zolang het gaat over de rechten van een min 18-jarige.

Waarom is het Kinderrechtencommissariaat opgericht?

Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement als onafhankelijke instantie met als hoofdopdracht het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind bekend te maken en toe te zien op de naleving ervan.

Wie is de nieuwe kinderrechtencommissaris?

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens — Achtergrond — Sociaal.Net.

Hoe kan je het Kinderrechtencommissariaat bereiken?

U kan ons het best bereiken per mail. Heeft u een vraag of melding voor de Klachtenlijn? Dan mailt u best naar [email protected].

38 gerelateerde vragen gevonden

Wie heeft de kinderrechten opgesteld?

Uiteindelijk heeft de Verenigde Naties op 20 november 1989 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind opgesteld.

Hoeveel kinderrechten zijn er in Belgie?

Principes van het Kinderrechtenverdrag

Het verdrag bestaat uit 54 artikelen en 4 leidende principes: het principe van niet-discriminatie (Artikel 2), het hoger belang van het kind (Artikel 3), het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.

Wie is de kinderrechtencommissaris van België?

Kinderrechtencommissaris staat aan het hoofd van het Kinderrechtencommissariaat. Caroline Vrijens is vanaf 1 augustus 2019 de derde Vlaamse kinderrechtencommissaris.

Wie is de huidige Vlaamse kinderrechtencommissaris?

Hieronder op de foto met parlementsvoorzitter Liesbeth Homans en een toffe bende jongeren.

Hoelang bestaan de kinderrechten al?

In 1948 kwam bij de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tot stand. In 1959 volgde de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze Verklaring – op 20 november 1959 aanvaard door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties – bevat tien beginselen voor kinderrechten: 1.

Hoeveel kinderrechten zijn er?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld zijn partij bij het Kinderrechtenverdrag.

Welke algemene rechten heb je overal en altijd?

Alle Kinderrechten
  • Wie is kind. Kinderrechten gelden voor alle kinderen. Je bent een kind als je nog geen 18 jaar bent. ...
  • Geen ontvoering. Je mag niet ontvoerd worden. ...
  • Opvoeding. Je ouders moeten voor jou zorgen. ...
  • 31 – Spelen en vrije tijd. Je hebt als kind recht op vrije tijd en rust.

Welke organisaties werken rond kinderrechten?

Organisaties
  • Bernard van Leer Foundation.
  • Defence for Children.
  • Ieder(in)
  • Nederlandse Jeugd Raad.
  • Stichting Kinderpostzegels Nederland.
  • Save the Children.
  • UNICEF Nederland.
  • Cordaid.

Welke landen houden zich niet aan de kinderrechten?

Dit Kinderrechtenverdrag is er om de rechten van kinderen wereldwijd te beschermen. Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Wat met kinderrechten in andere landen?

Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend. Nederland ook, sinds 1995. Na ratificering van het verdrag moet een land zich aan het verdrag houden. Een land moet er dan voor zorgen dat alle wetten en regels zo worden aangepast dat zij voldoen aan de eisen die het verdrag stelt.

Wat doet de Kinderrechtencoalitie?

De Kinderrechtencoalitie ziet toe op de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in België door: Informatie en expertise rond kinderrechten samen te brengen en te verspreiden. Kinderrechten actief te promoten en bekend te maken.

Wie helpt Unicef?

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is: ervoor zorgen dat alle landen de rechten van kinderen respecteert en naleeft. UNICEF helpt kinderen in meer dan 155 landen in de hele wereld.

Wat zijn de 5 belangrijkste kinderrechten?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Welk kinderrecht werd er niet gerespecteerd?

In ons land leven onaanvaardbaar veel kinderen in armoede. Daardoor hebben ze geen toegang tot diensten die gerekend worden tot kinderrechten, zoals gezondheidszorg en gezonde huisvesting.

Welke organisatie heeft het Kinderrechtenverdrag opgesteld?

UNICEF staat voor kinderrechten

Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Hoe werkt de organisatie aan het naleven van de kinderrechten?

Dan kunt u daarmee terecht bij verschillende organisaties: Kinderrechtencommissariaat: Het Kinderrechtencommissariaat waakt over de naleving van het Kinderrechtenverdrag en de verdere uitvoering ervan. Het Kinderrechtencommissariaat vervult met haar klachtenlijn een ombudsfunctie en bemiddelt bij klachten.

Welke organisaties strijden tegen kinderarbeid?

Om de stijging van het aantal kinderen dat kinderarbeid verricht tegen te gaan, roepen de ILO en UNICEF op tot: Toereikende sociale bescherming voor iedereen, inclusief universele kinderbijslag.

Hoe werkt UNICEF aan het naleven van de kinderrechten?

UNICEF werkt in meer dan 190 landen en gebieden om de rechten van de kinderen te beschermen. In 156 van de landen waar we aanwezig zijn, zetten we in op ontwikkelingsprogramma's, en indien nodig noodhulpprogramma's, vaak op de moeilijkste plaatsen ter wereld, om de meest kwetsbare en kansarme kinderen te bereiken.

Wat zijn de 4 mensenrechten?

Denk aan het recht op leven en het verbod van marteling, het recht op bescherming van het privéleven, het recht op vrijwaring van discriminatie en het recht op een eerlijk proces.

Wat zijn de 30 mensenrechten?

De 30 mensenrechten
  • We worden allemaal vrij en gelijkwaardig geboren. We worden allemaal vrij geboren. ...
  • Discrimineer niet. ...
  • Het recht op leven. ...
  • Geen slavernij. ...
  • Geen marteling. ...
  • Je hebt rechten, waar je ook gaat. ...
  • Voor de wet zijn we allen gelijk. ...
  • De wet beschermt jouw mensenrechten.