Waarom heb je helemaal geen 8 uur slaap nodig?

Is lang slapen slecht voor je hart?

Gevraagd door: Isis Lafleur  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (45 stemmen)

Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal.

Is 10 uur slapen teveel?

De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.

Waarom te veel slapen slecht voor je is?

Eén van de punten die gelinkt zijn aan te lang slapen zijn hart- en vaatziekten. Volgens onderzoek van de Universiteit van Cambridge, onder 10.000 mensen, zou de kans op een beroerte met 46% toenemen bij mensen die meer dan 8 uurtjes per nacht maken.

Wat als je te lang in bed blijft liggen?

Wanneer u in bed ligt gaat u oppervlakkiger ademhalen en kunt u moeite krijgen met hoesten. Daardoor kan slijm in de longen achterblijven en een ontsteking veroorzaken. Hoe langer u in bed ligt, hoe groter de kans op een longontsteking wordt.

Is 14 uur slaap normaal?

Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur slaap is teveel?

Maar als u juist te veel slaapt (hypersomnie), kan dat ook een serieus probleem worden. Mensen met hypersomnie hebben een bovengemiddeld aantal uren slaap, 10 à 12 uur per dag, nodig om zich uitgerust te voelen. Maar dit betekent ook 2 tot 4 uur minder inspanning per dag, zowel fysiek als mentaal.

Waarom ben je moe als je te lang slaapt?

Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.

Hoe merk je dat je teveel slaapt?

Symptomen. U voelt zich overdag slaperig en vermoeid en u valt makkelijk in slaap overdag. U slaapt erg lang. Ook kunnen depressieve gevoelens, geheugenproblemen en hoofdpijn voorkomen.

Wat gebeurt er als je de hele dag in bed ligt?

♥ De risico's van de hele dag in bed blijven

De hele dag niets doen en alleen zijn, geeft je veel ruimte om na te denken. Soms heel goed en helpend, maar het kan er ook voor zorgen dat je enorm gaat piekeren of nog somberder wordt.

Is liggen ook rusten?

Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.

Kan de hele dag slapen?

Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van hypersomnie. Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Deze slaperigheid kan uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. U bent moe, gedeprimeerd en heeft vaak hoofdpijn.

Wat gebeurt er als je te veel ligt?

Waarom is teveel slaap niet goed? Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.

Kun je 20 uur slapen?

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de langste slaap ooit ligt vermoedelijk ergens tussen de 20 en 23 uur. Dan word je onvermijdelijk wakker omdat je dorst hebt of moet plassen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het Kleine Leving Syndroom, ook wel Sleeping Beauty Syndrome genoemd.

Is veel slapen goed bij een depressie?

Te veel slapen bij een depressie

Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.

Hoeveel uur sliep Einstein?

Bill Clinton, Winston Churchill en Albert Einstein sliepen allemaal minder dan vijf uur per nacht. En dit terwijl er door slaapcoaches acht uur gemiddeld wordt geadviseerd.

Wat is er aan de hand als je veel slaapt?

Narcolepsie en idiopathische hypersomnie zijn zeldzame ziekten. Bij onderzoek naar overmatige slaperigheid wordt daarom altijd ook gekeken naar veel voorkomende oorzaken voor slaperigheid overdag zoals een slechte slaapkwaliteit, bijvoorbeeld door slaapapneu of te korte en/ of onregelmatige bedtijden.

Waarom kan ik s ochtends niet uit bed komen?

Er kunnen verschillende redenen zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan genoeg slaapuren of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren en eerder of langer te slapen, kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.

Wat is depressief gedrag?

Een depressie wordt voornamelijk gekenmerkt door een langdurige aanwezigheid van sombere gevoelens en/of verminderde interesse of plezier hebben in bijna alles wat je doet. De oorzaken en gevolgen hiervan verschillen per persoon.

Kan je ook moe zijn door te veel te slapen?

Je herkent het vast wel dat je na een lange nacht slaap erg moe opstaat en haast niet vooruit te branden bent. Teveel slapen maakt slaperig! Belangrijk is de kwaliteit van je slapen. Niet iedereen heeft dezelfde aantal uren slaap nodig, maar gemiddeld heeft een volwassenen tussen de 6 en 9 uur slaap nodig.

Waarom Verslaap ik me altijd?

De belangrijkste reden dat jij je verslaapt? De snoozefunctie. Het is te verleidelijk om niet op snooze te drukken en het opstaan zo lang mogelijk uit te stellen. Vaak zorgt dit er juist voor dat je je alsnog verslaapt.

Is het mogelijk om 24 uur te slapen?

Laten we eerst eens kijken wat te veel slaap is. De gouden standaard van voldoende slaap voor een gezond volwassen persoon is 8 uur slaap per nacht. Maar dit verschilt per persoon. Ergens tussen zeven en acht uur slaap per etmaal is normaal en gezond is voor de meeste volwassenen van 18 tot 64 jaar.

Kun je je slaap inhalen?

Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken. Slaap werkt niet alleen in op de stofwisseling. Het afweersysteem en hart- en vaatstelsel lijden ook onder slaapgebrek.

Hoeveel uur slapen bij burn out?

Burn-out en ritme

Het is daarnaast helemaal niet erg om langer te slapen dan je eerder deed (waarschijnlijk is dit juist heel goed!), neem gerust 9 tot 10 uur voor de nacht. Wat je beter niet kunt doen: tot heel laat opblijven en tot heel laat uitslapen elke dag.

Kan je functioneren met 3 uur slaap?

Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."

Volgende artikel
Hoe ontstaat een meerling?