De eerste afspraak met de verloskundige

Wat doet de verloskundige bij de eerste afspraak?

Gevraagd door: ing. Jordy van Northeim  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (18 stemmen)

Tijdens de eerste afspraak geeft de verloskundige relevante informatie over de zwangerschap. Ook wordt er gekeken naar jullie situatie en of er eventueel extra onderzoeken nodig zijn. Om dat goed te kunnen doen, worden de volgende dingen gevraagd: Lees meer..

Wat kan je verwachten van eerste afspraak verloskundige?

Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje.

Hoe lang duurt eerste afspraak bij verloskundige?

Tijdens de vitaliteit-echo, rond 7-8 weken zwangerschap. Bij de eerste controle, rond 7-10 weken zwangerschap. Dit noemen we ook wel de intake. Tijdens deze afspraak van een uur stellen we veel vragen om een beeld te krijgen van jullie gezondheid en wensen en leggen we uit wat je van ons kunt verwachten.

Welke vragen stellen bij eerste echo?

Vraag de echoscopist of hij of zij het geluid van de hartslag op een telefoon kan opnemen. Vraag of de hartslag van de foetus normaal klinkt. Vraag naar de nauwkeurigheid van mobiele apps voor de hartslag van de foetus. Vraag wanneer de volgende scan is en wat je kunt verwachten.

Wat gebeurt er bij intake verloskundige?

Nu zullen we de intake doen, dit betekent dat we samen een uitgebreide lijst zullen doorlopen met vragen over onder andere je ziektegeschiedenis, medicijngebruik en erfelijke ziektes bij jou of je partner in de familie. Verder meten we je bloeddruk en bepalen je gewicht.

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

8 weken zwanger: vitaliteitsecho

Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.

Wat gebeurt er tijdens de eerste echo?

De eerste echo wordt gemaakt om te controleren of het kindje goed groeit en of het hartje klopt. Daarnaast kunnen wij met de echo bekijken hoe lang je al zwanger bent en wanneer je uitgerekend bent. Ook bekijken wij of de baarmoeder er goed uitziet en of er 1 of meerdere kindjes in groeien.

Hoe lang duurt een eerste echo afspraak?

Duur en tijdstip van de eerste afspraken

De echo duurt 15 min en het consult duurt 1 uur. De termijnecho en de bloedafname kun je plannen tussen de 10e en de 12e zwangerschapsweek.

Hoe lang duurt de eerste echo?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 min. In principe wordt gestart met een uitwendige echo.

Wat moet je meenemen naar eerste echo?

Natuurlijk kun je de verloskundige ook alles vragen over je zwangerschap en over de bevalling. Het is goed om je verzekeringspasje, legitimatiebewijs en gegevens van een eventuele vorige zwangerschap mee te nemen naar het eerste gesprek.

Wie bellen na positieve zwangerschapstest?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.

Wat kost een bezoek aan de verloskundige?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Is verloskundige gratis?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Welke week eerste afspraak verloskundige?

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. Veel verloskundigen plannen de eerste afspraak rond de achtste of tiende week van je zwangerschap.

Wat bespreken met verloskundige?

Je verloskundige of gynaecoloog bespreekt hoe het met jou en je zwangerschap gaat. Jij kunt zelf natuurlijk ook vragen stellen. Het beste kun je je vragen vooraf opschrijven, zodat je niets vergeet. Jullie praten ook over de bevalling.

Is 6 weken te vroeg voor echo?

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.

Is een 8 weken echo inwendig?

Dit echo-onderzoek is altijd inwendig (vaginaal). Zo kan de echoscopist dichter bij de baarmoeder en omgeving kijken. Meestal lig je in een houding waarbij het bekken gekanteld is, dat geeft het beste beeld.

Hoeveel weken hoor je het hartje kloppen?

Wanneer je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk het hartje van jouw kindje zien kloppen. Dat kan doormiddel van een echo vanaf zes weken zwangerschap en middels een doptone vanaf twaalf weken zwangerschap.

Hoe voorbereiden op echo?

Op de dag vóór het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur 's avonds niet meer eten, drinken, snoepen, kauwgom kauwen en roken tot na het onderzoek. De medicijnen die u op doktersvoorschrift gebruikt, mag u gewoon met een beetje water innemen.

Hoeveel kost een vroege echo?

Vroege echo

Tot 7-8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Een vroege echo kost €50.

Wat moet je voelen als je 6 weken zwanger bent?

Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.

Hoe vaak komt het voor dat het hartje niet klopt bij de eerste echo?

Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.

Wat zie je op een echo van 7 weken?

Bij 7 weken is het embryo te zien als een wit vlekje van ongeveer 9-10 mm. met een knipperend hartje en een dooierzakje. Bij 8 weken is het embryo ongeveer 14 mm en is het hartje altijd zichtbaar als het een goede zwangerschap is, ook als je toch onverwacht minder ver zwanger bent.

Hoelang niet plassen voor eerste echo?

We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen. In dat geval kunnen we, in overleg, besluiten een inwendige (vaginale) echo te maken.

Waarom niet plassen voor echo?

Het is belangrijk dat de blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Omdat de baarmoeder nog erg klein is gebeurt het bij deze zwangerschapsduur geregeld dat we uitwendig de baarmoeder niet goed in beeld kunnen krijgen.

Vorige artikel
Wat doet het zombievirus?