Zo ziet veilige hechting in een relatie eruit

Hoe kan het gebeuren dat een kind zich niet veilig hecht?

Gevraagd door: mr. Jake Volcke  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.5/5 (8 stemmen)

Soms kan een onveilige gehechtheid leiden tot een hechtingsstoornis. Bij het langdurig ontbreken van lichamelijke en emotionele verzorging en aandacht kan dit optreden. Er is voor het kind dan geen vertrouwd en veilig persoon aan wie het zich kan hechten.

Wat zijn oorzaken van Hechtingsproblematiek?

Bijvoorbeeld: het kind kruipt naar de opvoeder en dan ineens bedenkt het zich. Deze vorm van hechting kan ontstaan door onder andere verwaarlozing, mishandeling, misbruik en/of dreigementen of dat de ouder het kind niet kan beschermen tegen geweld in het gezin.

Hoe herken je een hechtingsstoornis?

Een hechtingsprobleem herkennen

Het kan zijn dat een kind het liefst contact en nabijheid van andere mensen vermijdt, of juist veel toenadering zoekt. Een kind met dit gedrag laat zien dat het weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen heeft. Laat je kind moeilijk gedrag zien? Reageert het snel boos en agressief?

Hoe ontstaat vermijdende hechting?

Een onveilig-vermijdende gehechtheid ontstaat doordat de opvoeder niet of niet adequaat reageert op de signalen van het kind. Het kind leert dat het niet bij de opvoeder terecht kan voor hulp, troost, complimentjes of emotionele steun. De opvoeder wijst emoties van het kind af of is zeer bepalend in het contact.

Welke hechtingsproblemen zijn er?

Drie vormen van onveilige gehechtheidsrelaties. Onder de noemer van 'onveilig gehecht' worden drie verschillende vormen van onveilige gehechtheidsrelaties onderscheiden: vermijdende, ambivalente en gedesorganiseerde gehechtheid. Deze vormen van onveilige gehechtheid resulteren in verschillend gedrag.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen bij Hechtingsproblematiek kind?

Uit onderzoek blijkt dat voor kinderen met een hechtingsstoornis een veilige en stabiele plek in een gezin positief werkt. Verder moet er een emotioneel beschikbare, betrouwbare opvoeder zijn, bij wie het kind zich veilig voelt en op wie het kind leert vertrouwen.

Wat doe je aan hechtingsproblemen?

Hechtingsstoornissen behandelen

Het belangrijkste voor kinderen met een hechtingsstoornis is dat zij positieve interacties kunnen hebben met iemand die emotioneel beschikbaar is. Voorwaarde daarvoor is dat kinderen zeker zijn van een veilige en stabiele woonplek.

Is onveilige hechting te genezen?

Kortom: een onveilige hechting in je jeugd is wel degelijk te herstellen. De uitkomst naar je ouders is datgene waar jij vrede mee hebt. Voor zowel je relatie als je werk zal het je in je verdere leven veel brengen.

Hoe vaak komt onveilige hechting voor?

Tussen de 30 en 40 procent van alle gezonde, thuiswonende kinderen is onveilig gehecht. Dat wil zeggen: het kind of de jongere ervaart (iets) meer onzekerheid ten opzichte van zichzelf en de ouders dan veilig gehechte kinderen.

Wat is een Hechtingstrauma?

Wat is hechtingstrauma? Hechtingstrauma komt voor wanneer je als kind niet tegemoet bent gekomen in je behoefte aan warmte, nabijheid en veiligheid. Dit komt voor in gevallen zoals: emotionele, fysieke, seksuele trauma's, scheiding, het verliezen van een belangrijk hechtingsfiguur, verlating of afwijzing.

Wat zorgt voor een veilige hechting?

De band tussen ouder en kind wordt ook wel de hechting genoemd. Voor het ontwikkelen van een veilige gehechtheidsrelatie met het kind is het belangrijk dat ouders met hun gedrag aan drie voorwaarden voldoen: sensitief reageren, zorgen voor continuïteit en mentaliseren.

Wat zijn de gevolgen van hechtingsproblemen?

Een onveilige hechting heeft invloed op het empathisch vermogen en sociale vaardigheden van kinderen. Kinderen die niet geleerd hebben om rekening te houden met anderen of zich moeilijk kunnen inleven, komen in de problemen in sociaal contact.

Hoe ontstaat reactieve hechtingsstoornis?

De oorzaak kan liggen in verwaarlozing (affectief, emotioneel of onthouden van fysieke basisbehoeften) of mishandeling (geestelijk of lichamelijk), maar kan ook ontstaan als het kind onvoldoende gelegenheid krijgt om emotionele banden te vormen, bijvoorbeeld als het regelmatig andere verzorgers krijgt.

Hoe kun je zien dat een baby zich veilig voelt?

Je kunt aan het gezicht van je baby zien hoe hij zich voelt. Kijkt hij blij, dan voelt hij zich goed. Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Met ongeveer zes weken lacht een baby vaak terug.

Wat is onveilig vermijdend gehecht?

Type A: Onveilig-vermijdend gehechte kinderen

Deze kinderen hebben hun gehechtheid geminimaliseerd, omdat zij ervaren hebben dat de ouder relatief vaak afwijzend, zakelijk of weinig sensitief is. Ze negeren of vermijden de opvoeder en gedragen zich (prematuur) zelfstandig.

Wat is een reactieve hechtingsstoornis?

Een kind met een reactieve hechtingsstoornis is bijvoorbeeld geremd of emotioneel teruggetrokken naar zijn of haar ouders of verzorgers. Ze zoeken ook zelden troost bij iemand. Als ze die troost aangeboden krijgen, zal een kind met een reactieve hechtingsstoornis daar ook niet snel op reageren.

Kun je herstellen van een hechtingsstoornis?

Een onveilige gehechtheid is wel een risicofactor, maar ook wat vanuit het gewone dagelijkse leven te herstellen is. Door nieuwe (wel goede) ervaringen op te doen. Eventueel met extra hulp; een periode behandeling is ondersteunend om oude pijn op te ruimen en nieuwe goede ervaringen binnen te laten komen.

Waarom een veilige hechting zo belangrijk is voor je kind?

Wanneer jij en je kind in de eerste levensjaren een goede band hebben opgebouwd, wordt dat een veilige hechting genoemd. Een veilige hechting zorgt voor een veilige basis voor het kind om zich te ontwikkelen en de wereld te gaan ontdekken.

Hoe hechting verbeteren?

5 punten die bijdragen aan het verbeteren van de hechting met je kind
  1. Wees bewust van je eigen stressmomenten.
  2. Wees bewust op welke manier je je kind benadert.
  3. Inzicht in gedragspatronen van je kind.
  4. Kinderen willen altijd helpen.

Wat is een ambivalente hechting?

Ambivalent gehechte kinderen

Ze proberen constant bij de ouder in de buurt te zijn en reageren heftig als de ouders afwezig is. In de periode dat ze alleen zijn, zullen deze kinderen amper spelen of hun omgeving onderzoeken. Deze kinderen vertonen tweezijdig ambivalent gedrag.

Hoe geef je een kind een veilig gevoel?

Een kind voelt zich veilig en ontspannen als het weet dat het goed gaat met de relatie tussen de ouders en dat ze elkaar respecteren. Dus vergeet vooral niet om oprechte aandacht in elkaar als partner te blijven steken en doe regelmatig ook iets leuks met zijn tweeën (en praat dan niet alleen over de kinderen).

Hoe bied je emotionele veiligheid aan een kind?

Werken aan de emotionele veiligheid doen we door:
  • Te zorgen voor een positieve en ontspannen groepssfeer, voorspelbaarheid in het dagritme en duidelijk te zijn over wat wel en niet mag en waarom;
  • Goed te kijken en te luisteren naar je kind.

Wat heeft een kind nodig om veilig op te groeien?

Belangrijke punten om kinderen veerkrachtig en vrolijk op te laten groeien zijn: Lichamelijke verzorging, voeding, rust. Spelen en leren, succes- en faalervaringen opdoen, een werkhouding aanleren. Leren omgaan met emoties, je gevoelens kunnen uiten, met tegenslag leren omgaan.

Wat voor soort hechtingen zijn er?

In alle gevallen kan gehechtheid in drie hoofdcategorieën worden ingedeeld: veilige hechting, angstige hechting en vermijdende hechting. Daar kunnen we nog een vierde, zeldzamere hechtingsstijl aan toevoegen: de angstig vermijdende hechting.

Wat is een verstoorde hechting?

Onveilige hechting

Kinderen die onveilig gehecht zijn zoeken niet direct contact met of de nabijheid van de ouder. Ze reageren bijvoorbeeld boos, angstig of gestrest op de ouder of ze vermijden de ouder. Het is belangrijk dat je als professional alert bent op de signalen van hechtingsproblemen.

Volgende artikel
Hoe pak je roddelen aan?