Scheiden met een hypotheek: wat moet je regelen als je uit elkaar gaat? | Funda

Wie betaalt de hypotheek bij scheiding?

Gevraagd door: bc. Robin Biharie  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (59 stemmen)

Wie betaalt de hypotheek als je allebei in de woning blijft wonen? Dan blijf je samen de hypotheek betalen. Je kunt onderling afspraken maken voor de verdeling van de gezamenlijke kosten en dat je daarnaast ieder je eigen kosten voldoet zodat daar geen discussies over zijn. Een mediator kan je daarbij helpen.

Wat als je ex niet meer mee betaald aan de hypotheek?

Antwoord: Als de hypotheek nog op uw naam staat kan de bank inderdaad bij u komen aankloppen voor de betalingen. Ook al woont u niet meer in het huis, u bent nog steeds mede aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Zo komen de betalingsproblemen van uw ex-partner op uw bordje.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat scheiden?

Wanneer één van u in het huis wil blijven wonen, zal hij of zij de ander uit moeten kopen. U dient dan een bedrag aan uw ex-partner te betalen om de hypotheek volledig op uw naam te krijgen. Als u beiden in het koophuis willen blijven wonen en er niet uit komen, zal de rechter beslissen wie de woning toegewezen krijgt.

Wat moet je betalen als je je partner uitkoopt?

Ex-partner uitkopen bij scheiding

Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis. Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de marktwaarde van de woning en de hypotheek. Ligt de marktwaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde.

Kan ik mijn hypotheek betalen na scheiding?

Hypotheek overnemen na scheiding of breuk

Als je alleen in de woning blijft en de hypotheek dus over zet op één naam, drukken deze lasten alleen op jouw inkomen. Daarnaast heeft je partner recht op de helft van de waarde van het huis. Is er sprake van overwaarde, dan moet je je partner uitkopen.

23 gerelateerde vragen gevonden

Is uitkopen verplicht bij scheiding?

Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden. Waren jullie samen eigenaar van de woning? Dan wordt de overwaarde tussen jullie verdeeld na de verkoop, of zijn jullie samen verantwoordelijk voor een eventuele restschuld bij onderwaarde.

Kan ik in mijn koopwoning blijven na scheiding?

Ja, het is mogelijk om na een echtscheiding samen eigenaar te blijven van de voormalige echtelijke koopwoning. Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning.

Wat als je ex je niet kan uitkopen?

U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.

Wat als je je partner niet kan uitkopen?

Kun je of wil je je partner niet uitkopen? Dan kun je de koopwoning in gezamenlijk eigendom aanhouden. Dat kan voor maximaal 5 jaar. Je moet dan wel duidelijke afspraken maken wie er mag wonen en wie de hypotheek en de gebruikerslasten betaalt.

Wie betaalt notariskosten bij uitkoop?

Beide partijen betalen alle notariskosten idealiter samen, maar in realiteit moet de uitkopende partij dat bedrag vaak alleen ophoesten.

Hoe lang mag ex in woning blijven?

Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.

Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?

Wie er in de woning blijft wonen, bepalen jullie in eerste instantie zelf. Kom je er samen niet uit, dan kun je het aan een rechter voorleggen. Als jij en je partner kinderen hebben, is er een grote kans dat de rechter het huis toewijst aan degene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen.

Hoe kom je snel aan een huis na scheiding?

Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.

Hoe lang ben je financieel verantwoordelijk voor je ex?

Onderhoudsplicht na scheiding

Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.

Kan je partner je zomaar uit huis zetten?

Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.

Hoe lang moet ik voor mijn ex betalen?

Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020

De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.

Wie betaalt notaris bij scheiding?

Wie de kosten van de akte van verdeling betaalt is niet vastgelegd in de wet. Dit moeten jullie samen afspreken. Gebruikelijk is om beiden de helft van de kosten te betalen, maar jullie mogen ook andere afspraken maken.

Hoeveel geld krijg je bij uitkopen?

Wil jij je ex-partner uitkopen en is er sprake van overwaarde? Dan zal je de helft daarvan aan je ex-partner moeten betalen. In dit rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dat werkt. Bij een overwaarde van € 150.000 heeft de vertrekkende partner recht op de helft hiervan.

Wie moet huis verlaten bij scheiding?

Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal één van beide partners de woning voorlopig verlaten. In de meeste gevallen lukt het beide partners wel om hier in onderling overleg afspraken over te maken.

Hoe bereken je iemand uitkopen?

Uitkopen van de ex-partner

De ex-partner die in de woning blijft wonen, betaald de andere een vergoeding voor zijn/haar deel van de woning. De berekening van de vergoeding gebeurt door middel van de woningwaarde minus de openstaande hypotheek. Het bedrag dat overblijft is voor de helft van beide ex-partners.

Hoe bereken je de uitkoopsom?

Om de uitkoopsom te berekenen zijn er drie zaken belangrijk:
  1. De waarde van het huis. Let op: dit is niet de aankoopprijs die jullie betaalden. ...
  2. Het nog af te betalen bedrag van de lopende lening. Dit wordt afgetrokken van de waarde van het huis. ...
  3. De eigen inbreng van zowel jezelf als je ex-partner.

Hoelang kan mijn ex verkoop huis tegenhouden?

3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten. Bij het onverdeeld laten van een woning zal een rechter opnieuw een belangenafweging moeten maken tussen het belang van de ene ex-partner bij behoud van de woning en het belang van de andere ex-partner bij verkoop.

Hoe ver mag je wonen na scheiding?

Antwoord. Voor gescheiden ouders of ouders die gezamenlijk gezag uitoefenen over een kind, bestaat in principe geen maximumafstand om uit elkaar te gaan wonen. Gekeken wordt naar de omstandigheden van het geval en de betrokken belangen. De leeftijd van de kinderen is hierbij bijvoorbeeld van belang.

Hoe werkt uitkopen na scheiding?

Degene die in de woning blijft wonen na een scheiding, kan de ander 'uitkopen'. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport.

Wat is beter uitkopen of verkopen?

Als maar één van jullie het huis kan betalen, kan de ander niet verhinderen dat zijn of haar ex-partner het huis overneemt. Die heeft er namelijk geen belang bij dat het huis aan derden wordt verkocht. Uitkopen is bovendien goedkoper dan het huis verkopen aan derden, omdat hier geen verkoopkosten bij komen kijken.

Volgende artikel
Hoe vaak komt meningokokken voor?