Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Welke feta mag je eten als je zwanger bent?

Gevraagd door: Brent van de Brink  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (25 stemmen)

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Welke feta is gepasteuriseerd?

Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Is AH feta gepasteuriseerd?

Ingrediënten. Gepasteuriseerde schapen en geitenMELK (30%),zout,MELKfermenten,microbieel stremsel.

Welke kaas mag een zwangere vrouw eten?

Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.

Is feta kaas rauw?

Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk. In dat geval kan je hem beter laten liggen.

35 gerelateerde vragen gevonden

Welke feta kopen?

De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.

Is Griekse kaas hetzelfde als feta?

Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten.

Wat mag je niet meer eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Kan je salami eten als je zwanger bent?

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Als je zwanger bent, kun je beter geen salami eten. Hier kunnen namelijk ziekmakers in zitten. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Je kunt salami beter laten staan, behalve als je deze goed verhit.

Waarom mag je geen tiramisu tijdens zwangerschap?

Het rauwe ei in verse tiramisu bevat mogelijk de listeria of salmonella bacterie, daarom kan je alle producten met rauw ei beter vermijden.

Is geitenkaas hetzelfde als feta?

Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.

Is Albert Heijn kaas gepasteuriseerd?

Zuivel van al onze AH huismerken zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit geldt ook voor producten waar zuivel in is verwerkt zoals bijvoorbeeld (maaltijd)salades.

Is alle mozzarella gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Kan een zwangere vrouw geitenkaas eten?

Je mag geitenkaas eten tijdens je zwangerschap. Geitenkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde of 'verhitte' melk. Door de verhitting worden bacteriën (die niet goed voor de baby zijn) in de kaas gedood. Goed nieuws dus voor liefhebbers van geitenkaas!

Wat kan ik gebruiken ipv feta?

Halloumi is de perfecte kaas voor in een warme salade. Bak de halloumi en doe hem in plakjes in je salade of snij hem in blokjes als vervanger voor fetakaas. Ideaal als alternatief voor vlees in een vegetarisch gerechtje.

Kan je chips eten als je zwanger bent?

Conclusie. Kankerverwekkende stoffen die in bepaalde voedingsproducten, waaronder frieten en chips, voorkomen, kunnen doorheen de placenta het ongeboren kind bereiken, zo stellen onderzoekers vast. Teveel ervan kan theoretisch leiden tot kinderkanker.

Kun je kipfilet eten als je zwanger bent?

Kipfilet, vleeswaar

Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij 4 graden. Eet het na openen binnen 2 dagen op en altijd binnen de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over hoe je eten veilig kunt bewaren tijdens je zwangerschap.

Waarom geen peper tijdens zwangerschap?

Mag ik pikant eten als ik zwanger ben? Ja, je mag gewoon pittig eten als je zwanger bent. Dit heeft geen negatieve effecten op je baby. Wel kan je zelf last krijgen van maagzuur, diarree of maagkrampen: niet bepaald fijn op al een zware buik.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Welke thee is goed als je zwanger bent?

Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.

Waar zit er veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Is feta in Griekenland gepasteuriseerd?

De schapenmelk (en soms een beetje geitenmelk) die wordt gebruikt in de originele Griekse feta wordt gepasteuriseerd.

Welke feta kaas?

Vroeger mochten alle witte brokkelige kazen doorgaan als feta, maar dat is dus niet meer zo. Sinds 2002 is er een Europese regelgeving die zegt dat alleen kaas die gemaakt is in Griekenland, en minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat Feta mag heten.

Wat is gezonder feta of mozzarella?

Wat is gezonder feta of mozzarella? Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.