How Common is Meningococcal Disease

Hoe vaak komt meningokokken voor?

Gevraagd door: Norah van de Ven  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (44 stemmen)

Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.

Hoe groot is de kans dat je meningokokken krijgt?

De kans op meningokokkenziekte is gelukkig heel klein. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Hoe vaak krijg je de meningokokken vaccinatie?

Als je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd. Het vaccin dat je krijgt, wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt.

Hoe kun je meningokokken voorkomen?

Vaccinatie tegen meningokokken C is sinds september 2002 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van 14 maanden. In 2018 is deze vaccinatie vervangen door een combinatievaccin dat bescherming biedt tegen 4 typen meningokokken: A, C, W en Y.

Welke leeftijd inenten meningokokken?

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie tweemaal; als ze 14 maanden oud zijn en als ze 14 jaar zijn.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kun je jezelf beschermen tegen meningokokken?

Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Hoe meer tieners zich laten vaccineren, hoe minder kans de bacterie krijgt om te verspreiden naar leeftijdsgenoten, maar ook naar alle andere mensen.

Kun je hersenvliesontsteking krijgen als je gevaccineerd bent?

Er is geen verhoogd risico op hersenvliesontsteking na vaccinatie met deze stam [2, 4]. Hersenontsteking wordt vooral veroorzaakt door virussen, zoals het herpes- en mazelenvirus. Infectie met deze virussen kan voorkomen worden door vaccinatie.

Kan je genezen van meningokokken?

Meningokokkenziekte behandelen. Meningokokkenziekte ontwikkelt zich zeer snel van lijkend op een griepje tot een infectie met een ernstig ziektebeeld. De meeste patiënten moeten daarom worden opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis. Daar wordt de infectie behandeld met antibiotica.

Wat is de incubatietijd van meningokokken?

De incubatietijd varieert van 2 tot 10 dagen; meestal 3 tot 4 dagen.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij baby?

Klachten bij baby's
  • slaperig of suf zijn: niet normaal reageren, niet lachen, minder contact maken, niet makkelijk wakker te krijgen.
  • veel minder of niet willen drinken.
  • steeds blijven huilen of kreunen.
  • hoge koorts: 39 graden of hoger. ...
  • luierpijn: uw baby huilt tijdens het verschonen als u de beentjes naar het hoofd beweegt.

Hoeveel prikken krijg je bij de meningokokken?

Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. De keuze om tieners en jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie.

Welke vaccinaties heb ik als kind gehad?

Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.

Hoeveel mensen krijgen hersenvliesontsteking?

Het aantal gevallen veroorzaakt door Haemophilus influenzae type b was in 1990 nog 40-60 per 100.000 inwoners per jaar en is nu minder dan 1 per 100.000 inwoners per jaar. Meningitis veroorzaakt door pneumokokken komt ook steeds minder voor, met per jaar 1-2 gevallen per 100.000 kinderen jonger dan 15 jaar.

Waar begint hersenvliesontsteking mee?

Hersenvliesontsteking lijkt in het begin vaak op een onschuldige ziekte. Je voelt je bijvoorbeeld grieperig. Je voelt je snel zieker worden. Je krijgt vaak ook koorts en hoofdpijn.

Kunnen volwassenen meningokokken krijgen?

In Nederland komt de ziekte regelmatig voor. Bij besmetting met meningokokken kunnen kinderen of volwassenen in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden. Zij kunnen bijvoorbeeld een bloedvergiftiging (sepsis) of hersenvliesontsteking (nekkramp) krijgen.

Welke isolatie bij meningitis?

Als nog niet zeker is welke bacterie de meningitis veroorzaakt, moeten we u uit voorzorg in isolatie verplegen. Dit geldt voor de eerste 24 uur na toediening van de antibiotica. Isolatie is noodzakelijk om andere patiënten te beschermen.

Wat te doen bij meningokokken?

Bel dan direct het noodnummer van de huisarts of 1-1-2. De ontwikkeling van de ziekte verloopt snel; als je niet ingrijpt, kan meningokokkenziekte binnen 24 tot 48 uur tot de dood leiden.

Waardoor krijg je meningokokken?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder in het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken.

Hoe krijg je meningokokken bacterie?

Meningokokkenziekte kun je krijgen door verschillende meningokokkenbacteriën. De bacterie kan in de neus of keel zitten, zonder dat je ziek hoeft te worden. Door te hoesten, niezen of zoenen kun je een ander besmetten. Voor baby's en tieners is de ziekte het meest gevaarlijk.

Hoe snel gaat hersenvliesontsteking?

De klachten bij een hersenontsteking zijn in het begin meestal heel onschuldig. De symptomen zijn te vergelijken met de griep. Het verschil met de griep is dat u bij een hersenvliesontsteking al vrij snel steeds zieker wordt. Binnen 24 uur kunt u al ernstig ziek zijn.

Kan je door corona ook hersenvliesontsteking?

Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.

Wat zijn de symptomen van hersenvliesontsteking?

Bij hersenvlies-ontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten krijgen:
  • erge hoofdpijn.
  • nekpijn of een stijve nek. ...
  • slaperig, in de war of suf zijn.
  • hoge koorts: 39 graden of hoger. ...
  • weinig plassen.
  • het koud hebben en gaan trillen.
  • minder kleur of een grijze kleur in uw gezicht en de rest van uw huid.
  • steeds overgeven.

Welke leeftijd krijgt pneumokokken vaccinatie?

De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis vaccinatie. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.

Hoe gevaarlijk is hersenvliesontsteking bij baby?

Behandeling van een hersenvliesontsteking

Maar is een bacterie de oorzaak van de hersenvliesontsteking, dan moet je baby/kind zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica. Als de ontsteking niet snel behandeld wordt kan het ernstige schade brengen aan de hersenen en in sommige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn.

Welke vaccinaties kreeg je vroeger als kind?

Sinds 1957 worden kinderen in Nederland gevaccineerd volgens het rijksvaccinatieprogramma (RVP). Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest.

Volgende artikel
Waarom kreun je als je seks hebt?