ZWANGER WORKOUT - Oefeningen voor thuis! //OPTIMAVITA

Welke sport mag je doen als je zwanger bent?

Gevraagd door: dr.h.c. Jules Kurt BA  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (11 stemmen)

Wandelen, zwemmen en fietsen zijn perfecte manieren om actief te bewegen als je zwanger bent. Als je gewend bent om te sporten dan is er als je zwanger bent geen bezwaar om op hetzelfde niveau door te gaan.

Welke sporten mag je niet doen tijdens zwangerschap?

Daarentegen zijn er ook sporten die je beter kunt vermijden. Dit omvat vooral contactsporten zoals karate en judo, maar ook sporten waarbij je een bal of stomp in je buik kan krijgen zoals voetbal, handbal, hockey, basketbal en volleybal. Deze kun je als je zwanger bent beter niet meer doen.

Welke sport eerste trimester zwangerschap?

Dit proces voltrekt zich in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, en daarom wordt met name in het eerste trimester geadviseerd op een rustige intensiteit te sporten en om tijdens het sporten te zorgen voor voldoende vocht en verkoeling.

Wat mag je de eerste maanden van je zwangerschap niet doen?

Wat mag je niet als je zwanger bent?
 • Roken. Roken tijdens de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden. ...
 • Alcohol. Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk voor je ongeboren kind. ...
 • Drugs. Gewoon niet doen. ...
 • Stress. ...
 • Medicijnen. ...
 • De kattenbak verschonen. ...
 • In de tuin werken. ...
 • Eten voor twee.

Kun je miskraam krijgen door sporten?

Een miskraam kan niet worden veroorzaakt door lichamelijke inspanning als hard werken, fietsen, vrijen, sporten of vallen. Verschijnselen van een (dreigende) miskraam Vaginaal bloedverlies en/of hevige menstruatieachtige buikpijn kunnen de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam of een miskraam in gang.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang niet sporten na miskraam?

Of je zwangerschap eindigt in een miskraam is niet iets waar je zelf iets aan kunt veranderen. De vrucht zit goed beschermd in je baarmoeder. Mocht er in de ontwikkeling iets niet goed zijn gegaan dan heb je hier geen invloed op. Je hoeft daarom niet rustig aan te doen, je mag ook gewoon sporten of vrijen.

Kan sporten kwaad tijdens zwangerschap?

Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.

Waarom mag je je niet uitrekken bij zwangerschap?

Er wordt weleens beweerd dat jezelf uitrekken ervoor kan zorgen dat de navelstreng van je baby rond zijn nek komt te zitten. Dit is een fabeltje: de navelstreng van je baby is op geen enkele manier verbonden met jouw armspieren. Rekken en strekken hoef je dus tijdens je zwangerschap niet te vermijden.

Wat moet je echt niet doen als je zwanger bent?

Niet veilig: Rauw vlees (tartaar, carpaccio, biefstuk). Veilig: Volledig verhit kan wel. Niet veilig: Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren (filet américain, ossenworst,parmaham, rauwe ham, rosbief, salami, cervelaat, chorizo). Niet veilig: Leverproducten (lever, smeerworst of leverpaté).

Wat te doen als je zwanger bent en niet wilt?

Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.

Welke fitness oefeningen niet bij zwangerschap?

Oefeningen met veel schokbelasting, asymmetrische oefeningen (bijvoorbeeld oefeningen op één been) en oefeningen waarbij je lang op je rug moet liggen, kan je beter vermijden.

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Voor het onbedoeld afvallen tijdens je zwangerschap zijn zowel serieuze als onschuldige oorzaken te bedenken: Zwangerschapsmisselijkheid. De welbekende zwangerschapsmisselijkheid kan ervoor zorgen dat je maar weinig eten binnenhoudt of niet veel trek hebt. Je kan dan de eerste maanden afvallen in plaats van aankomen.

Wat is fijn als je zwanger bent?

Je baby in je buik voelen bewegen is zoiets unieks en iets waar je echt goed van moet genieten nu je zwanger bent. Dat fijne (en soms pijnlijke) gevoel ga je gegarandeerd missen. Voor vele vrouwen geldt dat ze tijdens de zwangerschap, vooral in het tweede trimester, een heuse pregnancy glow krijgen!

Hoe hoog mag je als je zwanger bent?

Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.

Waarom Zwangerschapsbal?

ZWANGERSCHAP: ZITBAL

De bal is heel geschikt voor zwangere vrouwen om op te zitten (achter je bureau of thuis), omdat hij een goede zithouding stimuleert, waardoor het verlichting kan brengen bij bekken- en rugklachten. Bovendien ontspant het zitten op een bal je bekkenbodemspieren.

Wat voel je als je 4 weken zwanger bent?

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Hoe belangrijk is rust tijdens zwangerschap?

Door al deze fysieke en mentale kwaaltjes is het daarom belangrijk dat je veel rust pakt in de laatste maand van de zwangerschap om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de bevalling. En je moet jezelf natuurlijk niet te gek maken over de bevalling en het krijgen van een baby!

Kun je fitnessen tijdens zwangerschap?

Juist in het begin als je zwanger bent (tot week 20) kun je de meeste sporten gewoon blijven doen. Wat je beter kan mijden is gevaar voor harde voorwerpen of stoten in je buik, zoals bij vechtsporten, voetbal of hockey.

Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?

Hoe snel je weer zwanger zult worden na een miskraam, is lastig te zeggen. Dat is voor iedere vrouw anders en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het kan wat langer duren als er vruchtbaarheidsproblemen meespelen. De meeste vrouwen worden echter na een miskraam binnen 4 maanden weer zwanger.

Hoe lang herstel na miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Hoe lang rust houden na miskraam?

Wel is het goed als de baarmoeder twee weken rust krijgt na het verliezen van het afgestoten vruchtje. Het lichaam heeft even de tijd nodig om te herstellen en het weefsel helemaal af te stoten. Het kan prettig zijn om met de volgende zwangerschap te wachten tot na de volgende menstruatie.

Wat koop je als eerste als je zwanger bent?

Autostoel (deze kun je maar beter op tijd in huis hebben, voor het geval de baby zich wat vroeger aankondigt); Wandelwagen en/of draagzak (de draagzak kun je goed testen nu je buik nog niet enorm in de weg zit!); Kraampakket (aanvragen via je zorgverzekering); Alles voor de babykamer.

Waar moet je op letten eerste weken zwangerschap?

Hieronder een lijst met de belangrijkste tips en dingen die je moet regelen in het eerste trimester:
 • Slik foliumzuur.
 • Drink geen alcohol.
 • Stop met roken.
 • Weet wat je mag eten.
 • Eet gezond.
 • Maak een afspraak met een verloskundige.
 • Termijnecho.
 • Hoe en wanneer vertel je dat je zwanger bent.

Waarom word je dik tijdens zwangerschap?

Het gewicht bestaat voornamelijk uit je groeiende baarmoeder en baby, vruchtwater, extra bloed en vocht, de placenta en borstklierweefsel. Ook leg je extra reserves eiwitten en vetten aan voor je baby. Je baby wordt in deze maanden een stuk groter en zwaarder.

Wat gebeurt er in week 10 van de zwangerschap?

Dit gebeurt er met je baby als je 10 weken zwanger bent

De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De oorschelpen zijn nu zichtbaar op het hoofdje, dat snel groeit om ruimte voor de hersenen te maken.

Vorige artikel
Wat is slecht voor de baby?