Zo herken je een longontsteking bij kinderen

Hoe herken je een longontsteking bij kind?

Gevraagd door: Dylan Sambo  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (29 stemmen)

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.

Hoe herken je een beginnende longontsteking?

Iemand met longontsteking krijgt last van:
 • hoesten.
 • kortademigheid.
 • koorts (meer dan 38 graden; meet de temperatuur via de anus)
 • een snelle ademhaling.
 • een snelle hartslag.
 • soms: pijn bij diep inademen.
 • een slap en lusteloos gevoel.
 • erg moe zijn.

Wat te doen bij longontsteking kind?

Wat kun je zelf doen?
 1. Voldoende drinken. Let erop dat je kind voldoende blijft drinken. ...
 2. Hoestdrank. Het is niet bewezen dat een kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. ...
 3. Antibioticakuur afmaken. Vaak wordt een longontsteking bestreden met een antibioticakuur. ...
 4. Niet roken.

Hoe lang duurt longontsteking bij kind?

Herstel van een longontsteking duurt meestal twee tot drie weken, als je kind verder gezond is. Je kind houdt er doorgaans geen longschade aan over. De hoest kan nog wel weken aanhouden.

Hoe kun je zien of je kind benauwd?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat is Intercostale intrekkingen?

Deze spieren kunnen de middenrifspier helpen om de longen goed te laten ontplooien. Deze spieren zitten onder de ribbenboog, tussen de ribben en boven de ribben en als deze samentrekken kunnen we dit aan de buitenkant zien; dit noemen we intrekkingen.

Wat is Peuterastma?

Peuterastma is een ziekte van de luchtwegen waarbij kinderen af en toe last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Dit gebeurt vooral als ze verkouden zijn. Tussen de verkoudheden door hebben deze kinderen (bijna) nergens last van.

Hoe lang duurt het herstel van een longontsteking?

Bent u gezond dan duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. De koorts zakt meestal een paar dagen na de start van een kuur. Het hoesten kan echter wel een paar weken duren. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en u weer helemaal de oude bent.

Hoe ontstaat longontsteking bij kinderen?

Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van longontsteking. Een gewone griep of verkoudheid kan de aanleiding zijn. Het is niet altijd te achterhalen wat precies de oorzaak is.

Is longontsteking kind gevaarlijk?

Wanneer je kindje een longontsteking heeft, is het normaal dat je je zorgen maakt. Gelukkig kan je kindje hiertegen behandeld worden en is deze ziekte niet langer zo gevaarlijk als vroeger. De meeste baby's herstellen hier volledig van.

Hoe longontsteking verzorgen?

Tips bij een longontsteking
 1. Maak een antibioticumkuur altijd af.
 2. Neem rust en blijf thuis van werk of school. ...
 3. Drink veel water, vooral als je koorts hebt.
 4. Rook niet en voorkom meeroken.
 5. Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. ...
 6. Voel je je na drie dagen nog niet beter?

Hoe lang duurt longontsteking met antibiotica?

Antibiotica werken redelijk snel. Na een dag of drie voel je je alweer wat beter. Mensen met astma of COPD krijgen daarnaast soms ook prednison om sneller te kunnen herstellen.

Kun je een longontsteking hebben zonder koorts?

De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.

Hoe testen of je longontsteking hebt?

De arts kan jouw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij jouw longontsteking behandelt.

Kan longontsteking vanzelf over gaan?

Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.

Hoe besmettelijk is longontsteking?

Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.

Hoe lang rust na longontsteking?

U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.

Waarom duurt herstel longontsteking zo lang?

Herstellen van een longontsteking duurt vaak lang. Ook als de bacteriën verdwenen zijn, kunnen je klachten nog een hele tijd aanhouden. Als je werkt, schrijft je arts je ziekteverlof voor tot je beter bent.

Hoe lang niet werken met longontsteking?

Een longontsteking is een flinke aanslag op je gezondheid en weerstand. Het hangt natuurlijk af van je leeftijd en conditie, maar veel mensen voelen zich na drie tot zes weken nog steeds niet helemaal fit. Toch is het goed om weer rustig te beginnen met bewegen (als je geen koorts meer hebt).

Kan een baby astma hebben?

Veel kinderen hebben als baby, peuter of kleuter wel eens last van astmatische klachten, zoals een piepende ademhaling met benauwdheid, hoesten en vol zitten. Dit wordt ook wel viraal piepen genoemd. Een klein deel van de kinderen met astmatische klachten heeft deze klachten nog steeds op oudere leeftijd.

Hoe astma vaststellen?

Wat merk ik bij astma?
 1. U bent benauwd.
 2. U maakt een piepend geluid bij het ademen (vooral als u uitademt).
 3. U hoest, vooral 's nachts.
 4. U heeft periodes van veel hoesten en slijm.
 5. U bent moe, omdat ademen u veel moeite kost.
 6. U bent minder fit: bewegen en sporten houdt u minder lang vol.

Waar hebben kinderen met astma in het voorjaar last van?

Uw kind kan last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Uw kind is sneller moe en bij inspanning benauwd. Een astma-aanval kan ontstaan door allergische prikkels, zoals stuifmeel van gras en bomen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt.

Hoe klinkt een benauwde baby?

Piepende ademhaling, blaffende hoest

En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.

Wat zijn de Hulpademhalingsspieren?

De hulpademhalingsspieren worden dan ingeschakeld. Je hapt naar lucht, de spieren tussen de ribben en boven het borstbeen trekken naar binnen en je ademhaling versnelt. Bij chronisch ademhalingsfalen ben je overdag vaak vermoeid en heb je last van geheugen- en/of concentratiestoornissen.

Welke spieren zijn Hulpademhalingsspieren?

Welke hulpademhalingsspieren zijn er? De musculus sternocleidomastoideus en de musculus scalenus zijn spieren die normaal gesproken geen rol spelen bij de ademhaling. Pas wanneer diepe ademteugen worden genomen helpen deze spieren bij het uitzetten van de borstkas. Hierdoor kan maximaal worden ingeademd.