Kinderarbeid verboden? In Turkije gebeurt het toch | Terzake

Welke sectoren kinderarbeid?

Gevraagd door: bc. Boaz Mulder  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (39 stemmen)

Wees gewaarschuwd als je zakendoet met bedrijven in deze sectoren: rijst, tabak, zijde, natuursteen, wierook, tapijten, textiel (zowel garens als doek) edelstenen, elektronica en toerisme. Ook in de leersector werken veel kinderen, onder meer in looierijen waar zwaar en vuil werk wordt verricht.

Welke landen zijn het meest betrokken bij kinderarbeid?

In welke landen komt kinderarbeid voor? In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw.

Welke vormen van kinderarbeid zijn er?

Soorten kinderarbeid
  • In de textielfabriek werken door kleding te maken.
  • In de industrie werk te doen door tapijten te knopen.
  • Op het land te werken op plantages of rijst en mais velden.
  • In de mijn werken door stenen klein te hakken.
  • In de dienstverlening te werken dor schoenen te poetsen.

Welke bedrijven hebben kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Welke organisaties doen iets tegen kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid is een coalitie van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Mondiaal FNV, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je zelf doen tegen kinderarbeid?

Als je minder kleren koopt, kun je er per stuk wat meer aan uitgeven en dan is de kans dat er kinderarbeid of uitbuiting in het spel was, kleiner. Organiseer eens een ruilfeestje, of koop tweedehands! Vraag eens aan de kassa waar de kleren die zij verkopen, gemaakt worden.

Wat wordt er wereldwijd gedaan tegen kinderarbeid?

Als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld zet Save the Children zich onvoorwaardelijk in om het probleem van kinderarbeid aan te pakken. Daarvoor bestaat geen hapklare oplossing. Maar we kunnen wel belangrijke stappen zetten om de situatie van kinderen op dit gebied te verbeteren.

Doet Zara aan kinderarbeid?

Bijna alle grote modemerken zijn betrokken bij Oeigoerse dwangarbeid. Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Doet Nike aan kinderarbeid?

In 1998 deed Phil Knight een belofte: Nike zou een einde maken aan kinderarbeid en de omstandigheden in fabrieken gingen radicaal verbeteren.

Doet C en A aan kinderarbeid?

C & A heeft al tientallen jaren een 'code of conduct' dat kinderarbeid en ontoelaatbare arbeidsomstandigheden ten strengste veroordeelt. Wij zijn absoluut tégen kinderarbeid en wij willen niet meewerken met bedrijven die kinderarbeid bedrijven. Aan die vorm van arbeid willen wij niet meewerken.

Hoeveel kinderarbeid is er?

Voor het eerst in twintig jaar is er een stijging in het aantal kinderarbeiders. Tussen 2000 en 2016 daalde het aantal met 94 miljoen, nu is er een stijging van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar. 73 Miljoen kinderen verkeren in een gevaarlijke werksituatie.

Is er kinderarbeid in België?

In België bestaat er al sinds 1889 een wet op kinderarbeid, die in de loop der jaren werd aangepast. Als basisprincipe is het in België verboden om kinderen arbeid te laten verrichten. Concreet gaat het om kinderen jonger dan 15 jaar die nog voltijds leerplichtig zijn.

Is er ook kinderarbeid in Nederland?

Hoewel de wetten uit 1874 en 1901 kinderarbeid grotendeels verbieden, is er nog steeds sprake van kinderarbeid in Nederland, hoewel dit niet op grote schaal gebeurt. Tot twaalf jaar mogen kinderen helemaal niet werken, vanaf twaalf jaar enkel voor een bepaald aantal uren.

Is kinderarbeid verboden in de hele wereld?

Sinds het wetje van Van Houten uit 1874 is fabrieksarbeid door kinderen jonger dan 10 jaar in Nederland verboden. Heel wat jaren later, in 1989, werd kinderarbeid verboden door de International Labour Organization (ILO) en het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Is er kinderarbeid in Europa?

In 4 landen die lid zijn van de Europese Unie komt toch nog kinderarbeid voor. Niet in Nederland of België, maar wel in de armere landen zoals Griekenland, Portugal, Italië en Spanje. Maar ook in Engeland is kinderarbeid geen uitzondering. In Spanje wordt het aantal werkende kinderen op 100.000 geschat.

Is kinderarbeid wereldwijd verboden?

Voortaan zijn de ergste vormen van kinderarbeid verboden. Voor het eerst in de geschiedenis van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben alle 187 lidstaten de ratificatie van een verdrag afgerond. Tonga, een eilandstaat in de Stille Oceaan, was het laatste land om Conventie 182 te ratificeren.

Is Nike een duurzaam merk?

Op milieugebied scoort het bedrijf goed. Het milieumanagementsysteem is prima, maar het officiële milieubeleid is mager. Nike heeft een uitgebreid programma om de hoeveelheid CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast is het een doel om vanaf 2025 volledig duurzame energie te verbruiken in alle bedrijfspanden.

Heeft de Primark kinderarbeid?

Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.

Wat kan Nike beter doen?

Nike heeft zichzelf ten doel gesteld in 2015 een verminderde CO2-uitstoot van 20 procent te behalen en haar afval wereldwijd met 10 procent te verlagen. Bovendien wil het concern in 2020 geen gevaarlijke chemische stoffen meer gebruiken in haar gehele productieketen – dit alles ten opzichte van 2011.

Waar worden de kleding van Zara gemaakt?

' Vooral Spaanse bedrijven als Inditex - met merken als Zara, Bershka en Pull&Bear - en Mango hebben de laatste jaren een deel van de productie vanuit Aziatische landen als China, India en Bangladesh naar Marokko verplaatst. Het Noord-Afrikaanse land heeft een groot voordeel: het ligt bij Europa om de hoek.

Hoe duurzaam is Zara?

Al ons linnen zal van duurzamere oorsprong zijn: biologisch linnen en gerecycled linnen. Al ons polyester zal gerecycled of duurzamer zijn tegen 2025, waardoor we minder grondstoffen verbruiken.

Waar komt kleding Zara vandaan?

Zara bestaat sinds 1975 en werd opgericht door de Spanjaard Amancio Ortega Gaona. In 1963 begon Ortega met zijn eerste atelier. In 1975 opende hij zijn eerste winkel in La Coruña en bedacht daarvoor de naam Zara. Begonnen als eenmansbedrijf is Zara uitgegroeid tot een van de grootste modebedrijven ter wereld.

Welke landen komt kinderarbeid voor?

Kinderarbeid komt voornamelijk voor in de landbouw (Afrika en Zuid-Amerika) en in de industrie (Azië). Met name in India, Bangladesh en Pakistan werken veel kinderen in de tapijtindustrie. Kinderen werken ook in de mijnbouw. Zo is in Peru 20 procent van de arbeiders in de goudmijnen tussen de 11 en 18 jaar.

Hoe kan je kinderarbeid voorkomen?

Kinderarbeid kan niet worden uitgebannen door het simpelweg te verbieden. Er moet gewerkt worden aan alternatieven voor de kinderen en hun ouders. Alle kinderen moeten onderwijs kunnen volgen. Er zijn ook banen nodig waarmee volwassenen een behoorlijk loon verdienen, zodat ze hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Hoe is kinderarbeid verdwenen uit Nederland?

Nederland was vóór 1870 een land van handel en (vooral) landbouw. Pas in 1900 werkten in de industrie meer mensen dan in de landbouw. Veel historici stellen dan ook dat de kinderarbeid verdween door de industrialisatie en niet door het Kinderwetje.