Welke ouder heeft recht op kindergeld?
Gevraagd door: bacc. Tijn Autar | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.5/5 (22 stemmen)
De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.
Welke ouder ontvangt kinderbijslag?
De ouder bij wie het kind woont krijgt de kinderbijslag. Woont uw kind om beurten bij u en uw ex-partner? Dan heeft u misschien co-ouderschap .
Heeft elke ouder recht op kinderbijslag?
Er is kinderbijslag voor alle ouders, en er zijn tegemoetkomingen die afhankelijk zijn van het inkomen. Ga na waar je recht op hebt, zo loop je geen geld mis.
Kunnen beide ouders kinderbijslag aanvragen?
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de kinderbijslag uit. Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder.
Wie is de aanvrager van kinderbijslag?
Wie heeft er recht op kinderbijslag? In principe hebt je recht op kinderbijslag voor kinderen tot en met 17 jaar, als je in Nederland woont of werkt. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Ook de situatie van het kind is van invloed op het bedrag dat u ontvangt.
Waarom krijg ik geen kinderbijslag?
Hoe laat het geld op uw rekening staat weten wij helaas niet. Dit is namelijk afhankelijk van uw bank. Het kan dus zijn dat iemand anders de kinderbijslag al heeft gehad maar u nog niet. Wacht dan even rustig af en check later op de dag uw bankrekening.
Hoe krijg ik de kinderbijslag op mijn naam?
- Log in op Mijn toeslagen.
- Typ in het zoekvenster 'naam'.
- Kies de toeslag die u op een andere naam wilt zetten.
Heeft een vader recht op kinderbijslag?
De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.
Kan kinderbijslag gesplitst worden?
Kinderbijslag verdelen
Bij co-ouderschap wordt de kinderbijslag standaard verdeeld tussen jullie, tenzij jullie samen afspreken dat de kinderbijslag aan één van jullie toekomt. Als jullie de kinderbijslag willen verdelen, hoeven jullie dit niet aan te vragen bij de De Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen?
In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder kan dit voor zijn eigen deel van de kosten aanvragen. Daarbij gaat de Belastingdienst er van uit dat de ouders hun eigen aandeel in de kosten contractueel regelen met de kinderopvanginstelling.
Wat zijn de voorwaarden voor kinderbijslag?
- U krijgt nog een kind.
- Uw kind wordt 18 jaar.
- U en uw partner gaan uit elkaar.
- U gaat buiten Nederland wonen of werken.
- Wijzigingen doorgeven.
Hoeveel kinderbijslag 10e kind?
Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar bedraagt de kinderbijslag 268,95 euro per kwartaal. Voor kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar bedraagt de kinderbijslag euro 316,41 per kwartaal.
Wie krijgt kindgebonden budget vader of moeder?
Wanneer recht op kindgebonden budget
Je hebt alleen recht op kindgebonden budget als je aanvrager voor de kinderbijslag bent. Als je na scheiding uit elkaar gaat, krijgt voortaan de verzorgende ouder de kinderbijslag en wordt deze ouder automatisch de aanvrager.
Is 60 40 co-ouderschap?
Uiteindelijk maakt het niet uit of je de term co-ouderschap gebruikt bij een 50-50, 60-40 of zelfs 70-30 verdeling, want er zijn geen vaste regels over wanneer je jullie verdeling 'co-ouderschap' mag noemen.
Kan een kind op twee adressen ingeschreven staan?
Kan een kind twee officiële adressen hebben? Een kind kan maar op één adres officieel worden ingeschreven. Bij een scheiding zal de keuze dus nog steeds gemaakt moeten worden. Wel is het mogelijk om in het bevolkingsregister een vermelding toe te voegen van het adres van de andere ouder.
Kun je kinderbijslag met terugwerkende kracht ontvangen?
Als uw aanvraag te laat is ingediend bij de SVB, dan kan kinderbijslag met terugwerkende kracht worden toegekend. De maximaal terugwerkende kracht bedraagt één jaar. Alleen bij zeer uitzonderlijke omstandigheden zal een langere terugwerkende kracht worden gehanteerd.
Heeft kinderbijslag invloed op kinderalimentatie?
Wordt er kinderalimentatie betaald, dan is het belangrijk om hier ook de onderlinge afspraken over de kinderbijslag in te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.
Waar heb ik recht op als gescheiden vader?
Omgang. De vader heeft recht op omgang met zijn kind, ook als hij het kind niet heeft erkend en/of geen gezag heeft. Alleen de rechter kan de vader het recht op omgang ontzeggen, maar dit kan alleen in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld als de ontwikkeling van het kind zal worden benadeeld door de omgang.
Wat met kind als ouders uit elkaar gaan?
Indien je als ouders onderling niet akkoord bent met de verblijfsregeling, komt de zaak voor de familierechtbank. De rechter moet dan de voorkeur geven aan een gelijkmatig verdeelde huisvesting van de kinderen. Dit betekent dat het kind evenveel tijd doorbrengt bij de vader als bij de moeder.
Waar moet het kind ingeschreven staan?
Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats. Wanneer kinderen in een co-ouderschap bij beide ouders wonen, moet er een keuze gemaakt worden op welk van beide adressen ze staan ingeschreven.
Wie regelt de kinderbijslag?
De instantie die bepaalt of u in aanmerking komt voor kinderbijslag en de instantie die deze kinderbijslag uitbetaald is de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Heb ik nog recht op kinderbijslag?
Je kind heeft onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket tot en met de de maand waarin het 18 jaar wordt. Het Groeipakket, de Vlaamse kinderbijslag, is een financiële ondersteuning voor de opvoeding van je kind.
Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2022?
Per 1 januari 2022 krijg je als alleenstaande moeder (of vader) 1.037,12 euro per maand. Dit is een netto maandbedrag. Hier komt nog 54,59 per maand aan vakantie-uitkering bij. In totaal heb je als alleenstaande moeder in 2022 dus recht op 1,091,71 euro per maand baan bijstandsuitkering.
Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2021?
Verdien je als alleenstaande moeder minder dan 21.500 euro per jaar, dan heb je recht op 107 euro zorgtoeslag per maand. Hiermee komt de belastingdienst je tegemoet in de kosten van je zorgverzekering (en dus ook in die van je kinderen).
Waarom Geboortepostzegel?
Wat betekent mijn moeder voor mij?