Hoe werkt de pil?

Kan je zwanger worden als je de pil gebruikt?

Gevraagd door: Julius le Matelot AD  |  Laatste update: 23 december 2023
Score: 4.8/5 (13 stemmen)

De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.

Wat is de kans dat je zwanger wordt tijdens de pil?

Betrouwbaarheid Bij zorgvuldig gebruik (zonder pillen te vergeten) is de kans op zwangerschap heel klein (0,3% per jaar). Bijwerkingen De eerste maanden kunt u last hebben van hoofdpijn en gespannen borsten.

Kan je toch zwanger worden met de pil?

De pil is een heel betrouwbare manier om niet zwanger te worden. Als een vrouw de pil slikt, kan zij niet zwanger worden.

Hoe weet je als je zwanger bent met de pil?

Als je de combinatiepil neemt (de gewone pil), heb je altijd een stopweek van 7 dagen. Het bloed wat dan vloeit, noem je 'onttrekkingsbloedingen'. Het is geen echte menstruatie. Als je niet bloedt tijdens je stopweek, kan dit een teken zijn van een zwangerschap.

Kan het kwaad als je zwanger bent en de pil slikt?

Er zijn veel gegevens beschikbaar over accidentele blootstelling aan oestrogenen in de anticonceptiepil tijdens het begin van de zwangerschap. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor nadelige effecten.

38 gerelateerde vragen gevonden

Kun je met de pil seks hebben zonder condoom?

Let op: de pil beschermt niet tegen soa's. Om soa's te voorkomen, moet je condooms gebruiken.

Wat is betrouwbaarder pil of condoom?

De betrouwbaarheid van anticonceptie is afhankelijk van de betrouwbaarheid van de methode zelf, maar ook van de persoon die de methode gebruikt. Om zwangerschap tegen te gaan is vasectomie vele malen betrouwbaarder dan het gebruik van een condoom.

Welke week van de pil ben je vruchtbaar?

Gestopt met de pil

Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.

Kan je seks hebben in de stopweek van de pil?

Je kan zelfs in je stopweek vrijen, zelfs dan ben je 99% veilig tegen zwangerschap.

Is de pil veilig genoeg?

De combinatiepil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de combinatiepil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de pil vergeet en niet op tijd slikt, heb je kans dat je toch zwanger wordt.

Wat is de meest veilige anticonceptie?

Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Hoeveel uur mag je te laat zijn met de pil?

Meer dan 12 uur geleden: de pil kan dan helaas minder goed werken. Dit hangt ook af in welke week je van de strip zit: Week 1 (1e pil van de strip): bij ≥ 24 uur te laat starten: de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk innemen en een condoom gebruiken, totdat de pil 7 dagen aaneengesloten is ingenomen.

Hoe kan het dat je in de stopweek niet zwanger wordt?

Je bent ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap. Ook al ben je maar 4 van de 7 dagen ongesteld, de pil beïnvloedt de hele cyclus. Je kunt de pil dus niet met een aspirientje vergelijken, dat alleen werkt vlak nadat je het hebt geslikt. Daarom ben je ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap.

Hoeveel dagen na de pil word je ongesteld?

De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.

Kun je zwanger worden als je 1 keer de pil vergeet?

Een vergeten pil

Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap. Je kunt dan andere maatregelen overwegen, zoals het nemen van de morning-afterpil.

Kun je vrijen als je de pil bent vergeten in week 3?

Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt. Heb je de pil weer 7 dagen achter elkaar geslikt, dan ben je weer beschermd.

Wat zijn de nadelen van de pil?

Bijwerkingen

Hoofdpijn. Gespannen borsten. Bloedingen tussendoor of 'doorbraakbloedingen'

Wat is de beste positie om zwanger te worden?

De missionarishouding

Een van de beste seksstandjes om sneller zwanger te worden, is de missionarishouding. Bij dit klassieke standje ligt de vrouw op de rug met de benen gespreid en ligt de man bovenop.

Is een condoom 100%?

Condooms. Condooms beschermen nooit voor 100%. Maar als je ze op de goede manier gebruikt bieden ze een goede bescherming tegen soa's en zwangerschap.

Hoe lang na de seks morning after pil?

Slik de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks.

Kan een arts zien of je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien.

Hoeveel dagen na seks misselijk?

Misselijkheid treedt meestal vanaf 6 tot 8 dagen na de conceptie op. Hoewel dit in de volksmond vaak ochtendmisselijkheid genoemd wordt, kan je er op elk moment van de dag last van hebben. In het begin van de zwangerschap wordt een grote hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG geproduceerd.

Welke anticonceptie is 100% betrouwbaar?

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar.

Wat is veiliger spiraal of de pil?

Een spiraaltje is nog betrouwbaarder dan de pil. Heel soms stoot je lichaam het spiraaltje af. Als dat gebeurt, is dat meestal binnen drie maanden. Laat je daarom een maand nadat het spiraaltje is geplaatst controleren.

Wat kost de pil per maand?

Tot je 21e krijg je de anticonceptiepil vergoed vanuit de basisverzekering. Daarna moet je het zelf betalen of verzekeren. De kosten van de anticonceptie pil verschillen, de goedkoopste kost rond de € 37,-. Wanneer je kiest voor een verzekering met aanvullende dekking voor anticonceptie betaal je al snel € 75,-.

Vorige artikel
Wat is daddy issues?
Volgende artikel
Hoe baby helpen leren zitten?