Welke opleiding doe je of heb je gedaan? | Vraag op Straat

Welke opleiding voor kraamzorg HBO?

Gevraagd door: drs Valerie Feenstra  |  Laatste update: 26 februari 2024
Score: 4.7/5 (24 stemmen)

In de opleiding Verloskunde leer je hoe je zwangere vrouwen en hun partners voorlicht en bijstaat tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ook begeleid je zelfstandig de geboorte van baby's. Gaat het welzijn van zwangere vrouwen, hun partners en hun baby's jou aan het hart, dan is dit de opleiding voor jou!

Welke opleidingen heb je nodig voor kraamzorg?

Met welke diploma's mag je werken in de kraamzorg? Om te werken in de kraamzorg heb je minimaal de mbo-opleiding verzorgende niveau 3 nodig en je moet binnen deze opleiding de richting kraamverzorging hebben gevolgd.

Welke opleiding heb je nodig voor Kraamverpleegkundige?

Een geschikte studie is Obstetrie Verpleegkundige. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar en is te volgen bij verschillende ziekenhuizen in Nederland. Je combineert leren met werken en loopt mee op de kraamafdeling, waar je het vak in de praktijk leert als leerling kraamverpleegkundige.

Wat verdient een kraamverzorgster in opleiding?

Ga je de opleiding tot kraamverzorgende doen, dan ontvang je een leerling salaris dat wordt aangevuld tot het wettelijk minimumloon (€ 1.995,- bruto bij 21 jaar of ouder). Je komt met een contract van 24 uur per week uit op € 1.330,- bruto per maand excl. vergoedingen en toeslagen. Dit is ongeveer € 1.184,- netto.

Hoe lang duurt de opleiding tot kraamverzorgster?

De opleiding duurt 12-15 maanden en is verdeeld over 11 lesweken.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel verdient een kraamverzorgster netto?

Je komt met een contract van 24 uur per week uit op € 1.330,- bruto per maand excl. vergoedingen en toeslagen. Dit is ongeveer € 1.184,- netto.

Wat kost een opleiding kraamzorg?

Wat kost deze opleiding? De kosten voor de brancheopleiding Kraamverzorgende worden per jaar vastgesteld en bedragen voor 2023 € 2.250,- opleidingsgeld en € 120,- boekengeld. Voor 2024 bedragen de kosten € 2.450,- opleidingsgeld en € 120,- boekengeld.

Wat voor vakken krijg je voor opleiding kraamzorg?

Periode 1 (8 of 10 maanden)
  • Zorg voor de huishouding.
  • Voorlichting, advies en instructie.
  • Communicatie in de zorg.
  • Anatomie en fysiologie.
  • Persoonlijke zorg.
  • Ondersteunende begeleiding.

Hoeveel uur werkt een kraamverzorgster per dag?

Kraamdagen. De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Hoe word je Kraamverpleegkundige?

Deze opleiding bestaat op zowel mbo- als hbo-niveau en duurt vier jaar. Na afronding kun je je specialiseren met een opleiding tot kraamverpleegkundige. Een geschikte studie is Obstetrie Verpleegkundige. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar en is te volgen bij verschillende ziekenhuizen in Nederland.

Hoeveel verdien je met Kraamverpleegkundige?

Als dit beroep je wat lijkt, ben je vast benieuwd wat dit werk je ongeveer oplevert. Het kraamverpleegkundige salaris loopt sterk uiteen en ligt in 2023 ergens tussen de € 2.300 en € 4.200 bruto per maand.

Wat is het verschil tussen een kraamverzorgende en een Kraamverpleegkundige?

Een kraamverpleegkundige is niet hetzelfde als een kraamverzorger. Het verschil is dat jij je bezig houdt met de verpleging en bevallingen in het ziekenhuis, terwijl de kraamverzorger thuis de bevallingen doet. Als kraamverpleegkundige heb je veel taken.

Kun je na Verpleegkunde verloskunde studeren?

De opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde (Verloskunde) is een gecombineerde opleiding. Je volgt de opleiding Verpleegkunde aan de HZ en de opleiding Verloskunde aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Je behaalt hiermee in 5 jaar tijd 2 diploma's: Verpleegkunde aan de HZ en Vroedkunde aan de AP Hogeschool in Antwerpen.

Wie kan er beroep doen op kraamzorg?

Iedereen die zorg nodig heeft, kan beroep doen op onze diensten, ongeacht leeftijd, werkstatus of gezinssituatie. Ook alleenstaanden kunnen beroep doen op ons.

Wat verdien je als ZZP er in de kraamzorg?

Wat verdient een Kraamverzorger als zelfstandige? Het uurloon van een Kraamverzorger is ongeveer € 35 per uur ex BTW.

Welke mbo opleiding voor verloskundige?

Mbo niveau 4-diploma.

Wat kost 1 uur kraamzorg?

Vergoeding uit de basisverzekering

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt € 4,80 per uur.

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2023?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Hoeveel vrije dagen heeft een kraamverzorgster?

Hoeveel vakantiedagen heb ik? In de kraamzorg heb je recht op 144 wettelijke en 80 bovenwettelijke doorbetaalde vakantie-uren, als je 36 uur per week werkt. Daarnaast heb je nog recht op 35 extra bovenwettelijke vakantie-uren.

Hoeveel verdien je in kraamzorg?

Het salaris van een kraamverzorgende die net begint met werken, ligt in 2023 op ruim € 1.900 bruto per maand. Dit is op basis van een 36-urige werkweek. Na ieder jaar werken ga je automatisch een trede omhoog. Zo loopt het kraamverzorger salaris stap voor stap op tot ongeveer € 3.000 bruto per maand.

Kan je als verpleegkundige in de kraamzorg?

Als verpleegkundige werken in de kraamzorg

Als verpleegkundige verzorg je de baby en de moeder zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen herstellen. Ook leer je de (nieuwe) moeder hoe ze het beste haar baby kan verzorgen. De plaats van waar je dat gaat doen is afhankelijk van de medische situatie van de moeder en baby.

Hoe lang kan je beroep doen op kraamzorg?

Je kunt beroep doen op kraamzorg tot 8 weken na de bevalling. Spreek met hem of haar af tijdens welke uren de huishoudelijke hulp het best van pas komt. Ben je bevallen van een meerling? Dan kun je een beroep doen op kraamzorg tot 16 weken na de bevalling.

Wat kun je met een diploma kraamverzorgende?

Na de opleiding tot kraamverzorgende ben je opgeleid om de verloskundige te assisteren bij de geboorte van de baby. Je begeleidt de kraamvrouw tijdens de geboorte en in de periode daarna. Je ondersteunt het nieuwe gezin zoveel mogelijk: Je geeft de kersverse ouders voorlichting.

Wat doet een kraamverzorgster in het ziekenhuis?

Op de afdelingen verloskunde van ziekenhuizen werken verpleegkundigen en kraamverzorgenden samen in de zorg voor de vrouw rondom de bevalling en in de kraamperiode. De zorg aan de kraamvrouw en pasgeborene binnen de tweede lijn is vaak complex van aard.

Wat verdient een partus assistent?

Een bruto maandsalaris tussen de € 2.194,91 en € 3.094,06 per maand (FWG schaal 35) o.b.v. 36 uur per week.

Vorige artikel
Hoe meten ze je baarmoeder?