Poop and Health: What Different Colors and Shapes Mean

Welke kleur ontlasting is niet goed?

Gevraagd door: Joris de Lange MA  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.6/5 (73 stemmen)

Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.

Welke kleur ontlasting bij leverproblemen?

Gele of groene ontlasting

Ook aandoeningen aan de lever- en galwegen, coeliakie, alcoholgebruik en laxeermiddel kunnen de oorzaak zijn. Wanneer de kleur geel of groenig is, zonder dat je hier een verklaarbare reden voor hebt, is het altijd goed om dit met de huisarts te bespreken.

Wat betekent licht bruine poep?

Hoe donkerder de poep, hoe langer het in je lichaam gebleven is. Hoe lichtbruin of donkerbruin het product van je stoelgang is, kan soms ook afhangen van wat je eet. Daarnaast kan hele lichtbruine ontlasting er ook op duiden dat het voedsel niet goed is verteerd en het dus niet lang in het lichaam is geweest.

Is licht bruine ontlasting goed?

De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta).

Wat zegt de kleur van poep?

Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, het stofje dat rode bloedcellen hun kleur geeft. Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur. Dit kan veroorzaakt worden door een afsluiting van de galwegen, bijvoorbeeld door galstenen.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je dat er iets mis is met je darmen?

Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.

Hoe kun je zien of er bloed in je ontlasting zit?

Wat is bloed bij ontlasting? Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen. U kunt helderrood of juist donker bloed zien.

Waarom is mijn poep zo licht?

Lichtgeel of bleke poep

Het kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Door galvloeistof kleurt je poep bruin. Zitten de galwegen verstopt, dan komt de vloeistof niet in de darmen terecht. Een mogelijke oorzaak kunnen galstenen zijn of een ontsteking van de galwegen.

Wat betekent het als je poep licht is?

Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.

Is lichte ontlasting gevaarlijk?

De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening. Wanneer het blijkt dat de oorzaak van lichte ontlasting (wit, beige) een ziekte is, dan moet er een behandeling worden ingezet en neem daarvoor altijd contact op met een arts.

Wat is een Alarmsymptoom?

De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...

Wat betekent beige ontlasting?

Ontkleurde feces heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Deze vorm van ontlasting wordt ook weleens 'stopverfpoep' genoemd. De ontlasting bevat veel vet en blijft daardoor bovenin het water in de toiletpot drijven.

Wat te eten bij lichte ontlasting?

Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.

Hoe herken je slecht werkende lever?

Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.

Is gele ontlasting gevaarlijk?

gele stoelgang

Ook een gele kleur kan een symptoom zijn van een maag- of darminfectie, voedselintolerantie, aandoeningen aan de lever of gal of alcohol- of laxeermiddelengebruik. Gele ontlasting komt ook voor bij baby's.

Wat is een verstoorde stoelgang?

Moeizame stoelgang betekent dat je minder dan drie keer per week ontlasting hebt of dat het krijgen van ontlasting alleen mogelijk is door (heel) hard te persen of met de vingers mee te helpen. Vaak is de ontlasting ook hard.

Kun je darmkanker hebben zonder klachten?

De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren.

Wat zijn klachten en signalen die kunnen wijzen op een darmaandoening?

Klachten en alarmsignalen van de darm
 • Bloed en/of slijm bij de ontlasting;
 • Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. ...
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
 • Aanhoudende diarree of diarree met hoge koorts;
 • Aanhoudende buikpijn, winderigheid, krampen of andere ongemakken in de buik;

Is het normaal om 4 keer per dag te poepen?

Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.

Is zachte ontlasting diarree?

Wanneer de ontlasting een slappe brij is, is dat niet meteen diarree. Slappere ontlasting komt in veel gevallen door een verkeerd voedingspatroon. Het eten van te weinig vezels speelt een belangrijke rol. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm maar komen in z'n geheel in de dikke darm terecht.

Hoe lang duurt een maag en darmontsteking?

Meestal geneest een gastro-enteritis binnen een paar dagen vanzelf. Door de diarree en het braken verliest de patiënt echter veel vocht, waardoor hij kan uitdrogen. Vooral jonge kinderen en ouderen lopen dit risico.

Hoeveel lichter na poepen?

Want die is net ietsje zwaarder dan water, dat is precies één gram per cm3. Detail voor de liefhebbers: tien tot vijftien procent van je ontlasting is lichter dan water en drijft dus wel.

Hoe ziet ontlasting eruit bij darmkanker?

Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is het bloed juist helderrood van kleur.

Wat zijn de eerste tekenen van darmkanker?

De 7 signalen van darmkanker
 • Bloed of slijm bij de ontlasting;
 • Blijvend veranderd ontlastingspatroon;
 • Verminderde eetlust;
 • Buikkramp of buikpijn;
 • Loze aandrang;
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
 • Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede.

Heb je bij darmkanker altijd bloed in de ontlasting?

Bloed en/of slijm in je ontlasting

Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.

Vorige artikel
Hoeveel maanden baby op fiets?