Wat zijn de eerste symptomen van trombose?
Gevraagd door: Suus van Evelingen | Laatste update: 9 januari 2024Score: 4.1/5 (53 stemmen)
- Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen.
- Uw been gaat pijn doen.
- Uw been wordt vaak ook warm.
- Bij een lichte huid wordt het been vaak ook rood. Bij een donkere huid is dat niet altijd te zien.
Hoe merk je dat je trombose hebt?
Trombosebeen of trombose arm: plotselinge zwelling van het been of arm, de huid is rood- of blauwachtig (en heel soms juist wit) en glanzend; het been of arm kan zwaar aanvoelen of er kan sprake zijn van een krampachtige of stekende pijn. Longembolie: kortademigheid, vooral als deze plotseling optreedt.
Wat vergroot de kans op het ontstaan van trombose het meest?
Trombose kan makkelijker ontstaan als het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart, zoals bij inwendige spataderen. Ook kan de stolbaarheid van het bloed verhoogd zijn, bijvoorbeeld door erfelijke aanleg, het gebruik van de anticonceptiepil, roken of bepaalde geneesmiddelen.
Kan trombose vanzelf over gaan?
Meestal krijgt u last binnen een jaar na de trombose. Soms gaan de klachten niet meer over. Ook heeft u na een trombosebeen een iets grotere kans dat u het weer krijgt. Aan hetzelfde been of aan het andere been.
Heb je pijn bij trombose?
Trombose in de beenslagaderen
De spieren in uw benen ontvangen dan minder bloed en dus minder zuurstof. Tijdens het lopen ervaart u een stekende pijn, welke overgaat als u stilstaat.
Wat voel je bij verstopte aderen?
Verschijnselen. Pijn bij het lopen is de belangrijkste klacht bij vernauwde bloedvaten in de benen, ook wel etalagebenen genoemd. De krampende pijn gaat weer over na een paar minuten rust. Als de vaatvernauwing erger wordt, treedt er ook pijn op in rust, meestal eerst aan de tenen.
Is een trombosebeen spoed?
Een trombose kan levensgevaarlijk zijn. Neem bij vermoeden van een trombose altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112.
Wat zijn de 3 belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een trombosebeen?
- langdurig stilzitten of liggen, bijvoorbeeld bij ziekte of een vliegreis van meer dan 6 uur.
- gebruik van de anticonceptiepil.
- zwangerschap.
- erfelijke afwijkingen in het bloed.
- operaties.
- boezemfibrilleren.
- een arm of been lange tijd niet gebruiken, door bijvoorbeeld een botbreuk.
Kan je zomaar trombose krijgen?
Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.
Wat moet je doen als je een trombose hebt?
- Bij een trombosebeen krijgt u meestal bloedverdunners en een steunkous.
- Draag de kous elke dag, 1 jaar of langer.
- Zit niet te lang stil. Loop elk uur een stukje.
- De bloedverdunners slikt u meestal 3 maanden.
- Drink dan geen alcohol.
- Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost bij problemen met ademen.
Is bewegen goed bij trombose?
Allereerst is het belangrijk dat uw stollingswaarde goed is ingesteld, daarnaast zijn er ook enkele voorzorgmaatregelen die u kunt nemen. Bijvoorbeeld door de ledematen in beweging te houden door minimaal elke twee uur te bewegen. Ook kunt u af en toe de kuitspieren aanspannen door de voeten op en neer te bewegen.
Hoeveel lopen om trombose te voorkomen?
Allemaal factoren die de kans op een bloedklonter vergroten. Probeer daarom elke dag minstens een halfuur te bewegen. Dat helpt om een gezond gewicht te behouden, en heeft ook een gunstige invloed op je bloeddruk. Daarnaast kan ook gezonde voeding de kans op trombose verkleinen.
Welke leeftijd trombose been?
Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose. Hieronder leest u alles over de risico's van trombose.
Wat is de kans dat je trombose krijgt?
Risico op trombose: 5 tot 7 van de 10.000 vrouwen per jaar krijgen een trombose.
Waar komt trombose het meeste voor?
Trombose in de aders van de benen komt het meeste voor. In de arm komt het minder vaak voor. Een trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen is pijnlijk.
Wat kun je doen om trombose te voorkomen?
- vermijd te lang zitten. Je bloedsomloop wordt trager als je lang stilzit.. ...
- doe oefeningen. Met behulp van enkele eenvoudige oefeningen stimuleer je je bloedsomloop. ...
- behoud een gezond gewicht. ...
- stop met roken. ...
- draag loszittende kledij. ...
- praat met je dokter.
Kun je van stress trombose krijgen?
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Welke mensen krijgen trombose?
Wel is het zo dat bepaalde mensen verhoogd risico lopen op trombose. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, rokers, mensen met overgewicht, mensen met bepaalde vormen van kanker. Dat geldt ook voor ziekenhuispatiënten, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangere vrouwen en vrouwen in het kraambed.
Is trombose altijd dodelijk?
Het grootste gevaar van een trombose is een longembolie. Dit gebeurt wanneer het stolsel, of een deel ervan, naar de longen schiet. Kleine longembolieën zijn meestal niet dodelijk, maar een groot stolsel kan een acute dood veroorzaken. Een trombose moet dan ook altijd behandeld worden om dit te voorkomen.
Is trombose iets blijvends?
Bij een trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Trombose kan in alle bloedvaten ontstaan en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden.
Welke medicijnen kunnen trombose veroorzaken?
In 'de pil' zitten 2 hormonen, oestrogeen en progestageen. De 'pil' heet daarom 'combinatiepil'. Ook de anticonceptiering en de anticonceptiepleister hebben 2 hormonen. Als je de combinatiepil, de ring of de pleister gebruikt, dan heb je een kleine kans op een bloedstolsel (trombose).
Hoe lang doorlopen met trombosebeen?
De klachten beginnen meestal kort na de trombose. Maar het kan ook een paar maanden duren. Meestal krijgt u last binnen een jaar na de trombose. Soms gaan de klachten niet meer over.
Kun je je laten testen op trombose?
Een huisarts kan trombose uitsluiten door ondervraging en bloedonderzoek. Als uitsluiten niet kan, is vervolgonderzoek nodig. In de meeste gevallen stuurt de arts de patiënt dan door naar het ziekenhuis voor een echo of scan.
Wat niet doen bij trombosebeen?
Hoewel het lopen de eerste dagen vaak pijn doet, mag dit wel. Overbelast uw been alleen niet. In het begin is het belangrijk om, als u zit, het been wat hoger te leggen. Ook kunt u zorgen dat uw bloed beter doorstroomt door met uw enkel te draaien en uw tenen naar u toe te trekken.
Welk voedsel maakt je aderen schoon?
Eet meer vis
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
Kan een ontwikkelingsachterstand ingehaald worden?
Hoe weet je dat moedermelk niet meer goed is?