Dental Hygiene During Pregnancy And Postnatal Period

Welke gevolgen kan een zwangerschap hebben op de mondgezondheid van zowel moeder als kind?

Gevraagd door: Tristan Aschman D  |  Laatste update: 19 februari 2024
Score: 4.5/5 (24 stemmen)

Door hormoonveranderingen tijdens je zwangerschap heb je meer kans op ontstekingen in je mond. Tijdens de zwangerschap is er ook een betere doorbloeding van het lichaam waardoor je tandvlees sneller gaat bloeden en gevoeliger is als het niet voldoende gereinigd wordt.

Welke gevolgen kan een zwangerschap hebben op de mondgezondheid van moeder en kind?

Tijdens de zwangerschap is er sprake van hormonale veranderingen. Dit kan invloed hebben op de mondgezondheid. Daarnaast kan de staat van het tandvlees invloed hebben op de zwangerschap. Sterk ontstoken tandvlees kan zelfs vroeggeboorte van de baby tot gevolg hebben.

Wat doet zwangerschap met je tanden?

Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Het tandvlees is dan rood, gezwollen, gaat sneller bloeden en is gevoeliger. De tanden kunnen ook gevoelig zijn of er is sprake van een slechte adem zonder aanwijsbare reden.

Kunnen je tanden uitvallen door zwangerschap?

Soms wordt gezegd dat elke zwangerschap een tand kost. Gelukkig valt dit met de moderne mondzorg wel mee. Toch kunnen tanden tijdens of na de zwangerschap losstaan en zelfs uitvallen.

Is ontstoken tandvlees gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Bloedend tandvlees is in principe niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar een ontsteking kan zich wel uitbreiden tot onder het tandvlees. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis: een gevaarlijke ontsteking van de wortels en zelfs het kaakbot.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag niet bij de tandarts als je zwanger bent?

De tandarts zal dit tijdens de zwangerschap liever uit willen stellen, maar soms kan het niet anders. Er worden alleen röntgenfoto's van het gebit of de kaak gemaakt. De röntgenstraling komt hierdoor niet bij de zwangere buik of het ongeboren kind.

Wat is Zwangerschapsgingivitis?

De voornaamste oorzaak van tandvleesontsteking bij zwangere vrouwen is een reactie van een hoge hormoonwaarde in het lichaam in combinatie met tandplaque dat zorgt voor overgevoelig tandvlees. Dit wordt ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd.

Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit?

Wist u dat een slechte mondgezondheid de kans op ziektes vergroot. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Deze kunnen schade aanrichten in uw lichaam. Het gaat dan om aandoeningen zoals aderverkalking, hart en vaatziekten en longontsteking.

Kan je geboren worden met tanden?

Baby's die geboren worden met tanden. Het komt naar schatting slechts bij één op de tweeduizend geboorten voor. Meestal gaat het dan om hooguit twee tandjes die voelbaar of zichtbaar zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Kun je klachten krijgen van een slecht gebit?

Een slechte mondgezondheid gaat vaak gepaard met pijn in de mond. Verlies van eigenwaarde en een gevoel van schaamte bij afgebroken, aangetaste of ontbrekende tanden. Een slecht kauwvermogen of een verminderd kauwcomfort kan het eten bemoeilijken.

Is je gebit erfelijk?

Het aantal tanden, hun grootte en vorm zijn bijna volledig erfelijk bepaald. Ontwikkelen de tanden zich onvoldoende of niet, dan noemt men dit respectievelijk hypodontie of anodontie.

Kan een verdoving bij de tandarts kwaad als je zwanger bent?

Heb je een gaatje in je tand of kies, en besluit je tandarts die te vullen dan kun je ook tijdens je zwangerschap kiezen voor een verdoving. Dit kan geen kwaad voor je ongeboren baby. De verdoving is lokaal en zal niet tot nauwelijks de placenta bereiken.

Hoe oud is een baby als hij tanden krijgt?

De meeste baby's hun eerste tandjes wanneer ze een maand of zes zijn. Wees echter niet ongerust als de eerste tandjes eerder doorkomen. Elk kind is anders en sommige baby's krijgen hun eerste tandje al als ze drie maanden oud zijn. Er zijn zelfs baby's die met tanden worden geboren, maar dat gebeurt maar heel zelden.

Wat verandert er bij een vrouw tijdens de zwangerschap?

Je buik wordt onder meer dikker en je borsten groter. Je kunt ook last krijgen van lichamelijke klachten. Zo kan er bijvoorbeeld de eerste drie maanden bloed uit je vagina komen. Je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van jeuk, duizeligheid en hartkloppingen, harde buiken of tintelende en slapende handen.

Welk effect heeft stress van de moeder op het ongeboren kind?

Recente, methodologisch goed uitgevoerde, onderzoeken bij de mens laten zien dat zwangere vrouwen met een verhoogd angst- of stressniveau een groter risico lopen op spontane abortus en premature weeënactiviteit, en op het krijgen van een misvormde of in-groei-vertraagde baby.

Welke ziektes zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld:
  • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
  • streptokokkeninfecties.
  • koortslip.
  • herpes genitalis.
  • bepaalde voedselinfecties (toxoplasma, listeria)
  • cytomegalovirus (CMV)
  • de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet)

Hoe kun je je tanden recht krijgen?

Dat gebeurt meestal door middel van een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee het beste in beweging kunnen worden gezet. Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel. Door een combinatie van slotjes, ringetjes, draadjes en elastiekjes worden de tanden en kiezen rechtgezet.

Waarom zijn melktanden witter?

Melktanden zijn witter dan blijvende tanden omdat hun prismatische structuur anders is. Dit verschil verklaart ook waarom ze fragieler zijn. Het is daarom belangrijk ze goed te poetsen zodra ze verschijnen.

Hoe weet je dat je baby tanden krijgt?

Vaak merk je het al aan je baby zelf. Hij kauwt graag op een speeltje of zijn vingers, hij kwijlt of wrijft over zijn gezichtje. Het tandvlees kan er bleek uitzien, maar ook juist rood en opgezet voordat de tand daadwerkelijk doorkomt.

Welk risico loop je door slechte mondzorg?

Dat een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten verhoogt, was al bekend. Nu blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Welke ziektes hebben invloed op de mondgezondheid?

Bacteriën uit de mond komen in de bloedbaan terecht en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Ook is er een grotere kans op een longontsteking en is er een relatie aangetoond bij alvleesklier- en nierkanker, de ziekte van Alzheimer, vruchtbaarheidsproblemen en suikerziekte (diabetes mellitus).

Wat als je geen geld hebt voor de tandarts?

Als je een laag inkomen hebt, kun je mogelijk bijzondere bijstand aanvragen bij jouw gemeente. Dit is een financiële ondersteuning voor noodzakelijke kosten, waaronder medische kosten zoals tandheelkundige zorg.

Welke infecties zijn gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Prenatale en congenitale infecties

Deze zijn het gevolg van een infectie van de moeder tijdens de zwangerschap, waarbij via de placenta overdracht plaatsvindt naar de foetus. De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus.

Waarom huilen zwanger?

Hormonen en je stemming

Goed om te weten: stemmingswisselingen liggen niet aan jou. Het zijn je hormonen. Omdat de hormoonhuishouding in je lichaam flink verandert tijdens de zwangerschap, heb jij last van vervelende gevoelens en emoties! Hormonen hebben namelijk invloed op hoe je je voelt.

Kan niet stoppen met huilen zwanger?

Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en ben je snel geïrriteerd? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.

Volgende artikel
Waarom geen loopfiets?