Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap - Wat is het en wat zijn de symptomen?

Welke buikpijn is niet normaal bij zwangerschap?

Gevraagd door: Catharina de Graaf B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (23 stemmen)

Als de kramp zich vooral aan één kant van uw onderbuik lijkt te concentreren, bel dan voor de zekerheid met de huisarts, ook al is de kramp niet ernstig. Wanneer de buikpijn of krampen aan het begin van je zwangerschap gepaard gaan met vaginaal bloedverlies, bel dan je huisarts.

Welke pijn is niet goed bij zwangerschap?

Een beetje buikpijn kan normaal zijn, maar verontrust het je, neem dan contact op. Zo kan pijn onder in je buik, net boven je schaambeen, en pijn bij het plassen duiden op een blaasontsteking. Laat je die onbehandeld, dan is er kans op een nierbekkenontsteking en dat kan onder meer een vroeggeboorte veroorzaken.

Welke buikpijn bij zwangerschap?

Menstruatie achtige buikpijn is een scherpe stekende/zeurende pijn ter hoogte van het schaambot wordt meestal veroorzaakt door de banden (soort spiertjes) waar de baarmoeder mee vastzit aan het schaambot en de stuit. Door de groei van de baarmoeder kunnen die banden overrekt raken wat dit nare gevoel geeft.

Hoe lang mag je buikpijn hebben?

Wanneer moet ik naar de dokter bij buikpijn? Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.

Waar heb je pijn als je zwanger bent?

Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.

17 gerelateerde vragen gevonden

Waar buikpijn bij miskraam?

Meestal komt een miskraam na dit eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een zeer hevige menstruatie.

Hoe weet je of je een miskraam krijgt?

Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.

Waarom buikpijn tijdens zwangerschap?

Menstruatieachtige buikpijn wordt in de zwangerschap meestal veroorzaakt door de korte banden (soort spiertjes) waarmee de baarmoeder vastzit aan het schaambot en het stuitje. Deze banden kunnen overrekt raken door de groei van je baarmoeder.

Wat kan pijn in de onderbuik betekenen?

Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).

Waarom heb ik de hele dag buikpijn?

Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)

Hoe weet je of je bekkeninstabiliteit hebt?

Meestal worden de volgende klachten ervaren: Pijn in het bekken, de onderrug, de onderbuik, de bovenbenen of de liezen. Pijn wanneer u lange tijd achtereen zit, traploopt, zich omdraait in bed of opstaat na het zitten. Stijfheid en pijn in de benen wanneer u na inactiviteit weer gaat bewegen.

Hoe snel buikpijn na zwanger?

Naweeën. De eerste dagen na de bevalling kun je last hebben van krampen, variërend van lichte buikpijn tot intense buikkrampen. Deze naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer tot normale grootte krimpt.

Waar ligt de baarmoeder links of rechts?

De normale plek van de baarmoeder (uterus) is laag in het bekken achter het schaambeen. Aan de voorkant (de buikzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan.

Doet het pijn als je baarmoeder groeit?

Door de groeiende baarmoeder worden je darmen aan de kant geduwd. Dit kan soms een stekende buikpijn veroorzaken.

Hoe voelt groeipijn baarmoeder?

Bandenpijn en groeipijn in de onderbuik

Vanaf dat je zwanger bent, groeit je baarmoeder snel. Hierdoor kun je allerlei onschuldige klachten krijgen. Te denken valt aan stekende pijn, een zwaar gevoel in je onderbuik of een zeurend gevoel.

Hoe merk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Waar voel je pijn in de baarmoeder?

Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.

Waar voel je steken baarmoeder?

Wanneer je een plotselinge beweging maakt, bijvoorbeeld tijdens het bukken of als je hoest of niest, komt er meer spanning op de banden te staan en kun je een stekende pijn bij je baarmoeder voelen. De meeste bandenpijn voel je aan de zijkant of ter hoogte van het schaambot. Soms kan de pijn continue aanwezig zijn.

Wat voel je bij Bandenpijn?

Maar hoe voelt bandenpijn nou? Vrouwen geven vaak links of rechts onderin de buik een stekende, scherpe pijn aan, net boven de liezen en het gevoel kan doorlopen tot in je schaamlippen, vagina of schaambot. Je hebt ook banden lopen naar je rug en bekken. Ook daar geven vrouwen dit soort klachten aan.

Hoe voelt pijn in je bekken?

Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.

Hoe herken je een harde buik?

Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.

Is Bandenpijn een goed teken?

Bandenpijn voelt als een stekende pijn aan de zijkant van de buik en je liezen. De pijn ontstaat doordat de spierbanden die de baarmoeder dragen uitrekken. Eigenlijk is bandenpijn een gunstig teken want door het groeien van de baarmoeder worden de banden opgerekt.

Welke week is kans op miskraam het grootst?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Kan je een miskraam hebben zonder dat je het weet?

Een miskraam, oftewel een spontane abortus, kom vaker voor dan gedacht. Ruim de helft van de zwangerschappen eindigt in een miskraam zonder dat de vrouw wist dat ze zwanger was. Twee weken na de bevruchting is het HGC, het zwangerschapshormoon, te meten met een bloedproef of een urinetest.

Wat vergroot de kans op een miskraam?

Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.

Volgende artikel
Is er vraag naar kinderopvang?