Wat zijn de regels rondom ouderschapsverlof?

Wat zijn de regels voor ouderschapsverlof?

Gevraagd door: kand. Suze Farah  |  Laatste update: 17 februari 2024
Score: 4.5/5 (14 stemmen)

Regels ouderschapsverlof
  • U kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar.
  • Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof.
  • U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. ...
  • Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
  • Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof.

Welke regels gelden er voor het opnemen van ouderschapsverlof?

Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is. Niet opgenomen werkweken betaald ouderschapsverlof kunnen ouders nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.

Hoe zet je ouderschapsverlof slim in?

U vraagt uw werkgever schriftelijk om uw ouderschapsverlof te onderbreken of stop te zetten. Uw werkgever moet binnen 4 weken op uw verzoek reageren. Totdat de werkgever heeft gereageerd blijft het verlof in ieder geval doorlopen zoals het is afgesproken.

Hoe wordt ouderschapsverlof bijgehouden?

Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.

Hoe werkt ouderschapsverlof 2023?

Je hebt recht op 26 weken ouderschapsverlof. De uren voor het verlof worden berekend aan de hand van het aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst staat. Daarnaast krijgt de vader, of je partner, ook vijf dagen geboorteverlof en heeft deze nog recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel vakantiedagen verlies je bij ouderschapsverlof?

Voor ieder kind heeft elke ouder recht op maximum 4 maanden ouderschapsverlof. Dit kan opgenomen worden in 4 maanden voltijds, 8 maanden halftijds, 20 maanden 4/5de of tot slot 40 maanden 1/10de. Het recht op ouderschapsverlof in de privésector wordt geregeld door het koninklijk besluit van 29 oktober 1997.

Hoe werkt het nieuwe ouderschapsverlof?

Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind. Daarmee krijgen ouders meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.

Hoeveel geld krijg je bij ouderschapsverlof?

U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Uw werkgever vraagt dit voor u aan bij UWV. Dit kan pas nadat u met verlof bent. Uw werkgever kan ervoor kiezen om uw loon tijdens het verlof door te betalen.

Kan ik als werkgever ouderschapsverlof weigeren?

Uw werkgever mag uw verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. De werkgever mag alleen de verdeling van uw werkuren weigeren. Hij mag dat alleen als uw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. In dat geval overlegt uw werkgever met u over een andere verdeling van de verlofuren.

Heb je altijd recht op ouderschapsverlof?

Regels ouderschapsverlof

Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.

Is ouderschapsverlof volledig betaald?

Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald

Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Lees meer over de gevolgen van onbetaald verlof voor uw inkomen.

Waarom zou je ouderschapsverlof opnemen?

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarvan je gebruik kan maken als je kinderen hebt onder de 8 jaar. Sinds augustus 2022 wordt je salaris voor deze uren deels doorbetaald. Dit verlof geeft je de kans om meer tijd met je gezin door te brengen.

Wat als je ouderschapsverlof stopzet?

Wil de werknemer het ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten door een onvoorziene situatie, dan mag werkgever het verzoek alleen weigeren als dit het bedrijf ernstig in problemen brengt. Als de werknemer nog ouderschapsverlof overhoudt, kan dit verlof (of een deel daarvan) vervallen.

Kan iedereen ouderschapsverlof opnemen?

Elke werknemer kan het ouderschapsverlof opnemen binnen een periode die begint te lopen vanaf de geboorte van zijn kind. Dit verlof moet een aanvang nemen voor het kind 12 jaar wordt. Ook in geval van adoptie is er een recht op ouderschapsverlof.

Kan je ouderschapsverlof in dagen opnemen?

Ouderschapsverlof geeft je als ouder het recht om een bepaalde periode minder of niet te werken, voor ieder kind onder de twaalf van wie je de biologische of adoptieouder bent, en dat tegen een beperkte vergoeding. Je kunt het erg flexibel opnemen: voltijds, halftijds, 1 dag of zelfs een halve dag in de week.

Hoe lang heeft een man ouderschapsverlof?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

Hoe lang mag je onbetaald ouderschapsverlof opnemen?

U heeft recht op onbetaald ouderschapsverlof tot uw kind 8 jaar is. Dit geldt voor ouders en verzorgers.

Hoe vaak mag je ouderschapsverlof aanvragen?

Wat ouderschapsverlof precies is

Dan hebben jullie beiden recht op ouderschapsverlof. Je mag in totaal 26 keer het aantal uren per week dat je werkt opnemen. Voor elk kind heb je recht op het verlof, dat je gespreid mag opnemen, zolang het maar voor de achtste verjaardag van het kind gebeurt.

Wie betaalt het betaald ouderschapsverlof?

Ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt u extra tijd om te wennen aan uw nieuwe gezinssituatie.

Hoeveel krijg je voor 1 maand ouderschapsverlof?

Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon.

Wat is het verschil tussen ouderschapsverlof en onbetaald verlof?

Tijdens ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof krijgt u volgens de wet geen salaris. In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon. Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie.

Wie betaalt ouderschapsverlof werkgever of UWV?

Wij betalen de uitkering betaald ouderschapsverlof standaard aan uw werkgever, nadat u (een deel van) uw verlof heeft opgenomen. We kunnen de uitkering ook rechtstreeks aan u betalen. Ook dan is de betaling altijd achteraf.

Welke soorten ouderschapsverlof zijn er?

Wat voor soorten verlof zijn er rondom ouderschap?
  • zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.
  • geboorteverlof.
  • ouderschapsverlof.
  • adoptieverlof of pleegzorgverlof.
  • zorgverlof (kortdurend en langdurend)
  • calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.

Hoeveel dagen betaald ouderschapsverlof 2023?

Hoeveel ouderschapsverlof krijg ik? Je hebt als werkende ouder recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. 1 tot 9 werkweken hiervan is betaald, afhankelijk van hoeveel je werkt en je eigen wensen. Betaald ouderschapsverlof krijg je alleen als je het binnen een jaar na de geboorte van je kind opneemt.

Wat bouw je op tijdens ouderschapsverlof?

Het ouderschapsverlof wordt door UWV betaald en de werknemer krijgt 70% van het loon (tot maximaal het maximum dagloon). Als het gaat om dit betaalde ouderschapsverlof, dan loopt de opbouw van vakantiedagen voor 100% door. Dat geldt in elk geval voor de wettelijke vakantiedagen.

Volgende artikel
Wie test pas na NOD positief?