How to use Folic Acid - Side effects, Dose, Use, Safety - Doctor Explains

Wat zijn de bijwerkingen van foliumzuur?

Gevraagd door: Aron Douglas tot Springwoodpark  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (1 stemmen)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
  • Overgevoeligheid voor foliumzuur. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten, jeuk en koorts. Waarschuw dan uw arts. ...
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt.

Wat doet foliumzuur bij vrouwen?

Foliumzuur is een vitamine die nodig is voor de groei en goede werking van je lichaam. Verder is het belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. De vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.

Welk moment van de dag foliumzuur innemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Wat doet foliumzuur bij ouderen?

Foliumzuur is essentieel voor de synthese van nucleïnezuren (DNA, RNA) en dus voor normale celgroei en –replicatie. Foliumzuur wordt voornamelijk opgeslagen in de lever. Foliumzuurdeficiëntie komt bij 5-10% van de ouderen voor. Macrocytaire anemie kan zich reeds na 4-5 maanden voordoen.

Wat zijn de symptomen van foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
  • vermoeidheid.
  • darmstoornissen.
  • bloedarmoede.
  • verminderde eetlust.
  • gewichtsverlies.
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Kan je zomaar foliumzuur slikken?

Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.

Is te veel foliumzuur schadelijk?

Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.

Hoelang kan je foliumzuur gebruiken?

je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opnemen uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.

Hoe lang gebruik je foliumzuur?

Voor de zwangerschap, op het moment dat je besluit dat je zwanger wilt worden is het belangrijk direct te beginnen met het slikken van Foliumzuur. Je lichaam heeft namelijk een maand de tijd nodig om het op te slaan.

Wat merk je van foliumzuur?

Folaat ondersteunt onder meer de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes, heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces, is goed voor het homocysteïnemetabolisme, ondersteunt de afweer van het lichaam, helpt bij vermoeidheid en draagt bij aan leerprestaties, het functioneren van het geheugen, de geestelijke ...

Wat gebeurt er als je geen foliumzuur slikt?

Wat als je geen foliumzuur hebt geslikt? Als je onverwacht zwanger bent, heb je waarschijnlijk nog geen extra foliumzuur ingenomen. Geen paniek! De kans is klein dat je baby er een afwijking aan overhoudt.

Waarom stoppen met foliumzuur?

Het voedingssupplement verkleint namelijk de kans op allerlei geboorteafwijkingen. Maar volgens nieuw onderzoek brengt het te lang slikken van foliumzuur de kans op obesitas bij het kind met zich mee. Dat zegt biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven.

Kun je misselijk worden van foliumzuur?

Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Is foliumzuur goed voor je haar?

Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.

Is vitamine B12 hetzelfde als foliumzuur?

Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Waar zit er veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Hoeveel foliumzuur mag je per dag innemen?

Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.

Kan iedereen foliumzuur slikken?

Iedereen die een gezond en gevarieerd dieet volgt krijgt foliumzuur binnen. Het zit veel in verse groenten, fruit, vlees, volkorenproducten en zuivel. Het speelt een grote rol voor je lichaam om goed te functioneren, het is namelijk een belangrijke factor in de groei en werking van ons lichaam.

Is foliumzuur goed voor je huid?

DE VOORDELEN VAN FOLIUMZUUR VOOR DE HUID

De aanwezigheid van vitamine B9 kan DNA-schade aan de aangetaste huid verminderen en de huidverstevigende eigenschappen zorgen ervoor dat de huid minder uitdroogt en rimpels minder ernstig worden wanneer je in de zon stapt.

Is foliumzuur goed als je niet zwanger bent?

Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in (groene) groenten, fruit, zuivel, vlees en volkorenproducten.

Is het erg als je 1 dag foliumzuur vergeet?

Als ik het vergeten ben in te nemen, neem ik er de volgende dag dan twee? Neen. Neem geen dubbele dosis van het supplement foliumzuur in om een vergeten tablet in te halen.

Wat is beter dan foliumzuur?

Als je kijkt naar de opname van foliumzuur versus folaat, blijkt dat folaat veel beter wordt opgenomen. Dit is ook logisch, aangezien we natuurlijke stoffen nu eenmaal beter opnemen. We hebben immers ook een natuurlijk lichaam.

Hoe vaak moet je foliumzuur innemen?

Als je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie, dan moet je elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen. Ook van zodra je zwanger bent moet je de eerste 3 maanden van je zwangerschap (= 12 weken) elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen.

Volgende artikel
Hoe vervoeg je Essen?