Kinderarbeid verboden? In Turkije gebeurt het toch | Terzake

Wat zegt de Belgische wetgeving over kinderarbeid?

Gevraagd door: Joris van Ommeren  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (67 stemmen)

In België bestaat er al sinds 1889 een wet op kinderarbeid, die in de loop der jaren werd aangepast. Als basisprincipe is het in België verboden om kinderen arbeid te laten verrichten. Concreet gaat het om kinderen jonger dan 15 jaar die nog voltijds leerplichtig zijn.

Wat zegt de wet over kinderarbeid?

Artikel 32 - Het verbod van kinderarbeid en de bescherming van jongeren op het werk. Kinderarbeid is verboden. De minimumleeftijd voor toelating tot het arbeidsproces mag niet lager zijn dan de leeftijd waarop de leerplicht ophoudt, onverminderd voor jongeren gunstiger regels en behoudens beperkte afwijkingen.

Wat is het loon van kinderarbeid?

Kinderen werken in Nederland vaak als vakkenvuller, bollenpeller of babysitter, maar sommigen doen ook zwaar werk in fabrieken en bij boerderijen. Kinderen verdienen in Nederland veel minder dan het standaard minimumloon; al voor 2,57 euro per uur kan een kind legaal in dienst worden genomen.

Welke wet maakte wel een einde aan kinderarbeid?

De Leerplichtwet van 1901 maakt een definitief einde aan de kinderarbeid. Vanaf dat moment zijn ouders verplicht hun kinderen van zes tot en met twaalf jaar naar school te sturen. In de praktijk doen de meeste ouders dat dan al.

Waar is kinderarbeid op dit moment?

Kinderarbeid komt voornamelijk voor in de landbouw (Afrika en Zuid-Amerika) en in de industrie (Azië). Met name in India, Bangladesh en Pakistan werken veel kinderen in de tapijtindustrie. Kinderen werken ook in de mijnbouw.

42 gerelateerde vragen gevonden

Welke kledingmerken doen aan kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Wie heeft kinderarbeid gestopt?

Het Tweede Kamerlid Samuel van Houten (fractie van sociaalliberalen) probeerde de kinderarbeid in fabrieken te stoppen door met het Kinderwetje van Van Houten te komen. Kinderen jonger dan 12 jaar mochten niet meer in een fabriek werken. Door de tweede kamer werd er gestemd met 64 voor en 6 tegen. Dit gebeurde in 1874.

Wat is een belangrijke oplossing voor kinderarbeid?

Met lokale instanties worden binnen bestaande gemeenschapsgroepen activiteiten opgezet om de rechten van alle kinderen te waarborgen. Volwassenen leren dat zij ook zonder het inkomen van hun kinderen kunnen rondkomen, door deel te nemen aan spaar-en leengroepen en inkomsten genererende activiteiten.

Wat werd er gedaan om kinderarbeid te stoppen?

In 1901 wordt nog een wet ingevoerd, die de daadwerkelijke doorslag geeft in het beëindigen van kinderarbeid. De Leerplichtwet verplicht kinderen van zes tot twaalf jaar naar school te gaan. Op die manier hebben zij niet eens tijd meer om in de fabriek te werken. Wel worden er enkele uitzonderingen gemaakt.

Hoeveel verdiende kinderen in de fabrieken?

Twaalf of vijftien uur per dag werken was heel gewoon, en vrije dagen bestonden nauwelijks. Het loon dat de kinderen verdienden, bedroeg ongeveer 50 tot 70 cent per week, dat in zijn geheel moest worden bijgedragen aan het huishouden van het gezin. Alleen een brood kon in die tijd al 70 cent kosten.

Wat verdiende je vroeger?

In 1960 was bijvoorbeeld € 100 een flink bedrag, bijna een half maandsalaris. Toentertijd was het maandsalaris namelijk 460 GULDEN, wat omgerekend naar het geld van nu € 200,- is. Een paar keer uit eten of twee keer de weekboodschappen doen, en die euro's zijn op.

Is er kinderarbeid in Belgie?

In België bestaat er al sinds 1889 een wet op kinderarbeid, die in de loop der jaren werd aangepast. Als basisprincipe is het in België verboden om kinderen arbeid te laten verrichten. Concreet gaat het om kinderen jonger dan 15 jaar die nog voltijds leerplichtig zijn.

Waarom is kinderarbeid zo erg?

Kinderarbeid is niet alleen een gevolg van armoede. Het is ook een oorzaak. Het houdt armoede in stand omdat kinderen die werken vaak niet naar school gaan. Voor werkende kinderen die niet naar school gaan, is het vaak lastig om iets aan de situatie te veranderen.

Is kinderarbeid verboden in de hele wereld?

Sinds het wetje van Van Houten uit 1874 is fabrieksarbeid door kinderen jonger dan 10 jaar in Nederland verboden. Heel wat jaren later, in 1989, werd kinderarbeid verboden door de International Labour Organization (ILO) en het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Waarom is er nog steeds kinderarbeid?

Kinderarbeid komt vaak voor omdat er armoede is. De kinderen kunnen niet naar school, zij moeten werken. De kinderen moet helpen met geld verdienen in een gezin. Er wordt anders niet genoeg geld verdiend om het onderdak, eten, drinken en kleding te betalen.

Wat wordt er wereldwijd gedaan tegen kinderarbeid?

Als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld zet Save the Children zich onvoorwaardelijk in om het probleem van kinderarbeid aan te pakken. Daarvoor bestaat geen hapklare oplossing. Maar we kunnen wel belangrijke stappen zetten om de situatie van kinderen op dit gebied te verbeteren.

Is er een oplossing voor kinderarbeid?

Voor moeders zijn spaar- en leengroepen opgericht. Zo kunnen ouders beter voorzien in onderwijs, voeding en gezondheidszorg, zodat kinderen minder risico lopen om uit hun vertrouwde omgeving te (moeten) vertrekken.

Welke organisaties doen iets tegen kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid is een coalitie van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Mondiaal FNV, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Hoe is kinderarbeid verdwenen uit Nederland?

Nederland was vóór 1870 een land van handel en (vooral) landbouw. Pas in 1900 werkten in de industrie meer mensen dan in de landbouw. Veel historici stellen dan ook dat de kinderarbeid verdween door de industrialisatie en niet door het Kinderwetje.

Welke kledingmerken doen niet aan kinderarbeid?

Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.

Is Zeeman kinderarbeid?

Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.

Doet C en A aan kinderarbeid?

C & A heeft al tientallen jaren een 'code of conduct' dat kinderarbeid en ontoelaatbare arbeidsomstandigheden ten strengste veroordeelt. Wij zijn absoluut tégen kinderarbeid en wij willen niet meewerken met bedrijven die kinderarbeid bedrijven. Aan die vorm van arbeid willen wij niet meewerken.

Is kinderarbeid gevaarlijk?

Bij kinderarbeid gaat het om werk dat kinderen beroofd van hun kindertijd en hun recht op scholing. Deze vorm van uitbuiting van kinderen is schadelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. UNICEF hanteert de definitie van de International Labour Organization als het gaat om kinderarbeid.

Waarom is er kinderarbeid in de kledingindustrie?

“Ze worden door fabrieken zelf gerekruteerd in het noorden, omdat er een tekort is aan arbeidskrachten in het zuiden, ze vaak ook bereid zijn om voor lagere lonen en in minder goede omstandigheden te werken. Ze weten minder vaak wat hun rechten zijn.

Is er schoolplicht in België?

De leerplicht geldt gedurende een periode van twaalf jaar. Ze begint wanneer het kind 6 jaar wordt (5 jaar vanaf september 2020) en eindigt op de leeftijd van de wettelijke meerderjarigheid: 18 jaar. De voltijdse leerplicht eindigt al op de leeftijd van 15 jaar.

Volgende artikel
Hoe gaat een miskraam te werk?