Mamazoekt - Over bloedverlies na de bevalling, wat is normaal?

Hoe lang na de bevalling stolsels verliezen?

Gevraagd door: Elise Oennen  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (67 stemmen)

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)

Hoe ruikt lochia?

De geur van het bloedverlies na de bevalling ruikt eigenlijk een beetje als menstruatiebloed en wat zoetig. Als het bloed erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie, of is er een deel van de placenta in de baarmoeder achtergebleven.

Hoe lang duurt kraamvloed?

Voor kraamvloed staat zes weken, maar het verschilt erg per vrouw hoe lang het vloeien precies duurt. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken. Een paar dagen na de bevalling wordt het al minder; het lijkt dan meer op een normale menstruatie.

Hoe snel zakt baarmoeder na bevalling?

Na je bevalling wordt je opgerekte baarmoeder weer kleiner. Ongeveer 6-8 weken na de bevalling heeft deze weer de normale grootte. Het kleiner worden van de baarmoeder kan gepaard gaan met nawee? n.

Waaruit bestaat lochia?

Kraamvloed, ook wel kraamzuivering of lochia genoemd, zijn de vaginale uitvloeisels in de kraamtijd, tot zes weken na de geboorte. Ze bevatten bloed, slijm en moederkoekresten. In de loop van de tijd verandert de samenstelling: dag 3-5: Lochia rubra of rode uitvloei: bevat veel bloed.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat als er stukje placenta achterblijft?

Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.

Wat is een riekende lochia?

Overleg met de verloskundige bij een bloeding, riekende lochia of grote stolsels (een stolsel groter dan een tennisbal). Een ontsteking van het endometrium, endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies), komt voor bij 1-2 % van de kraamvrouwen.

Hoe controleer je de Baarmoederstand?

  1. Laat de kraamvrouw plat op bed gaan liggen, zonder hoofdkussen en met de benen gestrekt. ...
  2. Zoek met een platte hand de bovenste rand van de baarmoeder op. ...
  3. Voel daarna aansluitend hoe de baarmoeder gecontraheerd is, let op de gezichtsuitdrukking van de kraamvrouw, in verband met de pijnbeleving.

Hoe voelt een verzakking na bevalling?

Klachten bij een verzakking

Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.

Wat is postnatale depletie?

Postnatale depletie: moeder en oververmoeid. Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo'n 50% van de moeders mee te maken krijgt.

Hoe lang ben je kraamvrouw?

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Licha- melijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. Het is belangrijk om in de kraamperiode voldoende rust te nemen.

Hoe weet je of je ongesteld bent na bevalling?

Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.

Hoelang bloed je na het zetten van een spiraal?

Na het plaatsen van een spiraaltje is het normaal wat bloedverlies te houden. Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden.

Hoe herken je baarmoederontsteking na bevalling?

Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.

Wat is Kraamkoorts?

Kraamvrouwenkoorts is een verzamelnaam voor serieuze infecties die kunnen optreden na de bevalling, vaak met hoge koorts als gevolg. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een ontsteking in of rond de baarmoeder. De symptomen treden op tussen de 1 en 10 dagen na de bevalling. Het is een ernstige aandoening.

Hoe lang verlies je wondvocht na bevalling?

Gemiddeld houdt het vloeien na de bevalling 4 tot 6 weken aan. Het wordt steeds minder en de kleur wordt eerst bruinig en daarna is het vaak alleen nog wondvocht dat er gelig van kleur uitziet. Als u wat actiever wordt na de bevalling, dan kan het bloedverlies weer wat meer worden of even terugkomen.

Hoe weet ik dat ik een verzakking heb?

U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen. Ook kunt u pijn in uw rug hebben. U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen. U ziet of voelt de baarmoedermond bij de ingang van uw vagina.

Kan een huisarts zien of je een verzakking hebt?

De huisarts

Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Hoe weet je of je een baarmoederverzakking hebt?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Wat betekent het als je baarmoeder hoog zit?

Baarmoedermond wanneer je vruchtbaar bent

Je bent vruchtbaar als de baarmoedermond wat zachter aanvoelt. Je vindt hem dan wat hoger en hij staat een beetje open. Soms staat hij zelfs zo hoog dat je hem haast niet meer kunt voelen! Ook komt er rond deze periode steeds meer slijm eromheen te zitten.

Wat doen ze bij 36 weken controle?

Controle rond de 36e zwangerschapsweek

Rond 35-36 weken zullen wij extra tijd inplannen om de ligging van de baby met een echo te bepalen. Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. Daarom zullen tijdens deze zelfde afspraak ook bespreken wat jullie kunnen verwachten van de bevalling en van ons.

Hoeveel afspraken bij verloskundige?

Bij een gezonde zwangerschap van 40 weken gaat u gemiddeld dertien keer op controle bij de verloskundige. De eerste 24 weken van uw zwangerschap gaat u om de vier weken.

Welke 4 aspecten observeert de kraamverzorgende aan de urine?

Laat de kraamvrouw daarom rustig op het toilet zitten en wachten op wat komen gaat. Laat de kraan lopen of laat de kraamvrouw tijdens het douchen plassen. Waarschuw de verloskundige als het urineren niet binnen 8 uur postpartum lukt. Laat de kraamvrouw de eerste dagen iedere drie uur (proberen te) urineren.

Hoe veel bloed kan je verliezen?

Gemiddeld verliezen vrouwen tot 500 milliliter bloed. Overmatig bloedverlies betekent dat je meer dan een halve liter bloed verliest. Verlies je meer dan 1 liter, dan is er sprake van ernstige fluxus. Deze complicatie kan leiden tot bewusteloosheid en shock en kan daarom best gevaarlijk zijn.

Hoe ontstaat endometritis?

Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld na onveilig vrijen (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.

Volgende artikel
Wat te doen met kind 16 maanden?