Wat valt er allemaal onder intimidatie?
Gevraagd door: Tara Greij | Laatste update: 11 mei 2023Score: 5/5 (62 stemmen)
- Fysieke intimidatie zoals dreigen naderen, vandalisme, (licht) geweld en dreigend gebaren;
- Verbale intimidatie zoals een dreigend telefoontje, of gesprek in persoon;
- Schriftelijke intimidatie, zoals per brief of per e-mail.
Wat is verbale intimidatie?
Woorden (verbale intimidatie): Denk hier aan seksueel getinte opmerkingen, grappen, intieme vragen stellen of toespelingen; Gebaren, gezichtsuitdrukking (non-verbaal): Bijvoorbeeld staren, seksueel gerichte gebaren, of het tonen van seksueel getinte of pornografische afbeeldingen (ook via mail, WhatsApp of sms);
Wat wordt gezien als ongewenste intimiteit?
Ongewenste intimiteiten vallen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij iemand intimiderend, storend, ongewenst of choquerend gedrag vertoont. We noemen het ook wel seksuele intimidatie. Ongewenste intimiteiten komen zowel non-verbaal als verbaal voor, met of zonder fysiek gedrag.
Wat zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag?
Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.
Wat doet intimidatie met je?
Intimiderend communiceren is bedreigend en creëert een sfeer van onveiligheid. Het is een vorm van aanvallende communicatie. Intimiderend heeft te maken met intiem. Het raakt de intimiteit wanneer je geïntimideerd wordt.
Kun je aangifte doen van intimidatie?
Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden.
Kun je aangifte doen tegen intimidatie?
Je kunt mondeling worden bedreigd of schriftelijk, bijvoorbeeld via mail, chat of sociale media. Bewaar altijd het bewijs. Voel je je bedreigd, bel dan de politie op 0900 - 8844 (belkosten). De centralist vertelt dan of je aangifte kunt doen en zo ja, hoe.
Wat is een valkuil bij grensoverschrijdend gedrag?
De Valkuil van Grensoverschrijdend Gedrag
Hier kan een antisociale en/of een narcistische persoonlijkheidsstoornis onderliggen. Deze werknemer voelt zich boven iedereen verheven en vertoont daar het gedrag naar.
Wat is psychisch grensoverschrijdend gedrag?
Psychisch grensoverschrijdend gedrag gaat over elk incident waarbij een persoon psychisch wordt bedreigd of aangevallen. Voorbeelden zijn schreeuwen, uitschelden, kleineren, vernederen, bedreigen, chanteren, afwijzen, opsluiten, onterechte ernstige beschuldigen, …
Wat is sociaal deviant gedrag?
Afwijkend of deviant gedrag is gedrag dat afwijkt van geldende culturele normen. Ook afwijken van ongeschreven gedragsregels geldt als zodanig, zelfs als dit gebeurt door gerespecteerde personen.
Hoe herken je intimidatie?
Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.
Wat is kwetsbare intimiteit?
Het gaat bij intimiteit om het meest kwetsbare deel van jou met je pijnplekken, trauma's en schaduwkanten. Evenals om je dromen, motivaties, waarden, (erotische) fantasieën, verlangens en behoeften. Tenslotte betekent intiem zijn met een ander jezelf laten zien en de ander de ruimte geven om hetzelfde te doen.
Wat is echte intimiteit?
Fysieke intimiteit gaat over lichamelijke aanraking. Denk maar aan een knuffel, een arm om iemand heen slaan, gearmd lopen, of dichtbij elkaar zitten. Een specifieke vorm van fysieke intimiteit is seksuele intimiteit: je deelt behoeften, gevoelens en seksualiteit met elkaar.
Wat is morele intimidatie?
A: Morele intimidatie kan worden gedefinieerd als elk herhaald onrechtmatig gedrag, met name houding, woorden, handelingen, gebaren, teksten of beelden, dat de persoonlijkheid, waardigheid of lichamelijke of psychische integriteit van een persoon kan aantasten, zijn of haar baan in gevaar kan brengen of de werkomgeving ...
Wat valt onder ongepast gedrag?
Ongewenst gedrag is onderling gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten.
Wat is het verschil tussen intimidatie en bedreiging?
Door de dreiging zal degene een bepaald doel willen bereiken. Dreigen kan met woorden of door daadwerkelijk gebruiken van fysiek geweld. Bij intimidatie gaat het om het beïnvloeden van iemands gedrag door eveneens het aanjagen van angst.
Hoe signaleer je grensoverschrijdend gedrag?
Dit kan zich uiten als fysieke of verbale (belediging, scheldwoorden, kwetsende uitingen,…) agressie; - maar ook: iemands werk saboteren; iemand doen falen; de eer opstrijken voor het werk van een collega; weigeren om naar het standpunt van een ander te luisteren; roddelen en kwaadspreken.
Wat zijn de meest voorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag?
- intimiderend gedrag zoals overmatige controle uitoefenen, onder druk zetten of bang maken;
- discriminatie;
- racisme;
- pesten;
- uitsluiten;
- fysiek geweld;
- seksuele intimidatie, en.
- seksueel misbruik.
Waar ligt de grens bij grensoverschrijdend gedrag?
Een situatie gaat over de grens als er een negatieve impact of schade is: zowel voor de persoon die het gedrag initieert, de persoon die het gedrag ondergaat, als voor andere betrokkenen.
Hoe stop je grensoverschrijdend gedrag?
- Trek een duidelijke grens. Het is belangrijk om voor jezelf een grens te stellen van welk gedrag je toelaatbaar vind en wat niet. ...
- Praat erover met anderen. ...
- Spreek je collega aan. ...
- Leg het vast. ...
- Schakel een vertrouwenspersoon in. ...
- Maak een melding. ...
- Team up met andere collega's.
Waar komt grensoverschrijdend gedrag het meest voor?
“Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds overal en veel te vaak voor. Niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging, op school en op straat. Dat moet veranderen. Het wordt nog veel te normaal gevonden dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand.
Wat is de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag?
Aan de basis van seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt altijd een machtsverschil tussen de pleger en het slachtoffer. Dit machtsverschil kan gebaseerd zijn op leeftijd, sekse, sociale positie of mentaal of lichamelijk overwicht.
Welke dreigementen zijn strafbaar?
Informatie, hulp en advies. Bedreiging kent veel vormen. Zo kun je bedreigd worden met zware mishandeling, met geweld tegen personen die je dierbaar zijn, met verkrachting, of zelfs met de dood. Al deze vormen van bedreiging zijn in Nederland strafbaar.
Hoe bewijs je bedreiging?
Wanneer het gaat om bedreiging van een burger, is er meer bewijs nodig. In dat geval eist de wet dat dat er naast de aangifte minimaal nog een ander bewijsmiddel ligt. Dat kan een verklaring van een getuige zijn, of een ander bewijsmiddel, zoals opname gesprek, videobeelden.
Wat is intimidatie juridisch?
Wat is intimidatie
Intimidatie betekent niets meer dan iemands gedrag beïnvloeden door hem angst aan te jagen door te dreigen met negatieve gevolgen. Dit gebeurt d.m.v. machtsmisbruik.
Wat is goed voor de taalontwikkeling?
Wat betekent het als je plas licht is?