Oververmoeidheid: Hoe herken je het en hoe kom je ervanaf? | Intermediair legt uit

Wat te doen bij oververmoeid kind?

Gevraagd door: bacc. Ian Texier MA  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (48 stemmen)

Optimaliseer de slaapkamer van je kind als je wil dat je oververmoeide kind sneller in slaap valt. De juiste slaapomgeving speelt namelijk een belangrijke rol om je baby is slaap te laten vallen en de hele nacht door te slapen.

Hoe krijg je een oververmoeid kind in slaap?

Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.

Wat te doen bij oververmoeide peuter?

Wat bij oververmoeide kinderen zeer waardevol kan zijn, is het inzetten van cognitieve gedragstherapie. Ze krijgen, samen met hun ouders, inzicht in het verband tussen hun drukke leven en hun klachten. Ook helpt deze therapie kinderen anders met dingen om te leren gaan.

Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?

Lichamelijke symptomen oververmoeidheid
 • Slaperigheid.
 • Duizeligheid.
 • Misselijkheid.
 • Pijnlijke spieren en gewrichten.
 • Afvallen of aankomen.
 • Hoofdpijn.

Hoe laat je een oververmoeide baby slapen?

Geef je kindje de kans om zelf weer in slaap te vallen. Houdt het huilen niet op, dan kan troosten helpen om je baby weer te laten ontspannen. Het beste laat je hem/haar in bed liggen en leg je een hand op de buik en het hoofdje. Vermijd oogcontact en praat niet te veel – hier kunnen ze juist weer energiek van worden.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg ik een ritme met mijn baby?

Met ongeveer 4-5 maanden kan een ritme ontstaan. Dat ritme gaat vaak zo: je baby wordt wakker, je geeft een voeding. Je knuffelt en kletst samen en daarna laat je je baby even zelf spelen, bijvoorbeeld in de box. Zodra je ziet dat je baby moe wordt, leg je hem in bed.

Wat te doen als je baby ontroostbaar is?

Is je baby echt ontroostbaar of huilt hij 'anders dan normaal'? Volg je moederinstinct en maak een afspraak bij de huisarts als je je zorgen maakt. Als je baby maar blijft huilen kan dat voor jezelf ook heel vervelend zijn. Voel je niet schuldig als je er boos of wanhopig van wordt.

Wat doet oververmoeidheid met je lichaam?

In het kort: Bij oververmoeidheid zijn er langere tijd ernstige vermoeidheidsklachten. Er zijn verschillende lichamelijke en psychische oorzaken, zoals slaapproblemen en stress. Mogelijke gevolgen op de lange termijn zijn overspanning en burn-out.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Je bent voor en na je werk erg moe, geprikkeld of piekerig. Je ergens rustig op concentreren is erg lastig. Dit zijn eerste signalen dat je lichaam te weinig tot rust komt. Vaak spelen karaktereigenschappen als perfectionisme, plichtgetrouwheid, geen 'nee' kunnen zeggen of idealisme hier een rol.

Wat kun je doen tegen vermoeidheid?

In het kort
 1. Tegen moeheid helpen goede slaapgewoontes, zoals. Drink 's avonds geen koffie (cafeïne) of alcohol. Doe een uur voor het slapengaan tv, smartphone en tablet uit.
 2. Goed voor uzelf zorgen helpt ook. Eet gezond. ...
 3. Heeft u ook andere klachten? Ga naar uw huisarts.

Wat te doen bij peuters die niet willen slapen?

Een avondritueel en een vaste bedtijd op deze leeftijd zijn extra belangrijk. Een voorspelbaar, kalm en liefdevol slaapritueel kan je kind helpen om makkelijker en sneller in slaap te vallen. Want dat zorgt ervoor dat je kind weet waar hij of zij aan toe is, wat meer rust geeft en minder 'strijd' met jou oplevert.

Waarom is mijn peuter zo moe?

Ze worden drukker

Maar er zijn ook peuters die juist hyperactief zijn als ze oververmoeid zijn. In dit geval gaat het erom dat je op je eigen gevoel vertrouwd en weet welk gedrag wel of niet bij je kind past. Als je peuter doorgaans rustig is en plots hyperactief, kun je liever even gaan kijken naar het slaappatroon.

Hoe ga je om met Slaapregressie?

Hoe omgaan met slaapregressie?
 1. Te helpen de nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. ...
 2. Rust en regelmaat te bieden. ...
 3. Houd vast aan een slaapritueel: of je kind nu 4 maanden is of 3 jaar; een slaapritueel is en blijft belangrijk.

Hoe leer ik mijn baby zelf in slaap te vallen?

Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.

Hoe krijg je een overprikkelde baby in slaap?

Zorg voor een goede afwisseling tussen slaap, eten, verzorging, liefde, aandacht en huidcontact.
 1. Haal prikkels weg uit de omgeving: felle verlichting, storende muziek, televisie, kunstmatige geuren, veel bezoek …
 2. Als de overprikkeling en onrust aanhoudt, kom dan eens langs met je baby bij ons in de praktijk.

Hoelang baby laten huilen in bed?

Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.

Hoe kom ik van lichamelijke klachten af?

Er zijn geen medicijnen die SOLK of een somatisch-symptoomstoornis kunnen genezen. Wel zijn er medicijnen die bijvoorbeeld de pijn kunnen verlichten (pijnstillers). Ook zijn er medicijnen die somberheid of angst als gevolg van de klachten kunnen verminderen (antidepressiva).

Wat zijn vage klachten?

Soms hebben mensen onduidelijke, vage klachten. Je voelt je moe, zit niet lekker in je vel en of hebt een gevoel van algehele malaise. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, je bent misschien zelfs al eens bij je huisarts geweest. Er blijkt lichamelijk niets met je aan de hand, maar toch voel je je niet goed.

Wat zeggen lichamelijke klachten?

De meeste lichamelijke klachten (ziekten, pijnen, ontstekingen, ed.) ontstaan geregeld door niet gevoelde, emotionele pijn. Wat we niet durven te voelen, heeft de neiging zich vast te zetten, zodat we er niet omheen kunnen.

Welke ziekte veroorzaakt vermoeidheid?

Een aantal voorbeelden waarbij lichamelijke oorzaken bijdragen aan de vermoeidheid zijn:
 • Ziekte van pfeiffer.
 • Bloedarmoede.
 • Hart- en vaatziekten.
 • Orgaanproblemen zoals leverfalen of nierfalen.
 • Schildklierproblemen.
 • Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS)

Kan je doodgaan van moeheid?

De precieze doodsoorzaak is tot op heden onbekend, maar het wordt over het algemeen aangenomen dat een mens net zo goed kan sterven aan een slaaptekort als een rat.

Wat is ontroostbaar huilen?

Baby huilt onophoudelijk en krijst ontroostbaar

Als er geen aanwijsbare reden is waarom je baby huilt en het onverstoorbaar door kan gaan, kan er sprake zijn van een huilbaby. Eén op de tien en volgens sommige deskundigen zelfs één op de vijf baby's, huilen meer dan drie uur per dag.

Hoe krijg je een huilende baby stil?

Het idee is dat je de baby oppakt en zijn armpjes rond de borst vouwt. Vervolgens moet je de armpjes zacht tegen de borst drukken terwijl je de kin ondersteunt. Met je andere hand kun je de baby ondersteunen. Ten slotte houd je de baby in een hoek van 45 graden en wieg je de baby langzaam heen en weer.

Hoe ritme krijgen baby 6 weken?

Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen. En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.

Hoe ritme krijgen baby 3 weken?

Dan heb je misschien wel iets aan onderstaande tips:
 1. Zorg ervoor dat baby niet langer dan 3 uur achter elkaar slaapt overdag. Zo zal je baby er niet een gewoonte van gaan maken om de langere slaapperiodes overdag te pakken. ...
 2. Slaaproutine dag en nacht aanpassen. ...
 3. Sla geen dutjes over.

Volgende artikel
Is kinderopvang gratis?