Hoe kan je gezonder eten (voor kinderen)

Wat te doen bij ondergewicht kind?

Gevraagd door: Megan Hooi  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (49 stemmen)

Maak een afspraak met de huisarts of neem, bij jonge kinderen, contact op met het consultatiebureau. Wanneer uit de BMI-meter komt dat je kind ernstig ondergewicht heeft is het sowieso aan te raden om een afspraak te maken met de huisarts.

Wat kan ik mijn kind geven om aan te komen?

Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+). Gebruik zo min mogelijk magere en lightproducten. Belangrijk is dat uw kind de maaltijden en producten lekker vindt zodat hij of zij er veel van op kan. Neem rustig de tijd om te eten.

Hoe herken je ondervoeding bij kinderen?

Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid en een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. Bij kinderen kan ondervoeding groeiachterstand in zowel lengte als gewicht tot gevolg hebben.

Hoeveel procent van de kinderen heeft ondergewicht?

Uit de CBS gezondheidsenquête uit 2017 komt naar voren dat 7,7% van de 4 tot 12 jarigen en 3,3% van de 12 tot 18 jarigen ondergewicht heeft. De Nederlandse groeistudie (Schönbeck 2014) geeft ook cijfers over het aantal kinderen in Nederland met ondergewicht.

Hoe krijg ik mijn kind zwaarder?

Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe word je dikker als kind?

Wie probeert af te vallen, zal jaloers zijn op iemand die dikker wil worden. Zoveel eten als je wilt?
...
Deze tips kunnen je helpen om meer trek te krijgen:
 1. Eet 3 keer per dag. ...
 2. Pak wat vaker een gezond tussendoortje.
 3. Probeer in totaal 6 keer per dag iets te eten.
 4. Drink zuiveldranken of smoothies.

Wat moet je eten om dik te worden?

1: Zwaarder worden met proteïne smoothies

Smoothies met veel eiwitten kunnen een goede bijdrage leveren aan het opbouwen van je gewicht, en dan met name het opbouwen van spiermassa. Eiwitten zijn namelijk de grondstof voor spiermassa, mits ingenomen in combinatie met krachttraining.

Wat is gevaarlijk ondergewicht?

Gezondheidseffecten. Een te laag gewicht brengt risico's voor de gezondheid met zich mee omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen.

Welk ondergewicht is gevaarlijk?

14 – 17: ondergewicht. 18 – 24: normaal gewicht. 25 – 30: overgewicht. > 30: ernstig overgewicht.

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?
 • ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa,
 • Verminderde eetlust,
 • vermoeid en futloos voelen,
 • afname van conditie,
 • verminderde weerstand,
 • langzamere wondgenezing.
 • verminderde zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Heeft mijn kind bloedarmoede?

Hoe kun je het herkennen? Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht.

Wat is stille ondervoeding?

Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.

Hoe kom je aan meer gewicht?

Algemene tips
 1. Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen. ...
 2. Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter) ...
 3. Eet op vaste tijden. ...
 4. Probeer stapje voor stapje meer te eten. ...
 5. Beweeg! ...
 6. Eet veel producten met eiwit. ...
 7. Neem wat extra vet. ...
 8. Neem vezels.

Wat moet je eten om sneller te groeien?

Eet 3 tot 4 uur voor de krachttraining een maaltijd met voldoende eiwitten (bijvoorbeeld zuivel zoals melk, yoghurt en kaas, of vlees, vis, eieren of tofu) en koolhydraten (bijvoorbeeld volkorenbrood, -pasta en aardappels).

Hoe kan een kind sneller groeien?

Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen. Hierdoor kan de afgifte van deze hormonen dus ook erg verschillen tussen twee kinderen.

Wat is gevaarlijker overgewicht of ondergewicht?

Mensen met ondergewicht hebben hebben namelijk een twee keer zo groot risico op vroegtijdig overlijden dan mensen met gezond gewicht, terwijl dit bij overgewicht en obsitas 'maar' 1,2 en 1,3 keer zoveel kans is.

Waarom is ondervoeding gevaarlijk?

Ondervoeding leidt tot een langzamer herstel bij ziekte. Als een patiënt ziek is of niet actief is kan ondervoeding leiden tot afname van gewicht en spiermassa. Dit kan leiden tot afname van de algehele conditie en hart- en longcapaciteit. Ook zorgt ondervoeding voor een verminderde afweer en vertraagde wondgenezing.

Hoe kan je snel dikker worden?

Dikker worden op een gezonde manier
 1. Calorierijke hoofdmaaltijden. De absolute basis is dat je drie goede hoofdmaaltijden per dag eet. ...
 2. Veel tussendoortjes. Verder zijn tussendoortjes je beste vriend. ...
 3. Calorierijke dranken. ...
 4. Krachttraining. ...
 5. Niet te veel cardio.

Wat kan ik het beste eten om af te vallen?

Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.

Hoe kan een kind van 12 afvallen?

Kind helpen afvallen: 7 tips
 1. Haal geen frisdrank, chips en koekjes meer in huis. Dit lijkt misschien een inkoppertje, en dat is het ergens ook wel. ...
 2. Onderzoek je eigen eetgewoonten. ...
 3. Kook iedere avond. ...
 4. Laat je kind zijn bord niet leegeten. ...
 5. Laat je kinderen meehelpen. ...
 6. Eet niet in de avond. ...
 7. Praat met je kind.

Hoe val je snel af als 12 jarige?

Blijf gewoon gezond eten als je op je gewicht wilt letten. Eet tussendoor fruit en groente in plaats van koekjes of chocolade, drink water in plaats van frisdrank of sap, beweeg minstens een uur per dag en laat de televisie en computer wat vaker uit.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van ondervoeding bij borstvoeding?

Stille ondervoeding is meestal het gevolg van inadequaat borstvoedingsbeleid of fouten bij het bereiden van kunstmatige zuigelingenvoeding en leidt tot (ernstig) gewichtsverlies en/of onvoldoende groei.

Hoe weet je of je baby aankomt?

De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week.

Volgende artikel
Is floaten goed voor baby?