Je ex houdt zich niet aan de afspraken - Begin bij Basic

Wat te doen als ex afspraken niet nakomt?

Gevraagd door: Senn van der Pol  |  Laatste update: 9 januari 2024
Score: 4.5/5 (70 stemmen)

Niet nakomen van het ouderschapsplan Indien een gesprek niet het gewenst resultaat geeft of niet mogelijk blijkt te zijn, dan kunt u de hulp van een familierechtadvocaat inschakelen. Een advocaat kan u adviseren over de mogelijkheden en indien nodig de kwestie voorleggen aan de rechter.

Wat als mijn ex zich niet aan de afspraken houdt?

Het niet naleven van het ouderschapsplan heeft gevolgen. Als de rechter beslist dat je ex-partner de afspraken moet nakomen, kan het zijn dat de rechter een dwangmiddel inzet. Dit kan bijvoorbeeld een boete zijn (dit heet een dwangsom). Je ex-partner krijgt dan telkens een boete als hij of zij de afspraak niet nakomt.

Wat als vader omgangsregeling niet nakomt?

Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.

Wat te doen als ex kind niet meegeeft?

U kan aangifte doen als sprake is van een strafbaar feit. Als een ouder een kind bewust onttrekt aan het gezag van de andere ouder, dan is dat een strafbaar feit volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. Om een melding of aangifte te doen kunt u bellen met 0900-8844.

Hoe bindend is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is bindend als het document rechtsgeldig is. Dit houdt in dat beide partijen hun handtekening hebben gezet onder het plan en dat er geen ongeldige afspraken in staan. Zo mogen de afspraken niet in strijd zijn met de wet of de regels van de overheid.

37 gerelateerde vragen gevonden

Kun je co-ouderschap eisen?

In de wet staan geen regels voor co-ouderschap. U spreekt zelf af hoe u de omgang met de kinderen en de zorg en opvoeding verdeelt. Bij co-ouderschap komen die afspraken hierop neer: U spreekt gelijke verdeling af van de zorgtaken en opvoedtaken.

Kan vader kind bij moeder weghalen?

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Heeft de vader net zoveel rechten als de moeder?

Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Is ouder verstoting strafbaar?

16.000 kinderen per jaar krijgen te maken met ouderverstoting, gemiddeld 2 per uur! Ouderverstoting is strafbaar volgens art. 279 en 300 Wetboek van strafrecht!

Is een kind verplicht om naar zijn vader te gaan?

Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.

Kan ik mijn ex uit de ouderlijke macht zetten?

Willen u of uw (ex)partner niet meer beiden zorgen voor uw kind(eren)? Bijvoorbeeld na een scheiding of beëindiging van een relatie? Ga dan naar de rechtbank om het gezamenlijk ouderlijk gezag te beëindigen. Dit heet ook wel eenhoofdig gezag aanvragen.

Kan een vader gezag opeisen?

Als de moeder niet instemt met de aanvraag, kan de vader het gezamenlijk gezag alleen verkrijgen via een procedure bij de rechtbank. Dat betreft dan een eenzijdig verzoek. De vader heeft daarvoor een advocaat nodig en die stelt een verzoekschrift op om het gezamenlijk gezag aan te vragen.

Wat is de minimale omgangsregeling?

Minimale omgangsregeling vader

In principe heeft elk kind recht op gelijkwaardig contact met beide ouders. Dit is geregeld in de wet en Europese verdragen. Een regeling is wel geheel afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. Voor iedere ouder is dit anders.

Hoe noem je iemand die zijn afspraken niet nakomt?

Iemand die zijn beloftes niet nakomt is onbetrouwbaar.

Hoe lang ben je verantwoordelijk voor je ex?

Onderhoudsplicht na scheiding

Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je ex je terug wilt?

Je ex terugwinnen doe je zo:
  • Bedenk of je het echt wil. ...
  • Geef hem de tijd. ...
  • Leef je eigen leven. ...
  • Neem rustig contact op. ...
  • Laat weten dat je van jullie fouten geleerd hebt. ...
  • Vriendschap. ...
  • Begin weer met daten. ...
  • Dit vind je misschien ook leuk:

Wat doet een rechter bij ouderverstoting?

Wanneer een zaak voor de rechter komt waarbij oudervervreemding, ouderverstoting, ouderonthechting of ouderafwijzing wordt gesteld, dan laat de rechter meestal de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doen.

Hoe herken je ouderverstoting?

Ouderverstoting kenmerken

Het saboteren van afgesproken/opgelegde omgang. Kinderen regelmatig weghouden tijdens omgangsmomenten. Valse beschuldigingen uiten over de andere ouder. De kinderen volledig willen controleren.

Wat moet je doen als je kind geen contact wil?

Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.

Welke leeftijd beslissen waar je woont?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen.

Wie is belangrijker moeder of vader?

Een betrokken vader is nét zo belangrijk als een betrokken moeder voor de ontwikkeling van een kind, blijkt uit onderzoek. Papa zorgt voor brood op de plank en mama voor de kinderen. Dit is natuurlijk lang niet meer de realiteit, en dat is maar goed ook.

Hoe oud moet een kind zijn om te kiezen waar je woont?

Zoals hierboven genoemd mag een kind dus vanaf zijn 18e zelf beslissen waar hij of zij wil wonen. Tot die tijd bepalen zijn of haar ouders (of de rechter) waar hij of zij woont. Toch is het niet gek dat veel mensen denken dat een kind vanaf zijn 12e mag beslissen waar hij of zij gaat wonen.

Kan de moeder co-ouderschap weigeren?

Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.

Hoe moeder uit ouderlijke macht zetten?

Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.

Kan moeder gezag vader weigeren?

Ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen sinds 1 januari 2023 automatisch gezamenlijk gezag als de partner het kind erkent. Wilt u niet dat uw partner ook het gezag krijgt over uw kind, bepreek dat dan samen. Wordt u het niet eens, dan kunt u als moeder de erkenning weigeren.

Volgende artikel
Wat is een kalf in een kozijn?