Wat doe je als je partner vreemdgaat? | DR.LOVE | Psychologie Magazine

Wat is mentaal vreemdgaan?

Gevraagd door: bacc. Tirza de Vos  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.2/5 (34 stemmen)

Emotionele ontrouw is het delen van je diepste gedachtes en gevoelens met een ander en dit verborgen houden omdat je weet dat je partner dit niet zou goedkeuren.

Wat is intellectueel vreemdgaan?

Intellectueel vreemdgaan

Het kan als intellectuele ontrouw gelden als je helemaal niet meer over politiek praat met je boo, omdat je er bijvoorbeeld liever met iemand anders over praat. Hetzelfde geldt als je een nieuw tv-programma begint te kijken met iemand anders dan je partner.

Kan je emotioneel vreemdgaan?

Emotioneel vreemdgaan heeft te maken met het ontwikkelen van sterke emotionele banden, romantische gevoelens of een diepe emotionele connectie met iemand anders dan je partner, terwijl je nog steeds in een toegewijde relatie bent.

Wat wordt gezien als vreemdgaan?

Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven.

Welke vormen van vreemdgaan zijn er?

Er bestaan 6 verschillende soorten overspel
 • De 'het is alleen goesting-affaire' ...
 • De 'nu zal ik het je eens laten voelen-affaire' ...
 • De 'alleen maar in het hoofd-affaire' ...
 • De 'het blijft in de familie-affaire' ...
 • De 'het is niet echt een affaire'-affaire. ...
 • De geestelijke én lichamelijke affaire.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt iemand zich na vreemdgaan?

Vreemdgaan leidt tot enorm sterke emoties: wanhoop, angst, woede, boosheid, intens verdriet, afkeer en nog veel meer emoties. Het is een emotionele achtbaan. Overspel raakt ons ten diepste. Degene die je moet kunnen vertrouwen, waar je je kwetsbaar bij hebt opgesteld, aan wie je je hebt verbonden, heeft je bedrogen.

Wat is een emotionele affaire?

Wat is emotionele ontrouw? Emotionele ontrouw is het delen van je diepste gedachtes en gevoelens met een ander en dit verborgen houden omdat je weet dat je partner dit niet zou goedkeuren. De persoon met wie de geheimen wel gedeeld worden, wordt zo emotioneel steeds belangrijker.

Waar ligt de grens van vreemdgaan?

Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.

Kun je vreemdgaan verzwijgen?

Oprecht en eerlijk naar jezelf zijn, je diepste verlangens durven onderzoeken. Blijft nog steeds de vraag of je je overspel moet opbiechten. Als oprechtheid, eerlijkheid en alles samen delen belangrijke waarden in jullie relatie zijn, kun je overwegen om je ontrouw op te biechten.

Kan een relatie weer goed komen na vreemdgaan?

Is er na overspel nog hoop voor een relatie? Ja, zegt relatietherapeut Esther Perel volmondig. Ze behandelde duizenden stellen die ontrouw meemaakten en ontdekte wat beide partners kunnen doen om toch samen verder te gaan.

Hoe lang duurt verdriet na vreemdgaan?

Herstellen van vreemdgaan heeft echt wel even tijd nodig. Maar de heftigste pijn verminderen kan best snel gaan. In mijn traject werk ik vaak 4 maanden met stellen. Na deze periode is de heftige pijn en boosheid verdwenen en weet je ook hoe je de pijn kunt loslaten.

Hoe vaak gebeurt vreemdgaan?

Ongeveer 1 op 5 gaat vreemd, onderzoek legt bloot met wie het vaakst een slippertje begaan wordt. Hoeveel relaties er precies te maken krijgen met ontrouw is natuurlijk lastig te zeggen omdat vreemdgaan in veel gevallen geheim is.

Hoeveel procent van de relaties gaan stuk na vreemdgaan?

Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Maar waarom? Dat komt met name omdat er veel verschillende vormen zijn van vreemdgaan en we veel variaties eigenlijk niet zo'n ramp vinden.

Welke soort vrouwen gaan het vaakst vreemd?

FACTS. Vrouwen met blond haar gaan het vaakst vreemd. Vrouwen met zwarte lokken zijn juist het braafst. Vrouwen gaan vaker naar bed met iemand die al een relatie heeft dan mannen met een vrouw die al bezet is.

Kan een affaire een relatie worden?

Ja, dat kan. Een emotionele affaire begint met een onschuldige vriendschap en ontwikkelt zich langzaam tot een diepe band. Soms verandert het in een platonische relatie waarin de emotionele band die met de affaire-partner wordt gedeeld, de ruimte van de huwelijkspartner kan betreden.

Hoeveel mannen verlaten hun vrouw voor minnares?

Getrouwde mannen kiezen niet voor minnares

Ze wist best dat de meeste getrouwde mannen hun vrouw nooit verlaten. Van de bezette mannen die een buitenechtelijke relatie beginnen, kiest maar 1 à 2 procent uiteindelijk voor de minnares.

Hoe lang duurt het voordat je over vreemdgaan heen bent?

Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.

Hoeveel pijn doet vreemdgaan?

Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.

Hoe overleef je vreemdgaan?

10 tips van een therapeut: zo overleef je overspel
 • Samen vechten tegen het probleem, niet tegen elkaar. ...
 • Alles op zijn tijd. ...
 • De gekwetste geeft het tempo aan. ...
 • Kijk vooruit en achteruit. ...
 • Alles vertellen, of niet? ...
 • Een vorm van straffen. ...
 • Blijven praten, opnieuw en opnieuw. ...
 • Zorg dragen voor je litteken.

Hoeveel huwelijken overleven vreemdgaan?

Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy. De rest loopt stuk op het beschadigde vertrouwen.

Wat zijn de gevolgen van vreemdgaan?

Emotionele gevolgen van overspel
 • Vertrouwensproblemen. Als je erachter komt dat je partner is vreemdgegaan, veroorzaakt dit een grote deuk in je vertrouwen. ...
 • Negatief zelfbeeld. Mensen die zijn bedrogen, kampen vaak met een laag zelfbeeld. ...
 • Zichzelf de schuld geven. ...
 • Depressie. ...
 • Impulsieve gevoelens.

Hoe verder gaan na vreemdgaan?

Hoe verder na vreemdgaan, 10 stappen
 1. 1 Bewaar de rust. ...
 2. 2 Zoek support bij de schok, pijn, onzekerheid. ...
 3. 3 Voorkom dat er meer schade ontstaat. ...
 4. Praat open en eerlijk met elkaar over het vreemdgaan. ...
 5. Zorg dat de wonden helen. ...
 6. 6 Onderzoek waarom dit gebeurde. ...
 7. 7 Werk aan het herstellen van vertrouwen.

Hoe herken je een emotioneel onbereikbare man?

Een man die emotioneel onbereikbaar is, zegt snel dingen als “Doe eens rustig”, “Stel je niet zo aan” of “Doe niet zo dramatisch”. Hij kan gewoon niet met jouw emoties en gevoelens omgaan. Het kan ook zijn dat je hem hiermee overweldigt en hij simpelweg afstand neemt of dichtklapt.

Hoe ontstaat emotionele afhankelijkheid?

Het ontstaat in de kindertijd als een reactie op trauma. Wanneer je codependent gedrag vertoond ben je emotioneel afhankelijk van een persoon. Je gedraagt je naar de wensen en verwachtingen van een ander. Dit kan een onbewust patroon zijn waar je telkens negatieve gevoelens aan overhoudt.

Hoe krijg je emotionele verbinding?

Door op emotioneel gebied te géven (aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, het de ander serieus nemen, het onbevooroordeeld luisteren naar de ander, e.d.) kunnen ervaringen gedeeld worden en ontstaat er emotionele verbinding.

Vorige artikel
Waarom praat dreumes niet?
Volgende artikel
Hoe was je hydrofiele doeken?