Onze Baby Is Op Haar Hoofd Gevallen!

Wat te doen als baby op hoofd gevallen?

Gevraagd door: prof. Anouk Postma  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (71 stemmen)

Bel dan vooral bij deze klachten direct uw huisarts:
 1. Uw kind reageert anders dan u gewend bent of is in de war.
 2. Uw kind geeft steeds over.
 3. De hoofdpijn van uw kind wordt erger.
 4. Uw kind kan zich niets meer herinneren van wat in de uren na de klap op het hoofd is gebeurd. En dat blijft zo.

Is het erg als baby op hoofd valt?

Een val op het hoofd is bij kinderen vaak onschuldig en zorgt meestal niet voor blijvende schade. Wanneer er wel letsel ontstaat gaat het regelmatig om een (lichte) hersenschudding, ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) genoemd.

Welke symptomen zijn alarmerend na een val op het hoofd?

Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost (of laat iemand bellen) als u 1 of meer van deze klachten krijgt:
 • U bent suf of bewusteloos.
 • U bent in de war of doet anders dan anders.
 • U heeft ineens moeite met praten.
 • U kunt een arm of been ineens niet goed bewegen.
 • U ziet niet goed.

Hoe herken je een lichte hersenschudding?

Bij een milde hersenschudding verliest u uw bewustzijn enkele minuten en bent u maximaal 24 uur uw geheugen kwijt. Als u langer buiten bewustzijn bent, kan er sprake zijn van een hersenkneuzing en/of heeft u een klein bloedinkje in uw hersenen.

Hoe snel hersenschudding symptomen?

De eerste dagen of weken na het ongeval kunt u onplezierige gevolgen ondervinden. Dit is meestal tijdelijk. Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn: • hoofdpijn • vermoeidheid • duizeligheid • traag denken • problemen met concentreren en onthouden.

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je hersenschade bij baby?

Met behulp van een scan van de hersenen kan soms zichtbaar gemaakt worden waar in de hersenen de beschadiging aanwezig is. Niet alle hersenschade is zichtbaar op een MRI scan. Hersenschade moet een paar millimeter groot zijn om zichtbaar te zijn op de MRI scan.

Hoe herken je hersenbloeding baby?

De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, braken, minder alert zijn, krachtsverlies, problemen met het evenwicht, problemen met praten en slikken, veranderd gevoel en problemen met zien. Bij pasgeborenen zijn de symptomen van een hersenbloeding lang niet altijd erg duidelijk.

Hoe kwetsbaar is nek baby?

Het nekje van een baby is nog niet sterk en zijn hoofd is in verhouding erg groot en zwaar. Als een baby'tje wordt geschud, schudt zijn hoofdje krachtig heen en weer omdat de nekspieren de bewegingen niet kunnen opvangen. Dit kan voor beschadigingen aan de hersenen, zenuwen en bloedvaten zorgen.

Hoe lang nek ondersteunen baby?

Vanaf 6 à 8 weken begint de baby zijn hoofd ook op te tillen als hij op zijn rug ligt. In het begin kan dat nog heel wiebelig zijn, en pas bij 6 maanden zal hij zijn hoofd zelf goed en stil kunnen rechthouden. Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk.

Waarom nekje baby ondersteunen?

Het hoofdje van je baby is erg groot en zwaar in vergelijking met de rest van zijn lijfje. De nekspieren zijn nog niet sterk genoeg om het hoofdje te ondersteunen. Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen.

Waarom hebben babys geen nek?

De fontanel is nog niet helemaal gesloten en ook is het nekje van je baby nog niet sterk genoeg om het hoofd te dragen. Een goede ondersteuning van het hoofdje is de eerste tijd daarom belangrijk. Je baby herkent je aan je stem en geur en vindt het lekker om dichtbij je te zijn.

Hoe krijgt baby hersenbloeding?

Hoe ontstaat het? Hersenbloedingen ontstaan meestal bij ernstig te vroeg geboren kinderen in de eerste paar dagen na de geboorte. De bloedvaten zijn nog erg kwetsbaar bij deze groep kinderen en bij schommelingen in de bloeddruk kan er in het teer netwerk van bloedvaten een bloeding optreden.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van sterfte bij pasgeborene?

De meest voorkomende oorzaken van het overlijden van baby's voor of rondom de geboorte zijn: Een (veel) te vroeg geboren kindje (prematuur). Een (veel) te licht geboren kindje (dysmatuur). Ernstig zuurstofgebrek kort voor of tijdens de bevalling.

Wat zijn de symptomen van een hersenbloeding?

Een hersenbloeding is een ernstige vorm van een beroerte.
...
Andere symptomen kunnen zijn:
 • plotselinge hoofdpijn;
 • tintelingen of gevoelloosheid;
 • duizeligheid;
 • misselijkheid;
 • braken;
 • slikproblemen;
 • coördinatie- en/of evenwichtsproblemen;
 • verlies van gezichtsvermogen (dubbel zien, wazig zien);

Hoe kunnen ouders de hersenontwikkeling van hun ongeboren baby stimuleren?

Denk dan aan medicatie, beademing, infecties, pijn, stress en geen optimale voeding. Om de ontwikkeling te bevorderen willen we kunnen bijsturen of ingrijpen. Dat doen we door de risicofactoren te verminderen, door medicatie te geven die schade voorkomt of uitrijping van de hersenen bevordert.

Hoelang kan een baby zonder zuurstof?

Soms laat de placenta tijdens de zwangerschap los. De baby krijgt dan geen zuurstof meer. Dit kan er al na een paar minuten voor zorgen dat een kindje overlijdt.

Hoe werkt het brein van een kind?

Als een baby wordt geboren zijn de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Onder meer het genenpakket dat de baby heeft meegekregen, de interactie tussen het kind en zijn omgeving, ervaringen die de baby opdoet en voeding hebben invloed op de hersenontwikkeling.

Hoe groot is de kans op overlijden tijdens bevalling?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Wat gebeurt er als je baby dood gaat in je buik?

Doodgeboorte is de geboorte van een kind dat is overleden tijdens de zwangerschap (intrauteriene vruchtdood) of kort na de geboorte is overleden. Als blijkt dat het kind in de baarmoeder niet meer leeft, kunt u een spontane bevalling afwachten of kan de bevalling worden ingeleid, zodat het kind wordt geboren.

Hoe vaak wordt een baby dood geboren?

Van alle 100 baby's die in Nederland geboren worden, overlijdt er één tijdens of direct na de geboorte. Het is niet bekend waardoor dit getal zo hoog is. Als een baby dood geboren wordt of kort na de geboorte overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven.

Hoe snel krijg je een hersenbloeding?

Een hersenbloeding treedt plots op: in enkele seconden tot minuten krijgt u last van onderstaande symptomen. Belangrijk is om heel snel vast te stellen dat het inderdaad om een hersenbloeding gaat.

Kan een hersenbloeding dodelijk zijn?

Dagelijks krijgen 52 Belgen een hersenberoerte (CVA). Een hersenbloeding is (naast een herseninfarct) de tweede meest voorkomende vorm van een beroerte. Een hersenbloeding is een levensbedreigende aandoening.

Waar op letten na val baby?

Adviezen direct na een val of klap op het hoofd

Kijk vooral de eerste 24 uur na het ongeluk goed hoe het met uw kind gaat. Als uw kind een bult of schaafwond op het hoofd heeft: Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek, of met ijsblokjes in een washandje. Doe dit maximaal 20 minuten.

Hoe oud baby hoofd omhoog houden?

Je baby draait wanneer hij op zijn buik ligt het hoofd in een reflex opzij. In een reflex kan je kindje entjes het hoofd optillen. Rond vier weken kan je baby, wanneer je hem in een zittende houding vasthoudt, eventjes zijn hoofd zelf overeind houden.

Wat is een onrustige baby?

Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.

Vorige artikel
Hoe geef je baby medicijnen?