Voorlichtingsavond // Wanneer breken mijn vliezen?

Kunnen je vliezen breken zonder dat je het merkt?

Gevraagd door: bacc. Kai van Luyssel  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (30 stemmen)

Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.

Kunnen je vliezen breken zonder dat je het weet?

Gebroken vliezen

De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is.

Kun je voelen als je vliezen gaan breken?

Soms breken de vliezen vlak voor je bevalling. Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht.

Hoe weet je zeker dat je vruchtwater verliest?

Vruchtwater verlies / gebroken vliezen

Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.

Hoe weet je of je vruchtwater of urine verliest?

Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Het grootste verschil tussen vruchtwater en urine is dat vruchtwater een zoete geur heeft en soms rozig of troebel van kleur is als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Neem bij verlies van vruchtwater direct contact op met de verloskundige.

29 gerelateerde vragen gevonden

Hoe testen of vliezen gebroken zijn?

Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken.

Kun je vruchtwater verliezen tijdens het plassen?

Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.

Hoe lang kun je met gebroken vliezen lopen?

Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen, omdat de bevalling dan over het algemeen beter verloopt. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis.

Hoelang mag je zonder vruchtwater?

In het ene ziekenhuis zullen ze alleen de conditie van de baby goed in de gaten houden om te kijken of er geen tekenen zijn van een infectie. Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen.

Kan vruchtwater geurloos zijn?

Overtuig jezelf er eerst van dat het echt vruchtwater is en geen urine of vaginale afscheiding. Vruchtwater is kleurloos en geurloos. Er kunnen witte vlokjes in zitten of er kan wat bloed meekomen.

Waarom moet je gaan liggen als je vliezen breken?

Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.

Hoe snel naar ziekenhuis als water breekt?

Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.

Hoe weet je dat je je slijmprop verloren bent?

Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is. Het verlies van de slijmprop kan gepaard gaan met wat helderrood bloedverlies afkomstig van de baarmoedermond.

Hoe groot is de kans dat je met 38 weken bevalt?

Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld.

Hoeveel procent begint met vliezen breken?

Bij ongeveer tien procent van de zwangerschappen breken in eerste instantie de vliezen en beginnen de weeën pas later. Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.

Wat is de geur van vruchtwater?

Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek. Vruchtwater wordt continu aangemaakt, waardoor je baby niet “droog” komt te liggen.

Wat als je water te vroeg breekt?

Als de vliezen te vroeg breken is er, naast risico op een vroegtijdige bevalling, kans op een infectie die zich via de vagina naar de baarmoeder en het kind kan uitbreiden. Zowel u als uw kind kunnen daar ziek van worden. De arts schrijft soms antibiotica voor om een infectie te voorkomen of te behandelen.

Hoeveel ontsluiting bij gebroken vliezen?

Vaak breken je vliezen pas door de kracht van je weeën. Soms zelfs nog tijdens het persen. Er zijn zorgverleners die standaard de vliezen breken bij zo'n 3-4 centimeter ontsluiting.

Kunnen vliezen overdag breken?

Zijn je vliezen overdag gebroken? Dan bel je gelijk je verloskundige. Wanneer je vliezen breken komt er vruchtwater naar buiten, probeer dit op te vangen zodat je verloskundige de kleur kan beoordelen.

Wat is het verschil tussen vruchtwater en afscheiding?

Vruchtwater is helder en kleurloos maar kan wel witte vlokken bevatten. Geur: afscheiding ruikt niet sterk, soms een beetje zurig maar niet zoet, vruchtwater ruikt zoet. Structuur: de afscheiding is altijd een beetje slijmerig, het vruchtwater is vloeibaar en niet plakkerig.

Doet het pijn als je water breekt?

Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn. Ook de baby voelt geen pijn. De hoeveelheid vruchtwater die naar buiten komt verschilt. Soms is het maar een klein golfje en andere keren blijft het vruchtwater stromen.

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

Harde buiken zijn pijnloos en kun je al wat vroeger in de zwangerschap hebben, bijvoorbeeld na een drukke werkdag. Onschuldig, zolang je ze niet te vaak hebt. Voorweeën voelen meer aan als een kleine wee. Ze zijn vaak wat onregelmatig en duren kort.

Kun je aan je buik zien wanneer je gaat bevallen?

Harde buiken

Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn.

Kan de bevalling ineens beginnen?

De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.

Volgende artikel
Waarom flesjes in de koelkast?