Hoe jaloezie je denken verstoort

Wat schuilt er achter jaloezie?

Gevraagd door: Noud le Gallen LLM  |  Laatste update: 1 juli 2025
Score: 4.8/5 (48 stemmen)

Het is een mix van gevoelens, achter elk gevoel van jaloezie schuilt een emotie die veel belangrijker is dan de jaloezie zelf. Jaloezie heeft meer te maken met hoe iemand zichzelf ziet dan hoe die de ander ziet. Jaloezie kan de aanzet zijn om de eigen persoonlijkheid te veranderen.

Wat zit er achter jaloezie?

Het draait meestal om de overtuiging dat anderen meer of beter krijgen dan jij. Je wenst wat een ander heeft. Als dit gebeurt, ontstaat er een mengeling van allerlei emoties, zoals onzekerheid, verdriet en boosheid die we jaloezie noemen. Jaloezie bestaat niet alleen uit gevoel, maar ook gedrag.

Wat doet jaloezie met je lichaam?

Je kunt er lichamelijke klachten van krijgen, zoals hoofdpijn en buikpijn. Ook kun je paniekgevoelens en waanideeën krijgen, er kunnen gedachten ontstaan die je voor waarheid aanneemt (“Mijn vriendin neemt niet op, ze is met een ander”). Als je jaloezie niet meer in de hand hebt kan dit een vervelend gevoel geven.

Wat is de spirituele betekenis van jaloezie?

Jaloers zijn creeert een vernauwing in je denken. Vanuit jaloezie maak je de ander in gedachten kleiner. Je wijst haar of hem allerlei slechte eigenschappen en onhebbelijkheden toe en 'slacht' diegene in gedachten af.

Wat zijn de symptomen van ziekelijke jaloezie?

Ziekelijke jaloezie
  • ontkenning: doen alsof er niets aan de hand is;
  • gewelddadig gedrag: kan zowel verbaal als fysiek;
  • buitengewoon nieuwsgierig zijn: ondervragingen;
  • manipulatie: proberen de partner schuldig te laten voelen;
  • confronteren: de 'rivaal' opzoeken en confronteren.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een extreme jaloeziestoornis?

Het Othello syndroom wordt ook wel pathologische jaloezie genoemd. Het gaat om een zeldzame waanstoornis met een gevaarlijk karakter. Mensen die hier last van hebben zijn continu bezig met de gedachte dat de partner ontrouw is. Iemand beschuldigt de partner van vreemdgaan en hij of zij denkt hiervoor bewijs te hebben.

Wat zegt jaloezie over jezelf?

Jaloezie voedt zich met jouw eigen onzekerheid of negatieve zelfbeeld. Als je niet positief denkt over jezelf of niet in jezelf vertrouwt, ervaar je dat anderen beter, mooier, slimmer, zekerder zijn dan jij. Dit kan dan het gevoel van angst, en daarmee jaloezie oproepen.

Is jaloezie onzekerheid?

Vaak komt jaloezie voort uit onzekerheid en angst. Je bent onzeker over je eigen uiterlijk, prestaties of andere dingen in je leven. Je vriendin gaat bijvoorbeeld veel met een ander om. Je bent bang dat hij of zij jou minder leuk vindt.

Is jaloezie altijd negatief?

Op zich hoeft jaloezie niet negatief te zijn. Het zegt wel iets over jouw behoeftenpatroon. Er ligt een relatie tussen jouw behoeften en gevoelens. Maar jaloezie kan wel heel negatief worden als het doorslaat.

Kan jaloezie positief zijn?

Iemand benijden en daarbij wat jaloerse gevoelens ontwikkelen voelt soms wat onprettig, maar kan erg nuttig zijn. Onderzoekers van een Duitse universiteit vinden uit dat mensen die aangeven dat andermans successen hen motiveren om harder te werken, ook daadwerkelijk beter worden in wat zij doen.

Hoe kom ik van extreme jaloezie af?

Overstelp jezelf

De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!

Hoe herken je een jaloers persoon?

Op het moment dat iemand zich gaat gedragen naar het gevoel van afgunst richting een ander, spreken we van jaloers gedrag. Het claimen van aandacht is hierbij een voorbeeld. Het proberen af te nemen van bezit of het willen innemen van de positie van de ander kan ook gezien worden als jaloers gedrag.

Wat is ongezonde jaloezie?

Ziekelijke jaloezie zijn gedragingen (en gevoelens) die niet in verhouding staan met de aanleiding én de relatie of de andere partner substantieel en consequent schaden. De jaloerse partner heeft alleen nog maar oog voor informatie in lijn is met de overtuiging die is ontstaan: mijn partner gaat vreemd.

Is jaloezie erfelijk bepaald?

'De mate waarin je jaloers bent, is voor een stuk genetisch bepaald. De ene mens is gevoeliger voor ongelijkheid dan de ander en wordt dus sneller jaloers. Sommige mensen hebben hun emoties ook minder onder controle.

Hoe haal je jaloezie los?

Duw de veerklem opzij indien u de jaloezie wilt optrekken. Draai altijd de lamellen horizontaal voordat u de jaloezie optrekt of laat zakken. Neerlaten: trek het koord diagonaal naar het midden van de jaloezie om de koordblokkering te ontgrendelen.

Wat is jaloezie voor emotie?

Jaloezie is een emotie die optreedt wanneer we ons bedreigd voelen door de mogelijkheid dat iets of iemand ons geluk, onze positie of onze relaties kan beïnvloeden. Het gaat vaak gepaard met gevoelens van onzekerheid, angst en soms zelfs boosheid.

Is jaloezie altijd negatief?

Onterechte jaloezie veroorzaakt vaak onrust of ontevredenheid in relaties , en jaloerse mensen kunnen zich onredelijk of zelfs gevaarlijk gedragen. Maar jaloezie is een natuurlijk, adaptief gevoel dat bedoeld is om belangrijke relaties te behouden.

Wat doet extreme jaloezie met een mens?

Emotionele stress of angst gerelateerd aan waargenomen bedreigingen. Agressief of controlerend gedrag jegens de partner . Onwil om de partner te vertrouwen ondanks bewijs van trouw. Moeite met concentreren op dagelijkse taken door jaloezie.

Is jaloezie een teken van liefde?

Jaloezie wordt vaak gezien als teken van zorg en liefde voor de partner en vaak is er een positieve correlatie tussen liefde en jaloezie. De jaloerse persoon voelt zich gecommitteerd aan de relatie, als hij immers onverschillig was dan was er geen reden tot jaloezie.

Is het jaloezie of onzekerheid?

Jaloezie richt zich vaak op de externe bedreiging, terwijl onzekerheid voornamelijk van binnenuit komt en wordt beïnvloed door eerdere ervaringen, persoonlijke onzekerheden en vergelijkingen met anderen.

Waar komt jaloers gedrag vandaan?

Jaloezie is een gemoedstoestand of een emotie waarbij je datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel over materie, eigenschappen of relaties gaan. Jaloezie in een relatie komt voort uit angst om iemand te verliezen waar je van houdt.

Is jaloezie de angst om verlaten te worden?

Soms leiden die vermoedens tot een einde aan de relatie. Maar die vermoedens zijn iets anders dan jaloezie. De kern van jaloezie is de angst om in de steek gelaten te worden . Meestal, zoals in jouw geval lijkt te zijn, is het een irrationele angst.

Wat probeert jaloezie je te vertellen?

Deze gevoelens begrijpen

Jaloezie is vaak geworteld in onzekerheden en angsten waarvan een persoon zich niet eens realiseert dat hij ze heeft. Deze kunnen bestaan ​​uit angst voor oversimplificatie, angst voor ontoereikendheid, angst voor verlating, angst om vervangen te worden en angst om beoordeeld te worden .

Wat zegt God over jaloezie?

Jakobus 3:16 zegt: " Waar jaloezie en zelfzucht zijn, daar is wanorde en allerlei verachtelijke praktijken ." Als je ooit met jaloezie hebt geworsteld, weet je waarschijnlijk dat dit waar is. Wanneer jaloezie niet onder controle is, kan dit leiden tot interne en externe chaos.

Wat zeggen mensen als ze jaloers zijn?

"Jaloerse mensen zullen over het algemeen dingen zeggen die te maken hebben met het benadrukken van je tekortkomingen of het bagatelliseren van je prestaties , en dit kan overkomen als passief-agressieve opmerkingen of zelfs pogingen om je te overtreffen", zegt Nicholette Leanza, LPCC-S, een therapeut bij LifeStance Health.