What are children's rights?

Wie stelde kinderrechten op?

Gevraagd door: Lindsey van Wijk D  |  Laatste update: 16 december 2023
Score: 4.5/5 (4 stemmen)

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Wie heeft de kinderrechten geschreven?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Wie beschermt de kinderrechten?

Daarnaast worden de rechten van kinderen beschermd door de overheid. Daar zijn alle landen toe verplicht die het VN-Kinderrechtenverdrag hebben geratificeerd. Ook Nederland heeft het verdrag geratificeerd en moet er dus voor zorgen dat de rechten van alle kinderen in Nederland worden nageleefd.

Wie heeft het Kinderrechtenverdrag ondertekend?

Nederland ondertekende Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind op 8 maart 1995. Elk jaar bekijkt Kidsrights Index hoe goed landen zich inzetten voor kinderrechten. In samenwerking met de Erasmus Universiteit wordt er jaarlijks een ranglijst gemaakt van de prestaties van landen.

Welke organisaties zetten zich in voor de kinderen in het land?

De achtergrond

Het Kinderrechtencollectief is in 1995 opgericht en bestaat uit vijf kernleden: de kinderrechtenorganisaties Defence for Children, de Nationale Jeugdraad, Kinderpostzegels, Save the Children en Terre des Hommes.

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke organisaties kinderrechten?

Organisaties
  • Bernard van Leer Foundation.
  • Defence for Children.
  • Ieder(in)
  • Nederlandse Jeugd Raad.
  • Stichting Kinderpostzegels Nederland.
  • Save the Children.
  • UNICEF Nederland.
  • Cordaid.

Welke organisatie heeft het Kinderrechtenverdrag geschreven?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Wat zijn de 5 belangrijkste kinderrechten?

De belangrijkste rechten van het kind zijn:
  • recht op onderwijs.
  • recht op eigen geloof en cultuur.
  • recht op een naam en een nationaliteit.
  • recht op een eigen mening.
  • recht op een veilig en gezond leven.
  • recht op bescherming tegen kinderarbeid.
  • recht op bescherming tegen mishandeling en geweld.

Hoe is kinderrechten ontstaan?

Kinderrechten zijn ontstaan uit mensenrechten, maar kinderen zijn een bijzondere soort mensen. Enerzijds hebben kinderen nood aan meer bescherming dan volwassenen, anderzijds moet het verdrag ervoor zorgen dat ze als volwaardige burgers worden beschouwd met een eigen beslissingsrecht over hun leven en de maatschappij.

Welke organisatie hielp de kinderrechten mee opstellen en wanneer was dit?

Het United Nations International Children's Emergency Fund (UNICEF) is op 11 december 1946 tijdelijk opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om na de Tweede Wereldoorlog voedselpakketten en gezondheidszorg te bieden aan kinderen in de getroffen landen.

Hoe worden kinderrechten gecontroleerd?

Naast de vijfjaarlijkse statenrapportages kan het VN-Kinderrechtencomité sinds kort ook nog met de klachtenprocedure toezicht houden op de naleving van kinderrechten. Het VN-Kinderrechtencomité is bevoegd een klacht van of over een individueel kind, of een groep individuele kinderen, in behandeling te nemen.

Wat heeft UNICEF met kinderrechten te maken?

Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Wat doet de kinderrechter?

Een kinderrechter is een rechter die zich heeft gespecialiseerd in zaken die met kinderen te maken hebben. Hij behandelt strafzaken van jongeren tussen 12 en 18 jaar en familie- en jeugdzaken, zoals uithuisplaatsingszaken.

Waarom werd het Kinderrechtenverdrag getekend?

de basis van het werk van UNICEF

Die dag gingen wereldleiders een historische verbintenis aan met de kinderen van de wereld. Door deze internationale overeenkomst aan te nemen beloofden zij alle kinderen hun rechten te beschermen en te respecteren.

Welk land heeft Kinderrechtenverdrag niet geratificeerd?

De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-Kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Op 2 oktober rondde Somalië het ratificatieproces af, waarmee het de 196e VN-lidstaat werd die het verdrag aannam.

Hoeveel kinderrechten zijn er in totaal?

De kinderrechten zijn vastgelegd in 54 artikelen in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Er staat bijvoorbeeld in dat kinderen recht hebben op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om te wonen en te spelen.

Wie kan er terecht bij kinderrechten?

Kinderen en jongeren hebben rechten

Alle rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar staan in het Kinderrechtenverdrag. Ze gaan over onderwijs, gezondheid, vrije tijd, jeugdhulp, diversiteit, armoede, justitie … Maar soms worden die rechten niet gerespecteerd.

Wat is het verschil tussen mensenrechten en kinderrechten?

Deze rechten gelden voor alle mensen in de wereld. Mensenrechten zijn on voorwaardelijk en drukken een fundamenteel menselijk respect uit. Eigenlijk is er weinig verschil tussen mensen- en kinderrechten. Toch heeft de internationale gemeenschap beslist een apart Verdrag inzake de Rechten van het Kind* goed te keuren.

Welk land heeft de beste kinderrechten?

Portugal komt als beste uit de bus. In de top-10 staan ook Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Finland. De internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights heeft de ranglijst opgesteld samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wat zijn de 3 P's kinderrechten?

België ondertekende het Kinderrechtenverdrag in 1991. Hiermee engageerde ons land zich om dit verdrag waar te maken via haar eigen wet- en regelgeving. Een makkelijke manier om te onthouden wat in het kinderrechtenverdrag staat, is de opdeling in de 3 p's: protectie, participatie en provisie.

Welke 4 belangrijke regels staan er in het Kinderrechtenverdrag?

Principes van het Kinderrechtenverdrag
  • het principe van niet-discriminatie (Artikel 2),
  • het hoger belang van het kind (Artikel 3),
  • het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.
  • het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).

Welke instantie richtte het Kinderrechtencommissariaat op?

Met het decreet van 15 juli 1997 richtte het Vlaams Parlement het Kinderrechtencommissariaat op. Het internationaal kinderrechtenverdrag onderstreept het belang van onafhankelijke instanties voor kinderrechten.

Wat doet UNICEF in Nederland?

Wat we doen

Als 's werelds grootste kinderrechtenorganisatie biedt UNICEF hulp bij acute nood én hulp op de lange termijn. Dit betekent dat we bij acute ondervoeding voor levensreddende, therapeutische voeding zorgen én ons hard maken voor het verbeteren van het voedingsbeleid van overheden.

Wat is het doel van de UNICEF?

UNICEF zet zich in om van de wereld een veilige plek te maken om op te groeien als kind, en doet dit op verschillende fronten. Zo werken we samen met regeringen wereldwijd om de wetgeving en sociale systemen te verbeteren, zodat kinderen beter worden beschermd tegen misbruik.

Vorige artikel
Van wie krijgt een school geld?
Volgende artikel
Welke thee mag een peuter?