Eerste Hulp bij kinderen: Wat te doen bij een koortsstuip?

Wat moet je doen bij een koortsstuip?

Gevraagd door: bc. Lotte Zwijsen LLM  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (30 stemmen)

Adviezen bij een koortsstuip
  1. Probeer rustig te blijven.
  2. Leg uw kind op de zij zodat het zich niet kan verslikken.
  3. Zorg dat uw kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren.
  4. Bel dan direct de huisarts, ook al is het schokken misschien al gestopt.

Waarom 112 bellen bij koortsstuip?

Zo klein en dan zo ziek: een baby of klein kind in een koortsstuip is angstaanjagend. Bel 112 en zorg in de tussentijd dat het kind zich niet bezeert.

Wat doe je niet bij koortsstuipen?

Steek niets in de mond of tussen de tanden van het kind. Probeer ook niet om de schokkende bewegingen tegen te houden. Bij een eerste aanval of bij aanval die langer dan 5 minuten duurt, bel je best onmiddellijk de spoeddiensten (112). Blijf als ouder vooral rustig tijdens een koortsstuip.

Kan een koortsstuip kwaad?

Een koortsstuip gaat binnen een paar minuten vanzelf over en kan de hersenen niet beschadigen. Een koortsstuip is geen teken van epilepsie. Sommige kinderen krijgen bij een volgende koortsperiode weer een stuip, maar dat is lang niet altijd het geval. Bel bij herhaling de huisarts.

Welke leeftijd meeste kans op koortsstuip?

Koortsstuipen komen meestal voor bij kinderen tussen de 1 maand en 5 jaar oud. Soms komen koortsstuipen ook voor bij kinderen die ouder zijn dan 5 jaar. Tussen de leeftijd van 12 tot 24 maanden is de kans op het voorkomen van koortsstuipen het grootst.

16 gerelateerde vragen gevonden

Kan koortsstuip in slaap?

Het kan er angstaanjagend uitzien, maar meestal treedt er geen blijvend letsel op. De stuipen stoppen meestal vanzelf binnen een minuut of vijf. Een koortsstuip kan overlopen in een diepe slaap.

Wat is de oorzaak van een koortsstuip?

Een koortsstuip ontstaat doordat de koorts zorgt voor een elektrische ontlading in de hersenen, een soort kortsluiting. Die kortsluiting levert ongecontroleerde bewegingen op. Vooral de hersenen van kinderen tot zes jaar zijn hiervoor extra gevoelig. Na die leeftijd komen koortsstuipen vrijwel niet meer voor.

Kan een kind overlijden aan koortsstuip?

Het is echter goed om te weten dat een koortsstuip geen schade aan de hersenen veroorzaakt. Kinderen overlijden nooit tijdens een dergelijk aanval. Na een fase complete bewusteloosheid met of zonder spiertrekkingen komt het kind snel weer bij, maar maakt een uitgeputte indruk.

Kan een kind overlijden aan een koortsstuip?

Na een koortsstuip maakt het kind een uitgeputte indruk en valt dan in een diepe slaap. Een koortsstuip veroorzaakt geen schade aan de hersenen. Kinderen overlijden nooit tijdens een koortsstuip.

Hoe hoog mag de koorts zijn bij een kind?

Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.

Wie bellen bij koortsstuipen?

Als het de eerste keer is (en de koortsstuip stopt niet binnen 5 minuten), neem dan contact op met je huisarts of bel het alarmnummer 112. Zij kunnen je door de telefoon al tips geven wat je het beste kunt doen totdat zij er zijn.

Wat zijn de gevolgen van koortsstuipen?

De gevolgen van een koortsstuip

Een koortsstuip gaat vanzelf over binnen enkele tot vijftien minuten en zal dan de hersenen niet beschadigen. Een kind overlijdt niet tijdens een koortsstuip. Als uw kind een koortsstuip heeft gehad is er een kans op herhaling, maar meestal niet in dezelfde ziekteperiode.

Kan je een koortsstuip zien aankomen?

In de meeste gevallen gaan koortsstuipen snel over en zien wij ze dus niet als we aankomen. Maar omdat het erg beangstigend is om mee te maken, is het wel prettig dat de huisarts je kind dan toch even ziet."

Hoe lang mag een koortsstuip duren?

Een 'gewone' koortsstuip, ook wel typische koortsstuip genoemd, duurt gemiddeld enkele minuten en in elk geval korter dan tien minuten. Het kind verliest het bewustzijn, kan soms de ogen wegdraaien, krijgt symmetrische schokken in de armen en benen, terwijl het gezicht bleek, grauw of blauw wordt.

Waarom geen paracetamol bij koorts?

Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.

Hoe krijgt een kind een koortsstuip?

Wat is de oorzaak van een koortsstuip? De oorzaak van een koortsstuip is onbekend. We weten dat de hersenen van jonge kinderen gevoelig zijn voor het optreden van koortsstuipen. Door de koorts ontstaat kortsluiting in de hersenen waardoor de ongecontroleerde bewegingen optreden.

Waarin slapen met koorts?

Het lichaam moet bij koorts de warmte kwijt kunnen. Let daarom op dunne kleding die zeker niet te strak zit. In bed is een deken vaak veel te warm, een laken is meestal voldoende.

Doet een koortsstuip pijn?

Tijdens een koortsstuip raakt het kind bewusteloos en soms kan het heel even stoppen met ademhalen. Meestal maakt het kind schokkende bewegingen met de armen en benen. De meeste kinderen worden snel wakker uit de bewusteloosheid. Tijdens de stuip voelt het kind geen pijn.

Hoe lang mag baby hoge koorts hebben?

Neem gelijk contact op met de huisarts of de huisartsenpost als uw baby al 5 dagen koorts heeft of koorts heeft en één van de onderstaande situaties van toepassing is: Uw baby is niet makkelijk wakker te krijgen. Uw baby is ontroostbaar. Uw baby is benauwd of heeft een opvallend snelle ademhaling.

Hoe lang duurt het voor een zetpil werkt?

Zetpillen: zetpillen werken iets minder snel dan de tabletten, ongeveer binnen 1 uur. Ze werken 8 tot 12 uur. Infuus: een infuus werkt bij pijn binnen 5 tot 10 minuten. Bij pijn werkt het 4 tot 6 uur.

Wat is een atypische koortsstuip?

De kenmerken van een atypische koortsstuip: De aanval duurt langer dan vijftien minuten. De spierschokken, stijfheid of slapte zijn aan één kant van het lichaam, of in een lichaamsdeel en dus niet aan beide kanten. Er is meer dan één koortsstuip in dezelfde koortsperiode.

Wat is Klapperkoorts?

Een koude rilling werd gedefinieerd als het onwillekeurig rillen van de spieren en klappertanden, gedurende tenminste enkele minuten, gevolgd door een stijging van de lichaamstemperatuur ('klapperkoorts').

Welke leeftijd koortsstuip?

Een koortsstuip komt voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met koorts. De armen en benen worden eerst stijf en gaan erna heftig schokken. Het kan enkele tot 15 minuten duren en gaat vanzelf over.

Wat te doen bij hoge koorts kind?

wat extra aandacht (bijvoorbeeld voorlezen of samen een spelletje doen).. Het is niet echt nodig de koorts te verlagen want de temperatuursverhoging kan namelijk geen kwaad. Enkel als uw kind zich erg ziek voelt, pijn heeft of slecht drinkt, kunt u paracetamol geven.

Hoe kind kleden met koorts?

Het is belangrijk dat je kind genoeg (bed)rust krijgt als het koorts heeft. Maar het hoeft niet in bed te blijven liggen en mag eventueel ook naar buiten. Kies voor dunne kleding. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen, dus trek dunne kleding aan die losjes om het lichaam zit.

Volgende artikel
Hoeveel paar sokken baby?