Signs & Symptoms of Meningitis in Babies - First Aid Training - St John Ambulance

Hoe gevaarlijk is hersenvliesontsteking bij baby?

Gevraagd door: Selina Visser  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.2/5 (62 stemmen)

Maar is een bacterie de oorzaak van de hersenvliesontsteking, dan moet je baby/kind zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica. Als de ontsteking niet snel behandeld wordt kan het ernstige schade brengen aan de hersenen en in sommige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn.

Hoeveel kinderen overlijden aan hersenvliesontsteking?

Ondanks goede behandeling komt een op de 7 tot 15 kinderen met een hersenvliesontsteking te overlijden als gevolg van de hersenvliesontsteking.

Kan een hersenvliesontsteking dodelijk zijn?

Van hersenvlies-ontsteking door een bacterie kunt u ernstig ziek worden. Zonder snelle behandeling kunt u eraan overlijden. Van hersenvlies-ontsteking door een virus bent u meestal minder ernstig ziek. Vaak wordt u dan vanzelf weer beter.

Wat te doen bij hersenvliesontsteking baby?

De virale vorm van een hersenvliesontsteking geneest vaak vanzelf binnen een of twee weken. Bij een bacteriële ontsteking is het belangrijk dat je kind zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat om behandeld te worden met antibiotica. Zonder een snelle behandeling kan de ziekte in het ergste geval dodelijk zijn.

Kan je een hersenvliesontsteking overleven?

Vooral bacteriële meningitis is een levensbedreigende aandoening, waar patiënten snel aan kunnen overlijden. Ondanks goede antibiotica en snelle behandeling overlijdt nog steeds 25% van de patiënten.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt hersenvliesontsteking bij baby?

Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij baby's, jongeren en mensen met een lage weerstand. Het is een ontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Hersenvliesontsteking door een virus komt het meest voor, is meestal niet gevaarlijk en kan na een paar dagen weer verdwijnen.

Is hersenvliesontsteking te genezen?

De meeste mensen genezen helemaal van de ziekte.

Hoe herken je een hersenvliesontsteking bij een baby?

Klachten van hersenvlies-ontsteking bij kinderen kunnen zijn:
  • slaperig, in de war of suf zijn.
  • erge hoofdpijn.
  • nekpijn of een stijve nek.
  • bij baby's: slecht drinken, veel huilen of kreunen.

Hoe snel ziek hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking ontstaat vaak snel en je kunt er binnen een paar uur al heel ziek door worden. Veel mensen met een hersenvliesontsteking hebben ook een bloedvergiftiging.

Hoe herken je een hersenvliesontsteking bij baby?

De symptomen van een hersenvliesontsteking

Je hebt (hoge) koorts, je kunt moeilijk tegen geluiden en licht en je hebt vaak (extreme) hoofdpijn. Kleine kinderen kunnen klagelijk of schril huilen. Daarnaast kan het kind zich verward of onprettig voelen en veel overgeven.

Hoe komt een baby aan hersenvliesontsteking?

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Besmetting met deze vorm vindt plaats via de lucht, door hoesten of niezen, of door lichamelijk contact. De bacteriën komen via het bloed terecht op het hersenvlies. Bacteriële hersenvliesontsteking kan ontstaan door besmetting met de Hib-bacterie.

Hoeveel mensen sterven aan hersenvliesontsteking?

Vijf tot tien van de honderd mensen met hersenvliesontsteking overlijdt.

Wat zijn de gevolgen van een hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking komt het vaakst voor bij kinderen, jongvolwassen en mensen met een lage weerstand. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben. Vooral als een bacterie de oorzaak is. Zo kunt u er een hersenbeschadiging van oplopen, gehoorproblemen krijgen of eraan overlijden.

Hoe lang duurt herstel na hersenvliesontsteking?

Het herstel kan weken tot maanden, zelfs jaren in beslag nemen.

Kun je hersenvliesontsteking voorkomen?

Er zijn geen medicijnen of inentingen om de ziekte te voorkomen. Let op klachten als u contact had met iemand die een virale hersenvliesontsteking heeft. Het komt maar heel weinig voor dat twee kinderen in een gezin of groep hersenvliesontsteking door een virus krijgen.

Wat is de meest gevaarlijke bacterie?

Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.

Doet hersenvliesontsteking pijn?

Klachten bij hersenvlies-ontsteking kunnen zijn: erge hoofdpijn. nekpijn of een stijve nek. slaperig, in de war of suf zijn.

Hoe groot is de kans dat je hersenvliesontsteking krijgt?

Hersenvliesontsteking veroorzaakt door meningokokken treft ongeveer 1 per 100.000 inwoners per jaar en vooral kinderen jonger dan 5 jaar en jongeren tussen 15 en 19 jaar.

Welke antibiotica tegen hersenvliesontsteking?

Bacteriële meningitis veroorzaakt door Listeria monocytogenes moet behandeld worden met amoxicilline of penicilline. Bacteriële meningitis veroorzaakt door Streptococcus agalactiae moet behandeld worden met penicilline.

Hoe snel handelen bij hersenvliesontsteking?

Behandeling Hersenvliesontsteking

Een virale ontsteking geneest meestal binnen een à twee weken vanzelf. U moet dan vooral veel rust houden. Bij een bacteriële ontsteking is snel handelen geboden: direct naar het ziekenhuis, waar we de bacterie met antibiotica doden.

Hoe weet ik of mijn baby pijn heeft?

Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.

Hoe kan een kind hersenvliesontsteking?

De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Een bacterie of een virus kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.

Hoe vaak komt een hersenvliesontsteking voor?

In Nederland krijgen 2,8 op de 100.000 inwoners per jaar een bacteriële meningitis. Ongeveer 60% hiervan zijn kinderen jonger dan 5 jaar. Van virale meningitis weten we niet precies hoe vaak het voorkomt. Meestal geneest het binnen één à twee weken vanzelf.

Kan je voor de tweede keer een hersenvliesontsteking krijgen?

De kans dat mensen twee keer dezelfde meningokokkenziekte krijgen, is heel klein. Bij iemand die bijvoorbeeld type C heeft gehad, heeft het lichaam antistoffen tegen dit type gemaakt. Maar de kans bestaat nog wel dat degene ziek wordt van een andere meningokokkentype.

Kan je van Corona hersenvliesontsteking krijgen?

Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.