Hik - Hoe ontstaat het en hoe te stoppen?

Wat moet je doen als je baby de hik heeft?

Gevraagd door: Dylano van Tours B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (17 stemmen)

Baby's hebben sneller de hik dan volwassenen, omdat hun middenrif sneller geprikkeld wordt.
...
Hik bij je baby stoppen
 1. Masseer je baby zachtjes op zijn ruggetje.
 2. Leid je baby af met bijvoorbeeld wat speelgoed.
 3. Laat je baby op je pink of op een speentje zuigen.

Wat kun je doen om de hik te stoppen?

Bekende tips zijn de adem inhouden of een minuut lang kleine slokjes water drinken. Mogelijk helpt dit u om van de hik af te komen. Rustig eten en drinken is waarschijnlijk de beste manier om de hik te voorkomen. Door voorover te buigen, ontspant het middenrif zich.

Hoe lang duurt hik bij baby?

Meestal duurt de hik zo'n 10 tot 20 minuten, maar deze kan ook langer aanhouden. Wanneer je baby de hik heeft, is de kans groot dat hij te snel of gulzig heeft gegeten of gedronken. Hij zuigt hierdoor ook extra lucht me enaar binnen. Door deze lucht zwelt de maag van je baby op, en drukt deze tegen het middenrif.

Wat te doen tegen de hik kind?

Wat kun je eraan doen?
 1. Diep ademhalen en in één keer een glas water leegdrinken (of in ieder geval drie grote slokken drinken).
 2. Vingers in de oren stoppen en een glas water drinken. ...
 3. Vingers in de oren stoppen, stevig dichtdrukken en afwachten.
 4. Staand vooroverbuigen en een glas water drinken.

Hoe stop je de hik zonder water?

Tien keer langzaam in- en uitademen. Een minuut de adem inhouden. Speelser alternatief voor kinderen: het zo vaak mogelijk herhalen van het volgende rijmpje, zonder adem te halen: 'hik spik sprauw, ik geef de hik aan jou, ik geef hem aan een andere man, die hem beter verdragen kan'.

31 gerelateerde vragen gevonden

Waar voel je de hik van de baby?

Voel je af en toe een regelmatig getik in je buik? Dan heeft je kind de hik. Soms zie je zelfs je buik bewegen. Die hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt.

Kun je een baby met de hik neerleggen?

Dit kan een tijd duren, maar doe het maar wel. Je baby neerleggen zolang er nog lucht in de maag zit, is ongemakkelijk en onprettig voor je kind. Masseer eventueel met je hand de rug van je baby, waardoor je kroost ontspant en het boertje er gemakkelijker uitkomt.

Hoe lang moet je een baby rechtop houden na voeding?

De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.

Kan je een baby met de hik laten liggen?

Maar zeker ook na de geboorte hebben veel baby's (vaak) de hik, vaak na het drinken aan de borst of uit een flesje. Omdat veel volwassenen de hik als lastig of irritant ervaren, gaan we er soms onterecht vanuit dat baby's er ook last van hebben. Dat is niet zo. De meesten kunnen er zelfs gewoon doorheen slapen.

Waarom werkt pindakaas tegen de hik?

Een lepel pindakaas doet wonderen. Pindakaas is vet en verzacht je keel, daarnaast krijg je een rustige ademhaling omdat je je erop concentreert tijdens het eten van pindakaas.

Wat is de oorzaak van de hik?

Bekende oorzaken van de hik zijn te snel eten of drinken, scherp of gekruid eten en het drinken van alcohol of koolzuurhoudende frisdranken. Soms is de hik een gevolg van een medische aandoening. Door de hik kunnen problemen met eten, praten, ademhalen of slapen ontstaan.

Is de hik gezond?

Dit kan regelmatig voorkomen. Het aantal samentrekkingen bij hik kunnen variëren van 4 tot 60 keer per minuut. De hik is over het algemeen een onschuldig, voorbijgaand verschijnsel zonder duidelijke oorzaak. Het lichamelijk doel van hik is niet bekend.

Waarom drinkt baby gulzig?

Baby's die erg snel of gulzig drinken hebben kans dat ze veel lucht mee inslikken en dat de voeding te snel in de maag en darmen terecht komt. Dat kan krampjes geven. Wanneer je baby verkouden is, is er ook meer kans dat je baby lucht mee inslikt.

Waarom zijn baby s avonds onrustig?

Vanaf twee weken na de geboorte gaan veel baby's steeds meer huilen, tot soms wel drie uur per etmaal. Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af.

Wat kun je doen met een baby van 2 weken?

Zo draait hij bijvoorbeeld zijn hoofdje naar je toe als je geluid maakt. Ook kun je je baby op zijn buik leggen, zodat hij wat oefent met het optillen van zijn hoofd. Leuk om samen te doen, door ook op je buik te gaan liggen en het voor te doen. Je baby is jouw grootste fan, dus hij zal je in alles willen nadoen.

Waarom mag je een baby niet onder oksels optillen?

Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.

Is het erg als je baby niet boert?

Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen.

Wat als baby niet boert na fles?

Mijn baby boert niet, is dit normaal? Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.

Hoe krampjes baby voorkomen?

Wat kun je doen om krampjes te voorkomen of verminderen?
 1. Neem tijd voor een boertje na het voeden. Houd je baby met zijn buik op je schouder.
 2. Breng rust in het drinken. Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. ...
 3. Voorkom lucht in de speen van de fles. ...
 4. Bij verkoudheid.

Hoe laat je een slapende baby boeren?

Houd je baby rechtop tegen je aan en laat zijn kinnetje op je schouder rusten; wrijf zachtjes over zijn ruggetje of klop er zachtjes op. Wees geduldig, het kan wel een paar minuten duren voordat hij een boer laat.

Kan een baby in slaap vallen met de hik?

Kinderen kunnen vermoeid raken door langaanhoudende hik. De hik vlak voor het slapen gaan kan zorgen voor problemen met in slaap vallen. Langaanhoudende hik kan op die manier zorgen voor slaap te kort.

Kan je met 38 weken bevallen?

Je baby in week 38

Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren. Je baby schudt nog de laatste donshaartjes van zich af. Bij een te vroeg geboren baby zie je nog veel donshaartjes zitten.

Wat te doen 37 weken zwanger?

Op dit moment is er helaas niet zo veel aan te doen. Straks, na de bevalling, kun je wel weer oefeningen door waarbij je je bekkenbodemspieren traint en zo het probleem verhelpt. Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet zo veel ruimte meer over voor je navel. Die kan nu behoorlijk gaan uitpuilen.

Hoe groot is een baby van 36 weken?

Je baby in week 36

Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald. Dat wil zeggen dat hij met zijn hoofdje zakt tussen jouw bekkenbotten.

Hoe kan je een baby rustiger laten drinken?

Sommige kinderen gaan onrustig drinken als ze tijdens het huilen of tijdens de voeding lucht hebben ingeslikt. Dit kan je vaak verhelpen door je kind rechtop tegen je schouder te houden en te laten boeren. Als je kindje heeft geboerd of na een aantal minuten weer rustig is, kun je met de voeding verder gaan.

Vorige artikel
Wat mag tijdens opzegperiode?
Volgende artikel
Welke maat sloffen baby 1 jaar?