Zika Virus Infection | Transmission, Congenital Defects, Symptoms & What You Need To Know

Kan je testen of je zika hebt?

Gevraagd door: prof. Sami van de Brink B  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.9/5 (56 stemmen)

Algemene informatie. Diagnostiek naar zikavirus wordt verricht door middel van PCR op edta-plasma, mondwat/sputum en urine. Zikavirus RNA kan tot circa 5 dagen na start van de symptomen worden aangetoond in het bloed en speeksel, en 10 dagen of langer in urine.

Hoe weet je of je het Zika virus hebt?

Wat merkt u ervan? Gemiddeld drie tot twaalf dagen na een beet van een besmette mug kunnen de eerste verschijnselen optreden. De klachten zijn onder andere koorts, spier- en gewrichtspijn, gevoelloosheid en hoofdpijn. De meeste mensen herstellen na twee tot zeven dagen zonder problemen.

Hoe lang blijft Zika virus in lichaam?

Voor serum was de mediane tijd tot het niet meer kunnen detecteren van het zikavirus 14 dagen en de 95ste percentiel 54 dagen. Voor urine was dit 8 en 39 dagen en voor sperma 34 en 81 dagen. In speeksel en in vaginale afscheiding werd bij weinig patiënten virus-RNA aangetroffen.

Hoe groot is de kans op Zika?

In Nederland zijn er tot nu toe alleen importgevallen van zikavirusinfectie bekend. Omdat de gelekoorts- of denguemug (Aedes aegypti) niet van nature voorkomt in Nederland, is de kans op verspreiding van het zikavirus te verwaarlozen.

Hoe lang wachten met zwanger worden na Zika?

Meld de reis tijdens één van de controles bij je verloskundige of gynaecoloog. Ook als je geen klachten hebt. Mannen die een zwangere vrouw hebben, moeten twee maanden na de reis een condoom gebruiken. Vrouwen die zwanger willen worden, moeten voorkomen dat ze in de eerste maand na de reis zwanger raken.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er als je Zika virus hebt?

Wat zijn de symptomen van het zika-virus? Veel voorkomende ziekte verschijnselen zijn: lichte hoofdpijn, huiduitslag, koorts, oogslijmvliesontsteking en gewrichtspijn. De klachten nemen meestal al na twee dagen vanzelf af en in drie dagen is de koorts verdwenen. Slechts één op de vijf personen ontwikkelt de symptomen.

Welke landen mag je niet heen als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens worden momenteel afgeraden om te reizen naar Zuid - en Centraal- Amerika, de Caraïben, Kaapverdië en sommige eilanden in de Stille Oceaan omwille van het zikavirus.

Kun je naar Thailand als je zwanger bent?

Reizen naar Thailand tijdens uw zwangerschap

Wij raden u dan ook altijd aan om u goed te laten adviseren door één van de artsen van Thuisvaccinatie. Daarnaast is het belangrijk dat u uw plannen voor uw reis naar Thailand ook met uw verloskundige of gynaecoloog bespreekt.

Is het Zika virus nog actief?

In 2015 en 2016 was er een uitbraak van zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika. Toen duidelijk werd dat dit virus aangeboren afwijkingen kan veroorzaken, werd zwangere vrouwen afgeraden om naar dit gebied te reizen. Inmiddels is het risico op zikavirus sterk afgenomen in deze gebieden.

Kun je naar Vietnam als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Kan een muggenbeet kwaad als je zwanger bent?

Gelukkig is een muggenbeet in de meeste gevallen onschuldig, net zoals bij volwassenen. Behalve dat de jeuk erg vervelend is, kan de beet geen kwaad voor je baby of kind.

Wat is Zikakoorts?

Zikakoorts is een ziekte door een virus. Het geeft koorts, huiduitslag, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsklachten en oogontsteking. Zikakoorts is meestal niet ernstig en geneest vanzelf. U krijgt het virus als u gestoken wordt door een besmette mug.

Waarom geen DEET zwanger?

DEET wordt tot 17% door de huid geabsorbeerd en passeert de placenta. Er is nog geen humane ervaring gedocumenteerd met het gebruik van icaridine tijdens de zwangerschap. Het gebruik wordt daarom uit voorzorg afgeraden. Icaridine wordt voor ongeveer 4% door de huid geabsorbeerd.

Hoe weet ik of ik dengue heb?

Dengue begint met koorts, hoofdpijn en vaak typische gewrichts- en spierpijn (vandaar de naam knokkelkoorts). Na drie tot vier dagen kan een vlekkerige huiduitslag ontstaan. De koorts kan acht tot tien dagen duren. Een eerste infectie verloopt vrijwel altijd mild.

Hoe virus ontdekken?

Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn

Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.

Welke landen hebben Zika?

Zikavirus komt voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, en in sommige landen in Zuid-Oost Azië en Afrika.

Kan je naar Bonaire als je zwanger bent?

U kunt in de meeste gevallen veilig vliegen als u zwanger bent, zonder gezondheidsrisico's voor u of uw baby. We raden u aan niet te vliegen als u 36 weken of meer zwanger bent, en ook niet tijdens de eerste week na uw bevalling.

Is er Zika op Curacao?

Recentelijk zijn besmettingen met zikavirus geconstateerd op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten. Naar verwachting zal het virus zich verder over Latijns-Amerika verspreiden. In alle gebieden waar zikavirus is gemeld komen ook het dengue virus en chikungunya voor.

Kan je naar Marokko als je zwanger bent?

Ben je zwanger of van plan dit te worden? Weet dat de gezondheidszorg en de hygiëne in veel (sub)tropische landen (ook Turkije, Kaapverdië, Marokko) en in Oost-Europa niet zo goed als in Nederland. Daardoor lopen kinderen, maar ook zwangeren een groter gezondheidsrisico tijdens een reis.

Kan je zwanger op reis?

Kies een reisbestemming uit met voldoende en goede medische voorzieningen. Let goed op uw persoonlijke hygiëne tijdens uw vakantie. Verblijf niet te lang boven de 3.000 meter, vanwege een mogelijk zuurstoftekort. Vraag naar een zitplaats in het vliegtuig aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort.

Waarom mag je niet meer vliegen als je zwanger bent?

Vlieg je veel, bijvoorbeeld als stewardess of piloot, informeer dan bij je werkgever naar het Besluit Stralingsbescherming. Als je vliegt als je in verwachting bent bestaat er wel kans op het krijgen van trombose omdat je lang stilzit. Ook kunnen tijdens de vlucht je hartslag en bloeddruk oplopen.

Hoeveel maanden zwanger mag je niet vliegen?

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je vliegen tot de 32e -36e week van je zwangerschap. Daarom raden we je aan om je terugvlucht te plannen rond de 32e week. Zo weet je zeker dat je veilig terug naar huis mag vliegen.

Hoeveel uur mag je vliegen als je zwanger bent?

Is er geen sprake van complicaties, dan kunnen vrouwen over het algemeen tot 36 weken veilig vliegen. Na 36 weken zal je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen geweigerd worden op de vlucht.

Waar moet je mee oppassen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
  • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
  • Zware dingen tillen.
  • Knellend ondergoed dragen.
  • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
  • Kattenbak verschonen.
  • Zonder handschoenen tuinieren.
  • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
  • Alcohol drinken.

Welke kant niet liggen zwanger?

Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap

Waarom je best op je linkerzij slaapt als je zwanger bent en niet op je rechterkant of rug? Links beperk je de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt.

Volgende artikel
Wat mag je niet eten voor slapen?