Zelf ontslag nemen? Vergeet deze drie punten niet!

Wat mag tijdens opzegperiode?

Gevraagd door: Roan Steenbeek  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (74 stemmen)

Gedurende je opzegtermijn blijft de arbeidsovereenkomst gewoon in stand. Dat betekent dat je je werkzaamheden nog moet voortzetten en de werkgever de plicht heeft je loon te betalen.

Waar heb ik recht op tijdens mijn opzegtermijn?

Als u ontslagen bent of zelf uw ontslag hebt ingediend, hebt u tijdens uw opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Dat betekent dat u, met behoud van uw loon, afwezig mag zijn op het werk om ander werk te zoeken of op sollicitatiegesprek te gaan.

Kan je tijdens je opzegtermijn ergens anders werken?

Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.

Kan ik mijn verlof opnemen tijdens mijn opzegperiode?

Wanneer je baas een eind heeft gemaakt aan de arbeidsovereenkomst, dan kan je verlof nemen. Dan zal de opzegtermijn voor de periode van je verlof wel worden onderbroken. Dat betekent dat je dus wel verlof kan nemen tijdens je opzegtermijn, maar die verlofdagen dus niet meetellen voor je opzegtermijn.

Kan een werkgever verlof weigeren tijdens opzegperiode?

Geeft een werknemer zelf zijn ontslag, dan wordt zijn opzegtermijn niet langer door ziekte, verlof, enz. Alsnog verlof toestaan, daartoe bent u echter ook niet verplicht. Heeft u liever dat hij dan onmiddellijk stopt, zorg dan voor een duidelijk akkoord op papier om een verbrekingsvergoeding te vermijden.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat schort de opzegtermijn op?

Jaarlijkse vakantie, ziekte, ongeval, economische werkloosheid, afwezigheden om dwingende redenen, … schorsen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Sommige van deze schorsingen kunnen tevens leiden tot een opschorting van de aanvang van de opzegtermijn en/of de schorsing van haar verloop.

Welk verlof wordt uitbetaald bij ontslag?

Bij ontslag krijg je dus zowel vakantiegeld voor het lopende jaar als vervroegd – enkel en dubbel – vakantiegeld. Als je die optelt, gaat het vaak om een behoorlijke som. Het bedrag zet je echter beter opzij, want je nieuwe werkgever zal het ontvangen vakantiegeld verrekenen met je loon.

Wat als je ziek bent in je opzegtermijn?

De oorspronkelijk gegeven opzegtermijn zal met alle dagen van ziekteverlof verlengd worden. Loopt je opzegtermijn bijvoorbeeld tot 31 maart en ben je tijdens deze termijn 10 dagen ziek, dan zal je opzegtermijn met 10 dagen verlengd worden en dus pas eindigen op 10 april.

Wat gebeurt er met mijn vakantiegeld bij ontslag?

Verandert je medewerker (bediende) van werkgever of stopt hij met werken? Dan moet je het vakantiegeld verrekenen en vertrekvakantiegeld uitbetalen op de datum van uitdiensttreding. Dit bedrag is opgebouwd uit dagen die de medewerker nog niet had opgenomen, en de reeds opgebouwde rechten voor het komende jaar.

Wat met cao dagen bij ontslag?

Nam je zelf ontslag en doe je nu je opzegtermijn uit

Opgelet: bijkomende vakantiedagen, bijvoorbeeld anciënniteitsverlof vastgelegd in een cao, vervallen automatisch op het moment dat je contract afloopt. Voor die zogenaamde cao-vakantiedagen ontvang je op dat moment geen loon meer.

Hoe kom je onder een opzegtermijn uit?

De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.

Kan je onderhandelen over opzegtermijn?

Onderhandelen over de opzegperiode

Daarom raden wij je aan om eerst te onderhandelen. Het resultaat van succesvolle onderhandelingen zou een wederzijds aanvaardbare opzegtermijn zijn, waarin je waarschijnlijk moet instemmen met het voltooien van het dringende werk waarbij je betrokken was.

Wat zijn je rechten bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.

Wat zijn mijn rechten als werknemer bij ontslag?

Als je ontslagen wordt door je werkgever, kan deze ervoor kiezen jou een verbrekingsvergoeding of ontslagvergoeding uit te betalen. In dat geval hoef je niet meer te presteren en ontvang je een bedrag dat afhankelijk is van je anciënniteit, statuut en loonpakket binnen de organisatie.

Waarom dubbel vakantiegeld bij ontslag?

De werknemer heeft zijn hoofdvakantie reeds opgenomen

De werknemer heeft op het moment van zijn ontslag zijn hoofdvakantie reeds opgenomen, dus is het dubbel vakantiegeld voor dat jaar reeds betaald.

Wat zit er in een eindafrekening?

De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.

Kan ik mij ziekmelden in mijn opzegtermijn?

Schorsen van de opzegtermijn

Wanneer je je ziekmeldt tijdens je opzegtermijn, wordt de opzegtermijn geschorst. De werkgever kan in dat geval beslissen om de overeenkomst definitief te verbreken. Belangrijk om te vermelden is dat je in zulke situaties op een vergoeding kunt rekenen.

Wat met feestdagen tijdens opzegtermijn?

Een opzegtermijn kan perfect ook aanvangen op een feestdag, daar is geen enkel juridisch bezwaar tegen. Maak dus bv. niet de fout om het begin van de opzegtermijn te verlaten naar de dag erna of zelfs de maandag erop, dat is allemaal voor niets nodig.

Kan ik mij ziekmelden na ontslag?

Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.

Is transitievergoeding verplicht bij ontslag?

Wat is transitievergoeding? De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.

Wat is een goede ontslagvergoeding?

Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.

Waar moet je op letten bij ontslag?

7 dingen die je moet regelen bij ontslag
  1. Heb je recht op een ontslagvergoeding? ...
  2. Check je recht op een uitkering. ...
  3. Bereid je voor op een lager inkomen. ...
  4. Check je recht op toeslagen. ...
  5. Gevolgen voor je pensioen. ...
  6. Zoek een nieuwe baan. ...
  7. Wil je voor jezelf beginnen?

Kan een ontslag geweigerd worden?

Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft. Dit zou overigens voor hem ook weinig zin hebben omdat je motivatie om verder te werken dan wel op een bijzonder laag peil zou staan.

Welke dagen tellen mee voor opzegtermijn?

De opzeggingstermijn begint te lopen de maandag volgend op de week waarin de opzegging ter kennis werd gegeven. Voorbeeld: De werknemer overhandigt zijn opzegging aan de werkgever op woensdag 21 januari 2015. De opzeggingstermijn begint slechts te lopen op de daaropvolgende maandag, nl. maandag 26 januari 2015.

Vorige artikel
Is Tonic goed tegen kramp?