Bagageregels: wat mag je wel en niet meenemen in het vliegtuig? - ECC

Wat mag niet in leerlingdossier?

Gevraagd door: kand. Bente Scuylenborchs  |  Laatste update: 11 januari 2024
Score: 4.4/5 (68 stemmen)

Regels voor het leerlingdossier
  • de ontwikkeling, het gedrag en de leerprestaties van een leerling er systematisch mee in beeld te brengen en te volgen zijn;
  • het leerlingdossier bijzondere persoonsgegevens bevat, zoals gegevens over de gezondheid van de leerling;
  • kinderen extra kwetsbaar zijn.

Welke gegevens mag een school vragen?

Dan is deze onderwijsinstelling wettelijk verplicht uw identiteit of de identiteit van uw kind vast te stellen. De onderwijsinstelling moet daarbij een aantal gegevens van u of uw kind registreren, zoals naam, geboortedatum en onderwijsnummer. Het onderwijsnummer is hetzelfde nummer als het burgerservicenummer (BSN).

Wat zijn de rechten van een leerling?

Wat zijn de rechten van de school?
  • Vrijheid van onderwijs. In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. ...
  • Toelating. De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. ...
  • Ordemaatregelen. ...
  • Schorsing. ...
  • Verwijdering.

Hoeveel jaar mag de school jouw leerlingdossier nog bewaren nadat jij van school af bent gegaan?

Het leerlingdossier mag maximaal 2 jaar worden bewaard nadat de leerling van de school is uitgeschreven. Daarna moeten de gegevens verwijderd worden. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Gegevens over verzuim en in- en uitschrijving moeten tot 5 jaar na uitschrijving bewaard worden door de school.

Waar moet een leerlingvolgsysteem aan voldoen?

Waar moet een leerlingvolgsysteem aan voldoen? In een LVS voert de leerkracht toetsresultaten in van methodetoetsen en methodeonafhankelijke toetsen. Hierbij dienen minimaal de vorderingen en resultaten van de leerlingen bijgehouden te worden op de vakgebieden Nederlandse taal en rekenen-wiskunde.

33 gerelateerde vragen gevonden

Is een leerlingvolgsysteem verplicht?

Basisscholen werken verplicht met een leerlingvolgsysteem (LVS). Dit wordt ook leerling- en onderwijsvolgsysteem (LOVS) genoemd. Hiermee houdt de school de voortgang en resultaten bij. Niet alleen van uw kind, maar ook van de groep van uw kind en van de school.

Wat zijn de verplichte vakken?

Gemeenschappelijk deel: verplichte vakken
  • Nederlandse taal en literatuur.
  • Engelse taal en literatuur.
  • Maatschappijleer.
  • Culturele en kunstzinnige vorming (CKV)
  • Lichamelijke opvoeding.
  • Rekenen (voor leerlingen die geen wiskunde hebben)

Wat staat er in het leerlingdossier?

Inhoud van het leerlingdossier
  • gegevens over in- en uitschrijving;
  • gegevens over afwezigheid;
  • adresgegevens;
  • gegevens die nodig zijn om te berekenen hoeveel (overheids)geld de school krijgt;
  • het onderwijskundig rapport;

Wie bepaalt of een leerling blijft zitten?

De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.

Wat is een leerlingdossier?

De school bewaart leerlinggegevens in het leerlingdossier. Daarin staan in ieder geval de administratieve gegevens van een leerling. Ook staan er gegevens in over de voortgang en begeleiding van een kind. De school mag ook een aantal gegevens over ouders bewaren.

Wat mag een leerkracht niet?

Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.

Kan je een leerling weigeren?

Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.

Welke straffen mag de school geven en welke absoluut niet?

Welke regels zijn er over straffen en hoe kunnen deze straffen veranderd worden? De school mag regels over straffen zelf opstellen. In de onderwijswet staan namelijk geen regels hierover. Lijfelijke straffen zijn wel bij wet verboden.

Kan school Jeugdzorg inschakelen?

Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.

Kan je school je geschiedenis zien?

Ook enkele overheidsorganisaties kunnen uw gegevens in Mijn diploma's gebruiken. Dit doen ze als dit wettelijk nodig is. Daarnaast hebben scholen en onderwijsinstellingen beperkt toegang tot Mijn diploma's . Als een instelling of organisatie uw gegevens heeft bekeken, dan ziet u dit in Mijn diploma's .

Kan je school zien wat je opzoekt?

Je mag het loggen maar je mag er niet naar kijken, dat was vroeger zo maar tegenwoordig met GDPR mag dat ook niet meer. Als je toch wilt kijken moet je een toestemming vragen om het te mogen zien.

Is nablijven toegestaan?

Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen. Wel moeten ze de straffen in het leerlingenstatuut opnemen.

Heeft een leerling recht op doubleren?

Op het MLA mogen leerlingen in de onderbouw slechts één keer zittenblijven. Bovendien is dit alleen toegestaan als docenten vinden dat dit wenselijk en kansrijk is. Doubleren is op het MLA geen recht.

Wat doe je als een leerling de les verstoord?

Als een leerling de les verstoort, is het eerste wat je doet de verstoring met lichaamstaal aansturen met als doel daarmee de verstoring op te lossen. Deze manier van oplossen van een verstoring draagt bij aan de orde omdat je onhoorbaar en efficiënt storend gedrag oplost.

Hoelang mag school je gegevens bewaren?

De basisschool mag de meeste gegevens nog 2 jaar bewaren, nadat uw kind van school is gegaan. De basisschool moet langer bewaren: gegevens over verzuim en in- en uitschrijving (5 jaar na vertrek);

Wat krijgt een school voor een leerling?

Een school van 220 leerlingen (gemiddelde schoolgrootte in Nederland) zonder dergelijke bijzondere bekostiging, ontvangt per schooljaar 2021/2022 circa € 5.900 per leerling excl. NPO middelen (€6.600 incl. NPO middelen). De cijfers zijn na te lezen in deze Rijksbegroting OCW 2022.

Kan ik het medisch dossier van mijn kind inzien?

U heeft geen recht op inzage in het medisch dossier als uw kind 16 jaar is. Behalve als uw kind daarvoor toestemming geeft.

Welke vakken NG?

Natuur en Gezondheid

In dit profiel volg je de verplichte vakken Biologie en Scheikunde. Daarnaast is het verplicht om Wiskunde A of Wiskunde B te volgen. Ook kies je uit de profielkeuzevakken Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie en Aardrijkskunde.

Wat is het moeilijkste jaar van de middelbare school?

Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.

Wat is moeilijker wiskunde A of B?

Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen.

Volgende artikel
Is kanker erfelijk in de familie?