Dit zijn de opties voor een behandeling bij een miskraam - DE VLOGKUNDIGE

Wat mag je niet doen tijdens miskraam?

Gevraagd door: ds. Lotte Ramos  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (43 stemmen)

Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam:
  • geen tampons gebruiken (wel maandverband)
  • geen seks hebben (niks in de vagina)
  • niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)
  • niet in de sauna.

Hoe lang rust houden na miskraam?

Veel vrouwen voelen zich moe en uitgeput na een miskraam. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal.

Waar op letten bij miskraam?

Je kunt als je een miskraam krijgt: afwachten tot het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot.
...
Neem contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je:
  • hevig bloedt, zweet, duizelig bent en het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen (bel met spoed).
  • hevige pijn hebt.
  • koorts hebt (hoger dan 38 graden)

Hoe lang blijf je thuis na een miskraam?

Dat kan na een week, maar ook na een paar weken, met of zonder partner. Bespreek het ook als je last hebt van somberheid of angst. Het verschilt van vrouw tot vrouw wanneer je weer kunt beginnen met werken. Je kunt met de bedrijfsarts contact opnemen als de miskraam invloed heeft op je werk.

Wat moet je doen tijdens miskraam?

Adviezen bij een miskraam

Zo nodig kun je er een NSAID, zoals naproxen (2 keer per dag 500mg) of ibuprofen (3 keer per dag 400mg) bij nemen. Gebruik maandverband, geen tampons. Tampons houden namelijk stukken weefsel of klonten bloed tegen. Dat geeft meer kans op ontsteking.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat te drinken na een miskraam?

Om het herstel van je baarmoeder te ondersteunen kun je de eerste 7 dagen na een miskraam elke dag een kopje fenegriek thee drinken. Een andere goede optie is brandnetel thee, omdat het boordevol ijzer en belangrijke mineralen zit om je bloedopbouw te ondersteunen.

Hoe ziet weefsel eruit bij een miskraam?

Een miskraam na zes weken – Wanneer je na zes weken een miskraam krijgt, kun je een klein dooierzakje en embryo – vaak niet groter dan je pinknagel – zien. Bij acht weken ziet het weefsel er volgens veel vrouwen uit als een soort lever. De bloedstolsels zijn glimmend en donkerrood.

Hoe weet je of je baarmoeder leeg is na miskraam?

Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie. De buikpijn is dan zo goed als over.

Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar.

Waarom sneller zwanger na miskraam?

Je lichaam herstelt eigenlijk vrij snel na een miskraam. Als het bloedversies van de miskraam is gestopt begint de cyclus gewoon weer opnieuw. Feitelijk kun je er dan gewoon weer voor gaan en is een zwangerschap na miskraam weer mogelijk. Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam is lastig in te schatten.

Wat gebeurt er met de baby na een miskraam?

Ook breken de vliezen en krijgt de vrouw hevige weeën. De foetus en de placenta verlaten meestal na elkaar de baarmoeder. Als de foetus nog leefde, overlijdt die meestal tijdens de bevalling. Als een foetus al overleden is en de miskraam komt niet spontaan op gang, dan moet de bevalling ingeleid worden.

Hoe lang mag je geen seks hebben na miskraam?

Vrijen na een miskraam kan zodra jullie daar weer behoefte aan hebben. Ons advies is om wel te wachten met vrijen totdat het bloedverlies helemaal gestopt is. Het is niet nodig om bijvoorbeeld een menstruatie af te wachten. Je kunt ook weer zwanger worden.

Hoe lang duurt ontzwangeren na miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Hoe voelt een vrouw zich na een miskraam?

Veel vrouwen reageren aanvankelijk nogal geschokt. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid, jaloezie naar andere zwangere vrouwen of een gevoel van leegte of falen van het eigen lichaam zijn veel voorkomende en begrijpelijke emoties.

Welke vitamine na miskraam?

Om het herstel te ondersteunen kun je een multivitamine slikken. Foliumzuur kun je ook blijven gebruiken maar als je voor de multivitamine besluit zit daar al genoeg foliumzuur in toegevoegd. Een miskraam is vaak erg ingrijpend.

Hoe lang bloedstolsels na miskraam?

De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie. De buikpijn is zo goed als over. U blijft nog 5 tot 10 dagen bloed verliezen. Net als bij een menstruatie wordt het wel langzaam aan minder en donkerder van kleur.

Hoe is de eerste ongesteld na miskraam?

De eerste menstruatie na een miskraam kan wat heviger zijn dan je gewend bent. Mocht je weer zwanger willen worden, dan wordt dit door de miskraam niet bemoeilijkt. Als het bloedverlies is gestopt, dan is het lichaam in principe weer voldoende hersteld om zwanger te worden.

Kun je 2 weken na miskraam ongesteld worden?

Binnen één tot twee weken na een miskraam stopt het bloedverlies en zal je lichaam je cyclus weer gaan oppakken. Ongeveer vier tot acht weken na een miskraam zal je weer ongesteld worden. De eerste menstruatie na een miskraam kan wel iets heftiger zijn dan je gewend bent.

Hoe kondigt een miskraam zich aan?

De miskraam kondigt zich aan door toenemend vaginaal bloedverlies. Dit kan heftig zijn, u heeft hevige menstruatiekrampen. Het is niet nodig om het vruchtje op te vangen voor onderzoek. Neem de dag na de miskraam contact op met uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Hoeveel dagen buikpijn na miskraam?

Soms duurt dit een week, soms zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Zoals bij een heftige menstruatie. Dan wordt na een paar uur de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven.

Hoe weet je dat het Vruchtzakje eruit is?

Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan. Nadat het vruchtzakje is uitgedreven sluit de baarmoedermond zich weer en nemen het bloedverlies en buikpijn weer af.

Kan de gynaecoloog zien dat je een miskraam hebt gehad?

Na de miskraam krijg je een controle bij je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij vraagt of je nog buikpijn hebt of bloedverlies. Is er twijfel of je een miskraam hebt gehad, dan krijg je een echo. Op de echo kan je alleen zien of er nog een vruchtzak is.

Hoe weet je of je vruchtje nog leeft?

Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het vruchtje nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje klopt. Klopt het hartje dan is de kans op een miskraam kleiner, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een vruchtje zonder kloppend hart kan met echoscopie betrouwbaar worden opgespoord.

Hoe lang blijft je baarmoedermond open na miskraam?

Na de miskraam staat de baarmoedermond nog een paar dagen open. Om de kans op infectie kleiner te maken, krijg je het volgende advies voor de eerste 2 weken of zolang je bloedverlies hebt: geen tampons gebruiken.

Hoe lang duurt het voor hCG uit je lichaam is?

De halfwaardetijd van hCG is circa 3-4 dagen. Daarom duurt het na een abortus provocatus 30-40 dagen voor hCG niet meer aantoonbaar is.

Volgende artikel
Hoe oud word je in groep 1?