Wat kun je zien bij een echo van je onderbuik?
Gevraagd door: Benthe Verbeek | Laatste update: 29 februari 2024Score: 4.2/5 (58 stemmen)
Wat is een echografie van de onderbuik? Met een echografie van de onderbuik kunnen de meeste organen in de onderbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de blaas, de nieren, de baarmoeder en de prostaat. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij buikklachten of laboratoriumafwijkingen.
Is een tumor te zien op een echo?
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Wat is er allemaal te zien op een echo?
Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Tijdens de echo bekijken we organen in uw boven- en onderbuik. Zoals uw lever, milt, alvleesklier, nieren of blaas.
Wat kun je niet zien op een echo?
Voorafgaand aan het onderzoek smeert de arts een gel op jouw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo.
Hoe snel krijg je de uitslag van een echo?
Na het onderzoek
U krijgt de uitslag van uw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen.
Wat zijn de nadelen van echografie?
Het grote voordeel van echografie is dat er geen straling aan te pas komt. Het kan dus altijd gebruikt worden, ook tijdens de zwangerschap. Een nadeel is dat het beeld niet altijd even duidelijk is. Soms is het onderzoek ook wat gevoelig wanneer de arts met de sonde over een pijnlijke plaats gaat.
Waarom moet je nuchter zijn voor een echo?
Waarom is het nodig om voor sommige onderzoeken nuchter en/of met een volle blaas te komen? Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Kun je ontstekingen zien op een echo?
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Kun je op een echo zien of een cyste goedaardig is?
Een echo is het ideale onderzoek om een cyste aan te tonen. Cysten zijn rond scherp omlijnd en op zichzelf niet kwaadaardig.
Wat kunnen ze zien op een inwendige echo?
Bij een inwendige echo brengt de arts of echoscopiste een transducer (staafje) in uw vagina om de baarmoeder of eierstokken te kunnen beoordelen. Een vaginale echo maken we bijvoorbeeld met menstruatieklachten, pijn in de onderbuik of bij het plaatsen van een spiraal.
Kan je darmkanker zien op een echo?
Bij dikke darmkanker kunnen eventuele afwijkingen, bijvoorbeeld een leverafwijking op de CT-scan, beter met een echo in kaart worden gebracht. Ook kan er tijdens de echografie een punctie worden genomen, waarbij met een naald enkele cellen worden opgezogen om vervolgens onder de microscoop te onderzoeken.
Kan je met een echo je darmen zien?
Er is de echo-endoscopie die via de mond wordt uitgevoerd. Deze manier gebruikt de arts om slokdarm, maag of alvleesklier te onderzoeken. Daarnaast bestaat er een echo-endoscopie die via de anus plaatsvindt. De arts kan dan de anus, endeldarm en/of dikke darm inspecteren.
Is alvleesklier te zien op echo?
Een echo. De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien.
Wat zijn de eerste symptomen van kanker?
- Slikklachten.
- Een verdikking of knobbeltje in je lichaam.
- Een plekje of knobbeltje op de huid.
- Je poep verandert zonder reden of er zit bloed bij.
- Veranderingen bij het plassen, bloed in je plas.
- Je bent moe zonder reden.
Kan je eierstokkanker op echo zien?
Eierstokkanker wordt meestal ontdekt als een vrouw vanwege buikklachten een echo of scan laat maken.
Hoe ontdek je darmkanker?
Om te kijken of u darmkanker heeft, is een kijkonderzoek van de darm nodig. Bij dit onderzoek bekijkt de arts de binnenkant van uw darm met een flexibele slang met daaraan een lampje en een camera. Dit heet een endoscoop. De arts schuift de endoscoop via de anus in uw darm.
Wat zijn de klachten bij cyste?
In de meeste gevallen veroorzaakt een cyste geen klachten. Soms is er sprake van vage pijnklachten in de rechterbovenbuik. Als de cyste erg groot is, of als je meerdere cysten hebt, kan de pijn duidelijker aanwezig zijn. In zeldzame gevallen kan een cyste gaan bloeden of scheuren.
Hoe voel je het verschil tussen een cyste en een tumor?
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Hoe merk je dat je eierstokkanker hebt?
Symptomen Eierstokkanker
In het begin van de ziekte zijn er geen of nauwelijks klachten. Dat komt doordat de eierstokken min of meer vrij in de buikholte liggen. Klachten zijn in het algemeen vrij vaag en kunnen zijn: dikker worden van de buik, door vocht in de buikholte (ascites)
Wat is zwart op een echo?
Over het algemeen geeft vocht op een echo een zwart beeld. Lucht en harde structuren geven een wit beeld. Terwijl de verschillende zachte weefsels worden afgebeeld in allerlei grijstinten.
Wat zijn abdomen in de buik?
Het abdomen is de buik(holte). Wanneer we van buitenaf kijken dan zijn er 9 regio's onder- scheiden. Wanneer iemand buikpijn kan aanwijzen kan deze worden gelokaliseerd in een van deze regio's. In de buikholte liggen veel organen.
Is een inwendige echo pijnlijk?
Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste.
Hoe lang duurt echo onderbuik?
De radioloog plaatst de echokop in de gel op uw huid en beweegt de echokop heen en weer. Soms duwt de radioloog de echokop wat harder tegen uw huid. Het maken van de echo duurt meestal tussen de 5 en 20 minuten.
Waarom mag je niet plassen voor een echo?
We brengen gel aan op je onderbuik en met behulp van de echokop kunnen we de baarmoeder met het kindje erin in beeld brengen. Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen.
Waarom water drinken voor echo?
Voor een echografie van de onderbuik, de nieren en de blaas is het noodzakelijk dat de urineblaas vol is. Daarom vragen we u 1 ½ uur voor het echo-onderzoek, binnen 30 minuten, 1 liter water te drinken (6 grote glazen) en daarna niet meer te plassen!
Hoe vruchtbaar is een man van 60?
Kan je zwangerschapsdiabetes voelen?