Gestational diabetes and pregnancy | Rei’s story | Diabetes UK

Kan je zwangerschapsdiabetes voelen?

Gevraagd door: Ibrahim van Wijk  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.2/5 (31 stemmen)

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je de symptomen ook niet.

Wat zijn de belangrijkste signalen van zwangerschapsdiabetes?

Signalen van zwangerschapsdiabetes bij u
 • erge dorst;
 • veel plassen;
 • uw kind is duidelijk veel groter dan normaal voor dat moment in de zwangerschap.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Hoe voel je dat je diabetes hebt?

Symptomen diabetes

veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet.

Waar heb je last van bij Zwangerschapssuiker?

Zwangerschapssuiker kan de volgende klachten geven: veel dorst. veel plassen. extreme groei van de baarmoeder.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je niet eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby?

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.

Kun je aan urine zien of je diabetes hebt?

Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen.

Hoe ziet urine eruit bij diabetes?

Lichtgele urine

Bij slecht werkende nieren of slecht ingestelde diabetes kan de urine ook lichter zijn.

Is het mijn schuld dat ik diabetes heb?

Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.

Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?

De glucosewaarde in het bloed wordt dan te hoog. Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes in de tweede helft van de zwangerschap. In deze periode wordt meestal de OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test) afgenomen.

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

Is zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de 2e helft van je zwangerschap kan ontstaan. Hoewel een gezonde levensstijl belangrijk is, kan je zwangerschapsdiabetes niet voorkomen.

Waar jeuk zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Hoe ruikt urine bij diabetes?

Door de hoge bloedsuikerspiegel bij mensen met suikerziekte krijgt de urine een zoetere geur. Stinkende urine kan afhankelijk van de oorzaak ook een sterke vis-, gist- of ammoniakgeur hebben. Het effect van bepaalde stoffen kan bovendien per persoon verschillend zijn.

Hoe kan je zelf testen of je diabetes hebt?

U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.

Hoe kom je aan Zwangerschapssuiker?

Tijdens de zwangerschap reageert je lichaam soms minder goed op insuline. De alvleesklier maakt dan niet genoeg insuline. Daardoor wordt het bloedsuiker te hoog. Meestal is dit na je zwangerschap weer over.

Is veel water drinken goed voor diabetes?

Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.

Kun je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten.

Kan je van suikerziekte moe worden?

Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel.

Hoe kom je van zwangerschapsdiabetes af?

 1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
 2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
 3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
 4. eet genoeg vezels. ...
 5. eet genoeg eiwitten. ...
 6. beperk zoete drankjes. ...
 7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
 8. Kook uw eigen maaltijden.

Waarom inleiden bij zwangerschapsdiabetes?

Voor alle vormen van diabetes:

Dat gebeurt vooral als u te hoge bloedglucosewaarden heeft tijdens de zwangerschap, de baby krijgt dan te veel glucose binnen. Een zware baby kan de bevalling moeilijker maken. Bij vrouwen met diabetes wordt daarom vaker gekozen voor een inleiding of kunstverlossing.

Volgende artikel
Kun je erkenning weigeren?