Wat kun je gebruiken ipv een ei?
Gevraagd door: kand. Justin Molenaar | Laatste update: 24 september 2025Score: 4.8/5 (17 stemmen)
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Wat kun je gebruiken in plaats van een ei?
- 1 theelepel No-Egg. ...
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad. ...
- 1 theelepel azijn + 1 theelepel bakpoeder. ...
- ½ rijpe banaan, gepureerd. ...
- 3 eetlepels appelmoes. ...
- 50 gram aardappelpuree + 2 eetlepels water. ...
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel of aardappelmeel + 2 eetlepels water.
Wat is vergelijkbaar met een ei?
Pindakaas, notenpasta of tahin
Ook als alternatief voor ei. Ik gebruik pindakaas voor wentelteefjes en pannenkoeken. Naast pindakaas werkt een notenpasta of tahin ook goed. Gebruik drie el pindakaas voor één ei.
Wat als je geen ei hebt?
Je kunt één ei vervangen door 60 g appelmoes of een halve geprakte banaan. Appelmoes kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, de bananenpuree maak je gewoon zelf door een rijpe banaan te pureren. Beide soorten fruit hebben een merkbare eigen smaak in de cake.
Hoe kan ik eigeel vervangen bij het bakken?
- een halve geprakte banaan.
- 60 ml yoghurt.
- 80 gram appelmoes.
- 3 eetlepels pindakaas.
- 3 eetlepels gepureerd fruit.
- 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water.
Wat is een alternatief voor eigeel?
Zelf vegan ei maken
Lijnzaad, chiazaad, kikkererwtenmeel, appelmoes, zijden tofu (silken tofu), banaan, yoghurt, aquafaba: het kan allemaal gebruikt worden als een alternatief. Als je recept luchtig moet zijn, heb je meestal ook nog extra rijsmiddel nodig in de vorm van bakpoeder, baking soda of gist.
Hoeveel bakpoeder voor 1 ei?
11. Bakpoeder. Vervang één ei door drie eetlepels bakpoeder en meng dit met drie eetlepels water en een el olie. Je beslag gaat hierdoor mooi rijzen.
Kan ik eieren vervangen door baking soda?
Ei kan in baksels ook gebruikt worden als rijsmiddel. Wil jij de luchtigste pannenkoeken of cupcakes maken? Dan kun je een ei vervangen door baking soda. Mix 1 eetlepel baking soda met 1 eetlepel citroensap of azijn om 1 ei te vervangen.
Hoeveel lijnzaad is gelijk aan 1 ei?
Sommige mensen vragen zich af of je een ei kunt vervangen door lijnzaad of chiazaad. Dat is zeker mogelijk. 1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water.
Wat als je een ei te weinig hebt?
Kijk eens in je fruitmand of er nog een banaan ligt. 1 ei kun je vervangen door 1/2 geplette banaan, of door 3 eetlepels appelmoes.
Kan ik ei vervangen door maïzena?
Meng één eetlepel tapiocameel of maizena met drie eetlepels water ter vervanging van één ei. Waar maizena te koop is bij de meeste supermarkten, moet je voor tapiocameel meestal naar de natuurwinkel of de Aziatische toko.
Wat is een alternatief voor ei in gehaktballen?
Gehaktbal maken
Dit zorgt samen met paneermeel voor binding. Maar wat als je geen ei wilt of kan gebruiken? Maak je geen zorgen, want gehaktballen maken zonder ei is ook zeker mogelijk en deze zijn net zo lekker! Gebruik bijvoorbeeld wat mosterd om ervoor te zorgen dat het gehakt en paneermeel wel goed bindt.
Wat zijn goede vervangers voor gekookt ei?
Bindmiddel en/of verdikkingsmiddel
In zoete gerechten, vervang één ei met één van de volgende: Een halve, gepureerde banaan. Liefst goed rijp. 50 gram appelmoes.
Hoeveel gram appelmoes is gelijk aan 1 ei?
Wanneer je de eieren in je recept vervangt door appelmoes, geeft dit je cake of taart een lichtzoete smaak en een smeuïge structuur. Eén ei is gelijk aan 60 gram appelmoes.
Hoe vervang je een ei in quiche?
Hartige recepten: in hartige recepten zoals een quiche kan je ei op diverse manieren vervangen. Gebruik bijvoorbeeld 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree in plaats van een ei. Ook twee eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met twee eetlepels water werkt prima als ei-vervanger.
Wat is een goed alternatief voor ei bij paneren?
Melk of yoghurt kan dienen als een uitstekend alternatief voor het ei in het paneren. Dompel je voedsel eerst onder in melk of yoghurt en zorg ervoor dat het goed bedekt is. Vervolgens rol je het door de paneermeel om een knapperige korst te creëren.
Wat vervangt een ei?
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Kan ik eieren vervangen door yoghurt?
Yoghurt: net als roomboter, kun je ook ei vervangen door yoghurt. Gebruik 60 milliliter per ei. Dit kun je gebruiken in cakes en muffins.
Waarom mag je lijnzaad niet rauw eten?
Aanbevolen inname. Een normale consumptie van maximaal 28 gram lijnzaad per dag vormt doorgaans geen risico voor het menselijk lichaam, maar vermijd overmatige inname. Door het product te verhitten kun je de hoeveelheid cyanide flink beperken, eet gebroken lijnzaad daarom niet rauw.
Waarmee mag je nooit baking soda gebruiken?
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Kan ik banaan gebruiken als bindmiddel?
Door z'n hoge zetmeelgehalte kan de banaan uitstekend als bindmiddel dienen, waardoor hij vaak gebruikt wordt in veganistische cakes of pannekoeken. Vervang in dergelijke recepten één ei door één rijpe banaan. Te rijpe bananen komen nuttig aan hun einde in bananenbrood.
Hoe kan ik kroketten paneren zonder ei?
In de eerste doe je wat bloem, in de tweede los je die twintig gram maïzena op in net genoeg water, en in de derde doe je het broodkruim. Haal elke kroket in volgorde doorheen de drie kommetjes. Eerst een laagje bloem (even het overtollige afkloppen), dan in de natte kom, daarna wentel je ze door het broodkruim.
Wat kan ik gebruiken in plaats van ei in gehaktballen?
Gelukkig kan je echt heel makkelijke smeuïge gehaktballen maken zonder een eitje toe voegen. Ik gebruik tegenwoordig in plaats van paneermeel en ei, witbrood geweekt in (soja) melk. Je merkt qua smeuïgheid echt geen verschil.
Hoe kan ik gebak bestrijken zonder ei?
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Wat ipv ei in pannenkoek?
elk ei kun je ook vervangen door 3 eetlepels maïszetmeel, om een gebonden beslag te krijgen. vervang het ei door geplette banaan: 1 banaan volstaat om 3 eieren te vervangen.
Moet je de telefoon van je 14-jarige controleren?
Is het normaal dat je je hartslag voelt?