How to Treat Oral Thrush in Newborns

Wat kun je doen tegen spruw bij baby?

Gevraagd door: Sjoerd van de Brink  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (36 stemmen)

Hoe kun je spruw behandelen? Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby's tot vier maanden) of een miconazol-gel (bij baby's vanaf vier maanden).

Hoe lang duurt het voordat spruw weg is?

De spruw bij de baby gaat na enkele dagen tot weken over en komt dan niet meer terug. De schimmel gaat nooit helemaal weg, want Candida is een normale bewoner van de mondholte. Maar er ontstaat een nieuw evenwicht, het beslag verdwijnt en de klachten verdwijnen.

Wat als je spruw niet behandeld?

Het kan ook zijn dat u zelf candidiasis krijgt. U kunt dan uw baby besmetten, waardoor deze spruw krijgt. Als er sprake is van spruw en/of candidiasis, is het daarom van belang dat zowel uzelf als uw baby behandeld worden, zelfs als maar een van beiden klachten heeft.

Hoe komt mijn baby aan spruw?

Een baby krijgt het doordat het wordt overgedragen van moeder – of iemand anders die veel in aanraking komt met je kindje – op baby. De moeder draagt in dit geval het gist bij zich, vaak ongemerkt. Een baby krijgt de spruw overgedragen via de tepel, een speen, of vingers van iemand die drager is van het gist.

Hoe maak je spruw schoon?

Wat kan je zelf doen?
 1. Was voor en na de borstvoeding goed je handen.
 2. Kook flesjes en spenen dagelijks uit en bewaar ze op een droge schone plaats.
 3. Was voor en na de borstvoeding je tepels met lauw water en laat ze daarna goed drogen.
 4. Was ook na een toiletbezoek en na het verschonen van de luier je handen.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kom je snel van spruw af?

Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby's tot vier maanden) of een miconazol-gel (bij baby's vanaf vier maanden). Blijf dit gebruiken tot een week nadat alle puntjes zijn verdwenen.

Hoe reinig ik de mond van mijn baby?

Poets vanaf het moment dat de eerste tand doorkomt één keer per dag. Het liefst 's avonds voordat je baby naar bed gaat. Gebruik speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaak. Een klein beetje tandpasta is al voldoende.

Doet spruw pijn bij een baby?

Pijn, jeuk en onrustig drinken

Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.

Hoe weet je of je spruw hebt?

Heeft je kleine uk witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen? Dan kan dit spruw zijn. De witte aanslag of puntjes zitten op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen.

Is spruw ernstig?

Kan spruw kwaad? Spruw komt veel voor. Het gaat vaak vanzelf weer over. Als uw baby met spruw goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft de spruw niet behandeld te worden.

Wat niet eten met spruw?

Anti-Candida-dieet

Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen.

Wat te doen bij spruw bij volwassenen?

Zelden ontstaat spruw bij volwassenen door een verlaagde weerstand of medicijnen die de afweer aantasten. Dan kunnen antischimmelmiddelen voorgeschreven worden. Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de gist, waardoor de gist afsterft. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol.

Hoe lang duurt Candida infectie mond?

Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.

Hoe ziet schimmelinfectie mond eruit?

Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.

Is spruw besmettelijk voor andere baby?

Spruw is besmettelijk en overdraagbaar via direct contact. Let er dus goed op dat als jouw baby spruw heeft, het speelgoed of de speen van jouw kindje niet door andere baby's gebruikt worden. Maak ook regelmatig de spullen goed schoon.

Hoe tanden poetsen baby spoelen?

Poets zachtjes met korte, horizontale heen-en-weer bewegingen. Houd hierbij een vaste volgorde aan en volg de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Begin met de onderkaak en doe daarna de bovenkaak. Poets altijd de rand van het tandvlees, ook op plekken waar de tandjes nog niet zijn doorgekomen.

Is Dentinox veilig?

In Nederland is lidocaïne orale gel verkrijgbaar als OTC-product (Dentinox, concentratie 0,38%). Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven – lage – dosering veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen (viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip).

Hoe tandenpoetsen dreumes?

Poets het gebit van je kleine in een vaste volgorde, bijvoorbeeld volgens 'de drie B's': binnenkant, buitenkant en bovenkant van de tanden. Zo leert je peuter systematisch poetsen en is de kans kleiner dat er plekjes worden overgeslagen. Na het tandenpoetsen hoeft je peuter niet te spoelen.

Hoe voelt een schimmelinfectie in je mond?

Bij volwassenen ontstaan er meestal pijnlijke rode letsels van verschillende grootte op het mondslijmvlies. Een witte laag op de tong komt eveneens voor. Die is wel vlotter weg te schrapen dan bij pasgeborenen. Af en toe kun je last hebben van een branderig gevoel in de mond of smaakverlies.

Hoe kom je aan schimmelinfectie in je mond?

Lokale factoren zijn slechte mondhygiëne, langdurige irritatie door een oude of slecht passende gebitsprothese, roken, droge mond, lokaal gebruik van hormoon bevattend geneesmiddel (corticosteroiden) bijvoorbeeld inhalatie-medicijnen bij astmatische klachten, droge mond en bestraling van het mondholtegebied.

Wat kun je zelf doen tegen Candida?

Een infectie met Candida albicans wordt vrijwel altijd behandeld met antischimmel medicijnen. Afhankelijk van de plaats van de infectie wordt het medicijn voorgeschreven in de vorm van een zalf, drank, tabletten of een infuus (bij een gegeneraliseerde infectie). Spruw bij baby's gaat meestal vanzelf over.

Wat is Tongschimmel?

Wat is schimmel op de tong? Schimmel op de tong wordt veroorzaakt door een infectie met de gistachtige schimmel Candida Albicans, die van nature bij alle mensen voorkomt in de slijmvliezen in de mondholte.

Wat te doen tegen Tongschimmel?

Wat kan je doen tegen een witte tong?
 1. Zorg voor een goede mondhygiëne. ...
 2. Maak gebruik van een tongschraper. ...
 3. Gebruik eventueel aanvullend een mondspoelmiddel om een slechte adem te bestrijden. ...
 4. Ga 1 tot 2 keer per jaar naar de tandarts en/of mondhygiënist. ...
 5. Gebruik geen mondwater die de pH waarde kan verstoren in de mond.

Welk fruit mag je eten bij Candida?

Het vermijden van geraffineerde suikers en fruit heeft geen effect op de groei van Candida albicans, omdat de gist al voldoende voedingsstoffen uit de slijmvliezen haalt. Omdat Candida albicans niet in staat is om lactose (melksuiker) te gebruiken om te groeien, is het ook niet zinvol om melkproducten te laten staan.

Wat mag je wel en niet eten bij Candida?

Het candida dieet
 • Niet eten: Laat granen, suiker, zoet fruit, vruchtensappen en zoetstoffen weg uit het dieet. Dat betekent ook geen koekjes, snoep en verborgen suikers die aan voeding zijn toegevoegd, en ook geen alcohol.
 • Wat kun je wel gebruiken? Het dieet moet rijk zijn aan groenten, vetten en eiwitten.

Vorige artikel
Wat als je kind geen hulp wil?
Volgende artikel
Hoe stop je diarree bij een kind?