5 Home Remedies for Diarrhoea (Loose Motions) in Babies

Hoe stop je diarree bij een kind?

Gevraagd door: Isis Hexspoor  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (17 stemmen)

In het kort
 1. Diarree komt vaak door een virus.
 2. Laat uw kind veel drinken. Dan droogt uw kind niet uit.
 3. Geeft uw kind ook over, geef dan elke 5 minuten 2 eetlepels water of limonade met water.
 4. Bel de huisarts of huisartsenpost als uw kind. niet normaal reageert, ...
 5. Is uw kind niet ziek en duurt de diarree langer dan een week?

Welke producten stoppen diarree?

Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik. vastere stoelgang. zout en drink voldoende (2 liter per dag, kies voor water, thee, bouillon, isotone sportdranken zoals Aquarius of AA drink isotone).

Hoe lang mag mijn kind diarree hebben?

Acute diarree duurt niet langer dan 2 weken en wordt vaak veroorzaakt door een darminfectie. Heeft je kind langer dan 2 weken diarree, dan is er sprake van chronische diarree. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte.

Hoe lang kan Peuterdiarree duren?

Peuterdiarree gaat vanzelf over. Maar het duurt vaak tot het kind 5 jaar is. Peuterdiarree is iets anders dan zogenaamde acute diarree. Acute diarree is vaak het gevolg van infecties (bijvoorbeeld oorontsteking of maagdarmontsteking) of van het eten van besmet voedsel.

Wat te eten bij diarree banaan?

Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welk fruit Laxeert goed?

Laxerend fruit bij obstipatie
 • Appels.
 • Bosbessen.
 • Banaan - deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor. ...
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Blauwe druiven.
 • Peer.
 • Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.

Is yoghurt goed als je diarree hebt?

Beperk melk en melkproducten

Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.

Welke yoghurt goed voor je darmen?

Overwegend mild voor je darmen

Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.

Is volle yoghurt goed voor de darmen?

Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.

Is yoghurt goed voor maag en darmen?

Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.

Wat Laxeert snel?

Genoeg vezels eten

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.

Hoe krijg ik een dikke drol eruit?

Probeer het volgende om je harde ontlasting zachter te maken:
 1. Drink anderhalf tot twee liter water per dag.
 2. Eet regelmatig en sla je ontbijt niet over.
 3. Eet voldoende vezels. ...
 4. Zorg dat je iedere dag minstens een half uur flink beweegt. ...
 5. Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt.

Wat kun je eten om je stoelgang te bevorderen?

Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.

Waar moet je snel van poepen?

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Hoe wek je poepen op?

Kun je niet makkelijk poepen of of heb je last van verstopping? Ga dan kort na de maaltijd naar de wc. Dan zijn je darmen namelijk extra beweeglijk. Neem de tijd voor het toiletbezoek en ga even rustig op de wc zitten, liefst met je voeten op een krukje.

Wat is een natuurlijk laxeermiddel?

Vezels zijn natuurlijke laxeermiddelen omdat ze het vochtgehalte in de ontlasting verhogen. Na het eten van een vezelrijke maaltijd, zal de stoelgang veel makkelijker door de darmen bewegen. Het nadeel is het risico op winderigheid, dus het beste is om niet te overdrijven met die vezels.

Wat als je drol te groot is?

Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd. Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen.

Hoe dik moet een drol zijn?

De dikte van de drol is afhankelijk van de tijd dat de ontlasting in de dikke darm blijft. De dikke darm onttrekt namelijk vocht aan je ontlasting. Dus: hoe langer de ontlasting in de darm zit, hoe harder de keutel zal zijn. Maar ook: als de ontlasting (te) snel door de darm trekt, hoe wateriger het is.

Wat is een Fecoliet?

Een afsluiting kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een stukje hard geworden ontlasting, dit heet een fecoliet. Dit stukje harde ontlasting kan dan de blinde darm afsluiten waardoor een ontsteking achter de afsluiting kan ontstaan.

Wat moet je doen als je niet kan poepen?

Wat kan ik doen?
 1. Gezonde voeding. Het advies is om te eten volgens de richtlijnen gezonde voeding. ...
 2. Eet voldoende vezels. Bij verstopping is het erg belangrijk dat je voldoende vezels eet. ...
 3. Drink voldoende. ...
 4. Zorg voor voldoende beweging. ...
 5. Gezond toiletgedrag. ...
 6. Sla je ontbijt niet over! ...
 7. Rook niet.

Wat kun je gebruiken als laxeermiddel?

Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt. Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven.

Wat kan je gebruiken als laxeermiddel?

Bij een tijdelijke verstopping
 • Lactulose of macrogol. Een medicijn met lactulose of macrogol houdt vocht vast in de darmen waardoor het volume van de ontlasting groter wordt. Dat stimuleert de darm om harder te gaan werken. ...
 • Bisacodyl in tablet of zetpil. Deze stof prikkelt de darmwand.

Hoeveel yoghurt mag je per dag eten?

Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.

Wat wel en niet eten bij darmproblemen?

 • Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant. Het zijn vooral de vezels uit volkoren graanproducten die de kans op ziekten verkleinen. ...
 • Eet minimaal 250 gram groente per dag. ...
 • Eet 200 gram fruit per dag. ...
 • Kies vaker voor peulvruchten. ...
 • Eet elke dag een handje noten. ...
 • Drink voldoende.

Wat is de meest gezonde yoghurt?

Vet maakt het verschil

Zo ligt het vetpercentage van Bulgaarse, Turkse of Griekse yoghurt rond de tien procent (maar je hebt ze ook met minder vet), terwijl een 'gewone' volle yoghurt zo'n drie procent vet bevat. Met hooguit een half procentje vet is normale magere yoghurt de gezondste keuze, stelt het Voedingscentrum.