Kun je een erfenis weigeren? | NN Insurance Belgium

Wat kost het weigeren van een erfenis?

Gevraagd door: Jayson Bökenkamp  |  Laatste update: 29 december 2023
Score: 4.9/5 (61 stemmen)

Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u 134 euro griffierecht (tarief 2023).

Wat kost afstand doen van erfenis?

Rechtbank. Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023).

Wat gebeurt er als je een erfenis weigert?

Als u de erfenis verwerpt, bent u geen erfgenaam meer. Dat betekent dat u de schulden van de overleden persoon niet hoeft te betalen. Maar u mag ook niets hebben, zoals foto's of andere spullen. Verder hoeft u niets te regelen dat met de erfenis te maken heeft.

Wat gebeurt er als een erfgenaam niet wil tekenen?

Wanneer evenwel één van de erfgenamen niet akkoord gaat met de voorgestelde verdeling, dan wordt hiervan een akte opgesteld, en wordt het hele dossier neergelegd op de rechtbank die dan een definitieve uitspraak zal doen. De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit.

Wat moet ik doen om een erfenis te weigeren?

U verwerpt de erfenis. Kiest u ervoor om de erfenis te verwerpen, dan bent u verplicht om een verklaring af te leggen bij (de griffie van) de rechtbank. U kunt het formulier Verklaring nalatenschap per post opsturen of in persoon bij de balie van de rechtbank afgeven.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel tijd heb je om een erfenis te weigeren?

Keuze maken voor aanvaarden of verwerpen

Hier is geen wettelijke termijn voor. Schuldeisers mogen de erfgenamen de eerste 3 maanden niet vragen de schulden te betalen. Als de erfgenamen meer tijd nodig hebben, vragen zij dat aan bij de rechtbank.

Wat als kinderen erfenis weigeren?

Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen niet zelf een erfenis verwerpen. Wilt u voor uw minderjarige kind een erfenis verwerpen? Dan kan dat als u ouderlijk gezag heeft. U heeft hiervoor toestemming van de kantonrechter nodig.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Kan ik een nalatenschap weigeren?

Moet ik een erfenis aanvaarden? U hoeft een erfenis niet te aanvaarden. U kunt de erfenis ook weigeren. Een erfenis kunt u op verschillende manieren aanvaarden.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Wat kost een Onterving?

Een erfenis verwerpen is niet moeilijk. Je kan hiervoor bij de notaris terecht. Deze procedure kost tussen 25 en 100 euro, maar is gratis als de netto-activa van de successie lager liggen dan 5.219,21 euro. Het is de bedoeling dat de notaris de potentiële erfgenaam begeleidt bij het maken van de juiste keuze.

Kan je de erfenis van je ouders weigeren?

Verwerpen kan je doen op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg waar de overledene zijn woonplaats had of bij de notaris. Je kan de erfenis pas aanvaarden of verwerpen na het overlijden. Je kan dus vóór de dood van je ouders niet beslissen of je hun erfenis wil of niet.

Is erfenis verplicht?

Nee, u bent niet verplicht de erfenis te aanvaarden.

U heeft drie keuzes: zuiver aanvaarden van de nalatenschap. beneficiair aanvaarden van de nalatenschap. verwerpen van de nalatenschap.

Wie betaalt de uitvaart bij verwerpen erfenis?

Erfenis verwerpen

Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever.

Wat gebeurt er als je afstand doet van erfenis?

Wanneer u afstand van de erfenis doet, gaat de erfenis over op uw afstammelingen. Dat heet plaatsvervulling. Tenzij in het testament een andere bepaling staat, bijvoorbeeld dat er geen sprake is van plaatsvervulling en dat uw erfdeel dan naar de andere erfgenamen gaat.

Wie betaalt een erfenis uit?

Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap; Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.

Welke schulden worden kwijtgescholden bij overlijden?

Kwijtschelden schulden na overlijden

De enige schuld die van rechtswege wordt kwijtgescholden bij overlijden is een studieschuld bij Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO). Op het moment dat de studieschuld nog niet is afgelost bij overlijden vervalt het volledige schuldbedrag.

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Wie betaalt de rekeningen na overlijden? Na overlijden moeten de nabestaanden de rekeningen betalen. Dat kan natuurlijk wel met het geld van de overledene, als u de beschikking (weer) heeft over diens bankrekening. Indien dat niet zo is, dan kunt u het geld voorschieten.

Hoe lang na overlijden erfenis opeisen?

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Kun je een kind uitsluiten van erfenis?

U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht.

Kunnen kinderen hun erfdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij.

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn broer?

Daarnaast moet de notaris echter ook nog eens nagaan of er erfgenamen (u, uw broer en uw zus) zijn met fiscale en RSZ-schulden. Kunt u mee opdraaien voor uw broer zijn schulden? Neen, in principe niet.

Wat als iedereen een erfenis verwerpt?

Wat zijn de gevolgen als ik een erfenis verwerp? Als u een erfenis verwerpt bent u geen erfgenaam meer. U kunt geen aanspraak maken op bezittingen van de overledene. Maar u bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene.

Hoe lang duurt het uitbetalen van een erfenis?

In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.