De verrassende effecten van zwangerschap

Is een gevoelige baarmoeder normaal tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: Merijn Pieters  |  Laatste update: 10 juli 2025
Score: 5/5 (68 stemmen)

Aan het einde van je zwangerschap is je baarmoeder 500 keer zo groot en 10 keer zo zwaar als daarvoor. Dit betekent dat je organen dus flink plaats moeten maken. Je buik kan hierdoor gevoeliger zijn. In het eerste trimester kun je bovendien buikpijnklachten krijgen vanwege het oprichten van de baarmoeder.

Heb je pijn in je baarmoeder als je zwanger bent?

Normale buikpijn zwangerschap

Zo kan het oprekken van je baarmoeder wat pijn geven. Door de hormonen én het feit dat je baarmoeder steeds meer plaats inneemt ten opzichte van je andere organen, kunnen ook een opgeblazen gevoel, winderigheid of obstipatie wel eens voorkomen.

Welke pijn is niet goed tijdens de zwangerschap?

Pijnlijke harde buiken of lage rugpijn

Neem ook contact op als u langer dan 37 weken zwanger bent en harde buiken heeft om de 4 à 5 minuten of vaker, of wanneer u geen rust meer kunt vinden van de pijn. Dit kan het begin van de bevalling zijn.

Hoe voelt mijn baarmoeder aan tijdens mijn zwangerschap?

Je baarmoeder is een grote spier die kan samentrekken en ontspannen. Bij een harde buik trekt je baarmoeder samen. Daardoor voelt je buik gespannen aan en voelt het alsof je een harde bal onderin je buik hebt zitten. De kramp zorgt namelijk voor een bepaalde druk in je buik.

Is het normaal om een raar gevoel in mijn onderbuik te hebben tijdens mijn zwangerschap?

Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.

23 gerelateerde vragen gevonden

Is het normaal om een apart gevoel in mijn buik te hebben tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied en dat kan het gevoel van stuwing veroorzaken: een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik of liezen. Het kindje kan gaan indalen wat ook weer meer druk geeft in het bekken: een drukgevoel op het schaambeen of de bekkenbodem.

Waarom doet mijn onderbuik pijn tijdens zwangerschap?

Dit komt meestal door de groei van je baarmoeder. Er komt veel spanning te staan op de banden en spieren die de baarmoeder op haar plaats houden. Vooral het oprekken van de banden die langs de zijkant van de baarmoeder lopen, veroorzaakt deze pijn.

Hoe voel je dat er iets mis is met je baarmoeder?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Waarom voelt mijn baarmoeder hard tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kan je buik ineens hard en gespannen aanvoelen. Je hebt dan een 'harde buik'. Een harde buik betekent dat de baarmoederspier aanspant. Dit kan zomaar uit het niets gebeuren, maar ook als reactie op bewegingen of een volle blaas, bijvoorbeeld.

Hoe herken je buiten de baarmoeder tijdens de zwangerschap?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Wat zijn de alarmsymptomen tijdens de zwangerschap?

U hebt vochtverlies. U hebt een pijnlijke harde buik (baarmoedercontracties) of plots hevige buikpijn. De baby beweegt duidelijk minder dan gewoonlijk. U hebt hoofdpijn boven de ogen, u ziet 'bliksemschichten' of u hebt uitgesproken maagproblemen.

Hoeveel rust is nodig tijdens de zwangerschap?

Je lichaam moet al zoveel presteren, dat het tijdelijk niet tot meer in staat is, dan het hoogstnodige. Na een maand of drie is de ergste vermoeidheid voorbij. Geef jezelf de rust en de tijd om aan het zwanger zijn te wennen. Ga op tijd naar bed en geef je lichaam de kans om aan alle veranderingen te wennen.

Wat voel je bij een miskraam?

Het kan zijn dat vrouwen symptomen ervaren van een miskraam zoals bloedverlies en/of buikpijn. Het kan ook zijn dat er een standaard echo wordt gemaakt en dat dan blijkt dat het vruchtje niet (meer) leeft. Er zijn verschillende manieren om een miskraam te behandelen; afwachten, medicijnen of een curettage.

Welke pijn is niet goed bij zwangerschap?

Bandenpijn. Vaak worden alle zwangerschapsongemakken toegeschreven aan bekkenpijn of instabiliteit. Echter, pijn alleen in de onderbuik of aan de zijkanten van de heupen heeft meestal een andere oorzaak en wordt bandenpijn genoemd. Dit ontstaat door het groeien van de baarmoeder en is geen bekkenpijn of instabiliteit.

Wat zijn zwangerschapsvergiftiging symptomen?

Je plotseling misselijk bent en/of braakt na de 20 weken zwangerschap. Je last hebt van pijn in je bovenbuik aan de rechterkant en je het gevoel hebt dat er een strakke riem rondom je middel wordt aangetrokken. Je last krijgt van kortademigheid.

Hoe voelt groeipijn in de baarmoeder aan?

Omdat je baarmoeder vast zit met banden aan je bekken, kun je door de groei van je baarmoeder of door bewegingen van het kind soms bandenpijn hebben. Dit is een stekende pijn in je liezen en kan doorlopen over je heupkam naar je stuitje.

Hoe voelt je baarmoeder als je zwanger bent?

Het voelt doorgaans een beetje stug aan. Je kunt aan je baarmoedermond niet voelen of je zwanger bent, maar tijdens je cyclus verandert de stand van de baarmoeder wel. Tijdens je onvruchtbare dagen ligt de baarmoedermond lager. Tijdens je vruchtbare dagen ligt ie juist hoger (en is het lastig om het te voelen).

Hoe voelt een groeiende baarmoeder zwanger?

Groeiende baarmoeder:

Dit kan gedurende de gehele zwangerschap voorkomen en kan aanvoelen als een soort menstruatie-achtige kramp onderin je buik. Dit gevoel kan komen door een groeispurt. Als je rust neemt en je tempo wat naar beneden bijstelt, heb je hier minder last van.

Kan je je baarmoeder zakken tijdens zwangerschap?

Bij het ouder worden en tijdens een zwangerschap verslappen spieren en weefsels, waaronder die in de bekkenbodem. Dit kan resulteren in een baarmoederverzakking.

Wat zijn de symptomen van een vroege miskraam?

Symptomen
  • (hevig) vaginaal bloedverlies.
  • pijn in de onderrug.
  • buikkrampen.
  • vaak nemen ook de zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en borstspanning af.

Hoe weet je of je baarmoeder goed is?

De hysteroscopie is de enige manier waarop we de binnenkant van je baarmoeder goed kunnen onderzoeken. We kunnen zo zoeken naar de oorzaken van abnormale menstruaties, tussentijds bloedverlies uit de baarmoeder, onvruchtbaarheid, of miskramen en ernstige menstruatiepijn.

Wat zijn de symptomen van een verzakte baarmoeder?

Bij een verzakking kunnen de blaas, baarmoeder of darm in of uit de vagina zakken. Dit kan verschillende klachten geven, zoals een zwaar gevoel in de vagina of onderbuik, het gevoel dat er iets naar buiten komt, moeite met plassen of poepen, pijn in de rug en problemen bij het vrijen.

Is het normaal om een gevoelige buik te hebben tijdens de zwangerschap?

Af en toe last hebben van lichte buikpijn tijdens je zwangerschap is normaal. Er verandert veel in je buik. Dit kan soms voor een onprettig gevoel zorgen. Zo kan pijn in de onderbuik als je zwanger bent in de eerste weken veroorzaakt worden door de innesteling.

Hoe voelt een placenta loslating?

Hoe erg de gevolgen zijn, hangt af van hoe groot het deel is dat heeft losgelaten en hoeveel bloed daarbij wordt verloren. Een loslatende placenta geeft plotseling heel erge pijn in buik of rug, en er kan ook vaginaal bloedverlies zijn.

Hoe voelt indalingspijn?

Indalingsweeën kunnen voelen als menstruatiekrampen, zeurende pijn in je onderbuik of een trekkerig gevoel, alsof je ongesteld moet worden. Ook kun je scherpe steken of trekkende pijn voelen in je buik, liezen of vagina. Sommige vrouwen hebben er ook harde buiken bij.

Vorige artikel
Hoeveel betalen oppas 12 jaar?
Volgende artikel
Wat mag niet na een curretage?